AZ ÖN FIÓKJA
Kereső naturavetal.hu

Amin a táplálás múlik

Nem csak a táplálék minőségének és tápértékének van döntő szerepe – éppen olyan fontos a kutya aktivitási szintje, kora, temperamentuma, fajtája, és az évszak. A sokat mozgó verseny-, terelő- és vadászkutyák, valamint a szolgálati és vakvezető kutyák több táplálékot igényelnek, mivel több energiát használnak fel. A család kedvenceként élő kutyák, és lakásban tartott fajtársaik más igényt támasztanak a táplálékkal szemben, mint a szabadban tartott állatok. Egy szánhúzókutya például négyszer annyi energiát igényel, mint nagyvárosi, nyugodtabb életet élő fajtársa. Az optimális energiaellátás tehát nagymértékben függ attól, hogy munkát végző ebről, vagy a lakásban csücsülő kutyusról van szó, ha a kutyát egészségesen és természetének megfelelően akarjuk etetni. Ideális esetben teljes tápértékű eledellel, mely nem tartalmaz anyagcserezavart okozó adalékokat, és amellyel természetes, az életvidám kutya igényeinek megfelelő energiaforrás kerül a tányérjába – így az ebnek egyszerűen kutya jó élete van.

A hidegen sajtolt eledelek előnye – ahogyan a Canis Plus teljes értékű állateledel is készül – többek között az, hogy az egyes nyersanyagokat külön, figyelmesen dolgozzák fel. A húst kiszárítják és megőrlik, hogy a préselést lehetővé tegyék. A gabonát a Naturavetalnál szabadalmazott különleges eljárással, forró gőzzel tárják fel. A levegőn szárított zöldséget és a fűszereket közvetlenül a hidegsajtolás előtt adják hozzá. Ez biztosítja a természetes készítmények különösen magas biológiai értékét. A létfontosságú tápanyagokat kímélő hidegpréselést rövid ideig, és kis nyomáson végzik. Így a vitaminok, ásványi sók és másodlagos növényi anyagok teljes egészében megmaradnak. A Canis Plus teljes értékű állateledel nem duzzad meg a kutya gyomrában. Igy a gyomorcsavarodás kialakulásának veszélye lényegesen kisebb. A hidegen préselt élelmiszer így közelebb áll a természetes táplálékhoz.
Törvény írja elő, hogy a csomagoláson az összetevőket az eledelben előforduló mennyiségük szerinti sorrendben kell feltüntetni. Így az az alapanyag, mely a felsorolásban első helyen áll, képezi az eledel fő összetevőjét. Meg kell különböztetni a nyílt és a zárt tájékoztatót.

Ebben táplálékcsoportokat adnak meg, így például a gabona megnevezés jelenthet zabot, búzát, árpát, kukoricát és még sok mást. Amennyiben gabona feldolgozásakor keletkezett hulladékot, vagy sikért tartalmaz, akkor a következő olvasható: gabona és növényi melléktermékek. Ugyanígy van ez a húsoknál is. Ahhoz, hogy megtudja, pontosan mivel is eteti a kutyáját, a gyártót kellene megkérdeznie.

Az eledel egyes összetevőit mennyiségi sorrendben adják meg. A Canis Plus teljes értékű állateledel csomagolásán minden adatot pontosan, nyíltan és érthetően tüntetünk fel.

Az extrudátumokat nagy nyomáson, és 140° C feletti, nagyon magas hőmérsékleten állítják elő. Ekkor az alapanyag összetevői bizonyíthatóan változáson mennek keresztül, és elveszítik a létfontosságú vitaminok és tápanyagok nagy részét. Mindezeken túl az extrudátum a kutya gyomrában még meg is duzzad. Az extrudátumok az előállítási mód következtében sok keményítőt is tartalmaznak. Az eledel vonzóbbá tétele érdekében gyakran színező- vagy aroma adalékot is tesznek hozzá. Ez anyagcserezavarokhoz vezethet.

