AZ ÖN FIÓKJA
Kereső naturavetal.hu

Vitamin tájékoztató

A “vitamin” szó latin eredetű: A “vita” jelentése “az élet”. A vitaminok létfontosságúak kutyáink számára is, mert vitamin nélkül nem hasznosíthatók a fehérjék, szénhidrátok és zsírok. A kutya testében nap mint nap milliónyi biokémiai reakció zajlik le. A vitaminok támogatják ezeket a szervezetben zajló folyamatokat, és szükség van rájuk a növekedéshez, az energiatermeléshez, az érzékeléshez, de az emésztéshez, méregtelenítéshez, kiválasztáshoz is, végeredményben a betegségek elleni védekezéshez és az immunrendszer erősítéséhez. Nélkülözhetetlenek a sejtek, vértestek, csontok és fogak képződéséhez. Minden egyes vitaminnak más és más a hatása. A túl kevés vitamin bevitele hiánytüneteket okoz. Azért kell az állat szervezetébe a táplálékkal vitamint juttatni, mert azok az anyagcseréhez szükségesek, és más folyamatokban is részt vesznek. Sok kutyatulajdonos a kutyaeledelek adagolási táblázataiban csak az egyes vitaminok mennyiségi adatait kíséri figyelemmel abban a tudatban, hogy a nagy mennyiség megfelelően fedezi kutyája szükségleteit. A döntő kérdés azonban nem a “mennyi”, hanem a “mennyire jó” – mert ettől függ a vitaminok értékelhetősége. A mesterségesen hozzáadott vitaminok ráadásul inkább károsak, mint hasznosak. Elsősorban az enzimek gondoskodnak arról, hogy a vitaminok és az ásványi anyagok egyáltalán kifejthessék hatásukat. Ez azt jelenti, hogy az enzimek a vitaminokat és ásványi anyagokat lebontják, és anyagcserében hasznosíthatóvá teszik azokat. Csupán az enzimek közreműködésével osztódhatnak a sejtek, és ezért számítanak az enzimek és a másodlagos növényi részek a jó kutyaeledel legfontosabb minőségi követelményei közé. Ezért tartalmaznak a Naturavetal kutyaeledelei őserővel rendelkező csírákat, melyek garantálják az enzimek, a vitaminok és az ásványi anyagok megfelelő bevitelét. Minden esetben érvényes, hogy a természetes vitaminokkal történő ellátás a legmegfelelőbb a szervezet számára. A vitaminokat a szervezet az anyagcsere felesleges megterhelése nélkül hasznosítani tudja. A természetes kutyaeledel – így a Naturavetal a Canis Plus eledelei is – csak tiszta, természetes vitaminok hozzáadásával készül – mindenféle mesterséges adalékanyag nélkül. A mi kis tájékoztatónk megismerteti Önnel az egyes vitaminokat és azok szervezetre gyakorolt hatását. További kérdéseivel forduljon telefonos tanácsadó szolgálatunkhoz, ahol készséggel állunk rendelkezésére.

Vitamin A – Retinol

Provitaminként növényekben fordul elő, és a máj, a tej, a halolaj és a tojás sárgája tartalmazza.
Az A vitamin az egészséges bőr, az állat éjszakai látása és a sejtnövekedés szempontjából fontos.
Az A vitamin hiánya bőrszárazságot, növekedési zavarokat, a fertőző betegségek elleni védekezőképesség csökkenését és csontnövekedési zavarokat okoz.

Vitamin B1 – Thiamin

A B1 vitamin (thiamin) vízben oldódó, hőérzékeny vitamin. Többek között algákban fordul elő. A B1 vitamint a szervezet nem tudja raktározni, ezért a megfelelő ellátás érdekében a thiamintartalmú élelmiszert folyamatosan a szervezetbe kell juttatni. Hiánya szív- és vérkeringési zavarokat, görcsöket, bénulást, izomgyengeséget, ideggyulladást, valamint a gyomor-bél-rendszer működésének zavarait okozza. A thiamin részt vesz bizonyos aminosavak lebontásában, ezen kívül szabályozza a szénhidrát-anyagcserét. Fontos szerepet játszik a pajzsmirigy működésében, az idegek működésében és a szénhidrátok anyagcseréjében.

Vitamin B2 – Riboflavin

A tej, az élesztő, a máj, a tüdő, illetve az előgyomor és a teljes kiőrlésű gabona tartalmazzák. A riboflavin csak természetes formában tud felszívódni (csak így tudja a szervezet hasznosítani). A szervezet csak 2-6 hétig raktározza el. A B2 vitamin hiánya bőrelváltozásokban, mint bőrpír vagy korpa, töredezett, tompa körmökben, a szemlencse homályosodásában, illetve az idegrendszer elváltozásaiban mutatkozik meg.

Vitamin B3 – Niacin

Niacin alatt különböző vitaminaktiv alkotórészeket értünk, amelyek úgy az állati, mint a növényi eredetű élelmiszerekben előfordulnak. Elsősorban izmok, belsőségek és a teljes kiőrlésű (korpás) gabonatermékek tartalmazzák. Azokban a niacin túlnyomóan aktív formában, nikotinsavként van jelen. A niacin a D vitaminhoz hasonlóan szintén az anyagcsere folyamán jön létre. Az aminosavak lebontásának melléktermékeként keletkezik. A niacint a szervezet csak 2-6 héten keresztül képes raktározni. A szervezetben mindig csak a szükséges mennyiségben szabadul fel. A niocinhiány étvágytalanságban, álmatlanságban és csökkent teljesítőképességben mutatkozik meg. A niocinhiány jellemző tünetei a bőr és nyálkahártya elváltozásai, különösen a napsugárzásnak kitett helyeken.

Vitamin B5

Ez a vitamin csaknem minden élelmiszerben megtalálható. A leggazdagabb forrása a máj és a hering. Növényi eredetű termékek közül elsősorban a teljes kiőrlésű gabonatermékekben, karfiolban és brokkoliban fordul elő. Jól ellenáll a hőnek. Hiánytünetek ritkán fordulnak elő. A gyomortünetek erős anyagcserezavarokban nyilvánulnak meg, melyek később görcsökhöz, reflexzavarokhoz, valamint a bőr és nyálkahártya elváltozásaihoz vezetnek. A B5 vitamin a koleszterin és a ketontestek képzéséhez nélkülözhetetlen, ezen kívül a zsírsavak szintézisében és lebontásában jut szerephez.

Vitamin B6

Olyan vitamincsoport, mely mind a növényi, mind az állati eredetű élelmiszerekben előfordul. Az egyes csoportokat a hőre történő eltérő fizikai reakciójuk különbözteti meg egymástól. Így a növényi eredetű élelmiszerek főzésekor kisebb a B6 vitamin veszteség, mint állati eredetű termékek esetében. Biológiai rendelkezésre állása összességében nagyon magas, mivel közvetlenül a bélből szívódik fel. A növényi forrásból származó B6 vitaminnak a felszívódáshoz a testben előbb még le kell bomlania. B6 vitamin tartalmú élelmiszerek többek között a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a banán, a hús és a máj. A vízben oldódó vitaminok a szervezetben csak rövid ideig raktározódnak; már 2-6 hét elteltével felhasználódnak. Hiányának tünetei a bőrelváltozások, a bőrgyulladás, az izomgörcsök és az érzékelési zavarok, az oxalátkő képződés (a vesekő egy fajtája) a vizeletben. A B6 vitamin hatása sokrétű, többek között a fehérvérsejt és a hemoglobin szintézisében játszik szerepet. Ezt bizonyos neurotranszmitterek és hormonok képződéséhez támogatni kell (mint pld. histamin, dopamin és szerotonin). Mindezek mellett nagy jelentősége van az aminosavak anyagcserében való résztvételében. Befolyásolja továbbá az idegrendszer működését és az immunrendszert. Fehérjékben gazdag étrend, valamint az esszenciális zsírsavak hiánya általában véve fokozza a B6 vitamin szükségletet. A B6 vitamin hiánya étvágytalansághoz, növekedészavarhoz vezet, sőt még vérszegénység is felléphet.