Ez alatt általában az állat minden része értendő: a csőre, karmai, tolla, stb. Ezeket a részeket a szárítás előtt lemérik, ami látszólag emeli a szárnyashús részarányát az eledelben. Ha csak húsról lenne szó, akkor az adatokat annak megfelelően tüntethetnék fel.

Itt a tiszta húsról van szó. A friss húst a szárítás előtt mérik le, mivel ilyenkor a hús súlya a víztartalma miatt nagyobb, mint szárítás után. Ezért az eledel százalékban kifejezett hústartalma a szárítás előtt nagyobb, így a gyártó első helyen tüntetheti fel a szárnyashús mennyiségét. Ezzel a trükkel elhitetik a vásárlóval, hogy a szárnyashús az eledel fő összetevője.

Ebben az esetben a hús súlyát a szárítás után mérik meg. A szárnyashússal azonos mennyiségű friss hús ellenére ez az érték kisebb, és ezért a táplálék összetevői között a felsorolásban hátrébb jelenik meg. Mivel ez az érték közelíti meg legjobban a valóságot, a Canis Plus teljes értékű kutyaeledel összetevői között mindig a szárított, darált hús értéke szerepel.

Erre ugyanaz érvényes, mint a szárnyasra – csak nem a szárítás előtt, hanem utána mérik meg a súlyát.

Ez a fogalom nem csak értékes összetevőket jelent, mint a szív vagy a máj, hanem gyakran alacsonyabb tápértékű testrészeket is, mint például a nehezen emészthető irha, toll stb. A Naturavetalnál ezeknek az állati eredetű melléktermékeknek a felhasználása elképzelhetetlen.

A tartósítószereket gyakran „EK-adalékanyagok” vagy „antioxidánsok” néven tüntetik fel. Elgondolkodtatóak azok a kutatási eredmények, amelyek azt tanúsítják, hogy a tartósítószerek allergiát okoznak és módosíthatják az immunrendszert. Mindezeken túl akár rákkeltő hatásúak is lehetnek. A szárazeledelt valójában nem is kell tartósítani, legtöbbször viszont zsírral permetezik be az eledelt, hogy ízletesebb legyen. A zsír azonban melegben rövid időn belül alatt avasodni kezd, aminek megakadályozására tartósítószert alkalmaznak. Ezért készül tehát a Canis Plus teljes értékű állateledel permetezett zsír és tartósítószer nélkül.

A természetes vitaminok eredeti állapotukban nagyon speciális feladatokat látnak el. A Canis Plus teljes értékű állateledel vitamin-, és ásványianyag-tartalmát természetes módon, természetes alapanyagokkal biztosítjuk. Sok kutyatartó a legtöbbször helytelen módon, főleg az adagolási táblázatok egyes vitaminokra vonatkozó mennyiségi adataira támaszkodva állapítja meg a táplálék mennyiségét. Pedig nem a mennyiség a döntő, hanem a vitaminok és ásványi sók tényleges hasznosíthatósága. A kutyatulajdonosok mégis a mennyiségre koncentrálnak, és ezzel egy vélt hiányt akarnak pótolni. Így könnyen a szükségesnél több vitamint juttatnak a kutya szervezetébe, ami idővel vitamin túladagoláshoz vezethet, és károsíthatja a kutya egészségét. A mesterséges, szintetikus vitaminok nem annyira hatékonyak. Manapság inkább károsnak, mint hasznosnak számítanak, pozitív hatásukat mindeddig nem igazolták. A szervezet nehezen dolgozza fel ezeket, továbbá túlterhelik a májat és a vesét. A csomagoláson a szintetikus vitaminokat például az “adalékanyagok” címszó alatt tüntetik fel. Mivel a Canis Plus teljes értékű állateledel egyáltalán nem tartalmaz mesterséges vitaminokat, ez a fogalom természetesen nem is szerepel a csomagoláson.

Az ásványi anyagok fontos szerepet játszanak az élő szervezet működésében. Elősegítik például a csontképződést, és fontos szerepük van az immunrendszer egészségmegőrző működésében.

Az ásványi anyagok fontos szerepet játszanak az élő szervezet működésében. Elősegítik például a csontképződést, és fontos elemei van az immunrendszer egészségmegőrző funkciójának.

Megkülönböztetünk állati és növényi eredetű proteineket (fehérjéket), melyeknek az aminosavak az építőkövei. Az aminosavakkal történő megfelelő ellátáshoz és az emészthetőséghez fontosak mind az állati és növényi eredetű nyersanyagokból származó proteinforrások. Az aminosavak közül elsősorban az esszenciális aminosavak a létfontosságúak, melyeket csak táplálékkal lehet a szervezetbe juttatni. A proteinek a testszövetek (például inak, szövetek, haj, ízületi porcok) felépítéséhez és fenntartásához szükségesek. A “nyers protein” megnevezés azonban nem fedi fel a felhasznált fehérje minőségét. Oda kell rá figyelni, hogy a tájékoztatóban “szárnyas” (ami az egész szárnyas vágóhídi hulladékának ugyancsak csekély proteinjét jelenti), vagy “szárnyashús” szerepel-e, ami valóban színtiszta húst és ezzel értékes proteinforrást jelent.
Ugyancsak sok betegség forrása lehet a rossz minőségű proteinek túladagolása is. Jó minőségű proteint tartalmazó, izomszövetből és belsőségekből álló táplálékkal a megfelelő mennyiségű esszenciális aminosav bevitele biztosítható. A legjobb eledel tehát nem a legmagasabb proteintartalmú, hanem az összes fehérjetartalom legmagasabb értékű proteinjeit tartalmazó táplálék, ahogyan ezt a Canis Plus teljes értékű állateledel biztosítja.

A zsírok nélkülözhetetlen energiatárolók és építőanyagok. A kutyák úgy az állati, mint a növényi eredetű zsírokat és olajokat jól emésztik és hasznosítják. A testben található zsírok rendeltetése az energiaszállításon túl a tápanyag továbbítása, illetve a szervek és idegek védelme. Néhány telítetlen esszenciális zsírsavat a kutya szervezete nem tud előállítani, ezért azokat a táplálékkal kell bejuttatni. Az állati zsírok általában főleg telített zsírsavakat tartalmaznak. A legértékesebb telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak elsősorban a halban és bizonyos növényekben fordulnak elő. Az energia/zsír felesleget a szervezet elraktározza.

Ezek között találhatók azok a ballasztanyagok, melyek a bél perisztaltikus mozgásáért, és ezzel a rendszeres emésztésért felelősek. A nyersrostok táplálják többek között a hasznos bélbaktériumokat, és ezzel gondoskodnak a bélben a megfelelő fiziológiai körülményekről.

A hamut izzító kemencében, kb. 550°C -on állítják elő. A kutyaeledelben található összes ásványi anyag és nyomelemvegyület mennyiségét jelöli. Az az általános vélemény, mely szerint a magas hamutartalom súlyosan megterheli a veséket, mindenesetre csak mesterséges vitaminok és ásványi anyagok, illetve alacsony értékű nyersanyagok fogyasztásakor állja meg a helyét. A Canis Plus teljesértékű állateledel kizárólag kiváló minoségű nyersanyagokat tartalmaz. Hamutartalma biztosítja a kutyák ideális ásványianyag és nyomelem ellátását.

A rizs, a zab, a kukorica és a köles a húsevők ideális szénhidrátforrásai. A kutya normális esetben egyik gabonafajtát sem tudja megemészteni. Csak optimálisan feltárt állapotban – ahogyan azt a Natruavetal is biztosítja – tudja ezeket energiaszállítóként és ballasztanyagban gazdag, emésztést támogató segédanyagként hasznosítani.

Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Hírlevelünk értékes tippekkel, információkkal és újdonságokkal

Regisztráljon most gyorsan és egyszerűen hírlevelünkre! Ebben tájékoztatjuk Önt a tisztán természetes, egészséges kutyaeledeleinkről és a megfelelő összetételű macskaeledeleinkről szóló újdonságainkról – és értékes tippeket adunk az etetéshez és tartáshoz is, mely hosszú és egészséges életet biztosít kutyájának és macskájának.