Vitamin B12 – Cobalamin

B12 vitamin a szervezet csaknem minden sejtjében jelen van, és nélkülözhetetlen a sejtosztódáshoz. Ezért a B12 vitamin hiánya észrevehető a csontvelősejtekben, ahol az eritropoiézis (vörösvérsejtek képződése) történik. Szükség van rá a fehérje anyagcserénél, az idegrendszer működésénél és a nyálkahártya regenerációjánál. A vékonybél, a gyomor, a hasnyálmirigy megbetegedése, vagy a bél súlyos bakteriális ferőzése B12 vitamin hiányhoz vezet. A B12 vitamint kizárólag mikroorganizmusok készítik, és állati eredetű termékek fogyasztásával, valamint azok emésztőcsatornában történő lebontásával tudja a szervezet hasznosítani. A máj hosszú ideig tudja tárolni és halban, májban, vesékben és belsőségekben fordul elő. Növényi eredetű B12 forrás például a homoktövis. A B vitaminok csoportjának folyamatos bevitele megterheli a májat, mivel az raktározza, és a szervezet igénye szerint szabadítja fel.
Normál bélflórával rendelkező egészséges állatok esetében ezért ezeknek a vitaminoknak az adagolása szükségtelen.

Vitamin C

Ezt a vitamint a kutya szervezete (mája vagy a veséi) a szőlőcukorból állítja elő. A tároló kapacitás nagyon csekély, így a vitamint folyamatosan pótolni kell. Nagyon érzékeny a fényre, levegőre, vízre és hőre.
A C-vitamin hatása nagyon sokrétű van a szervezetben: többek között részt vesz a sebgyógyulás folyamatában, támogatja a mellékvesekéreg hormonjainak, például az adrenalinnak a termelődését, beindítja a szervezet antioxidáns folyamatait, ami azt jelenti, hogy megköti a szabad gyököket és ezzel megelőz bizonyos rákbetegségeket.
Javítja a vékonybélben a vas felszívódását, és gondoskodik olyan nehézfémek eltávolításáról, mint az ólom, nikkel és kadmium. Megköti a nehézfémeket, melyek ezután kiürülnek a szervezetből. A C vitamin a koleszterint az epesavban, vagy a D vitamint az enzimek átalakításával dolgozza fel. A védekező sejtek aktivitásának fokozásával általános értelemben javítja az immunrendszert.
A C vitamin segít a fogszuvasodás megelőzésében és fontos szerepe van vérszgénységnél és vérzéseknél. A fokozottan leterhelt kutyák – például a szánhúzó kutyák, vagy szolgálatot teljesítő társaik – számára, vagy fertőzések, májmegbetegedések esetén, illetve műtétek után ideiglenesen javasoljuk a táplálékhoz való hozzáadását.

Vitamin D

A D vitamin a csontképződéshez, valamint és kalcium/foszfor beviteléhez szükséges, és különösen fontos növekedésben lévő, valamint szoptatós szukák számára.
Az élesztőben nagy mennyiségben fordul elő.
Állati eredetű élelmiszerek közül a halban, mint például a lazac, nagy mennyiségben található. Mindenek előtt a máj tárolja. D vitamin hiánya esetén a kalcium-felvevőképesség csökken. Ugyanúgy,mint az A vitamint, a szervezet a D vitamint is nagyon hosszú ideig képes tárolni. Csak a szükséges mennyiségben válik szabaddá a szervezetben. A D vitamin túladagolása gyorsan a szervezet károsodásához vezethet.
A D vitamin súlyos túladagolása a véredények és nagy ízületek elmeszesedéséhez, véres hasmenéshez, hányingerhez, hányáshoz, fokozott szomjúságérzethez, izomgyengeséghez és fokozott mennyiségű vizelethez vezet. A korai érelmeszesedés veseelégtelenséget, az egész szervezetben anyagcsereproblémákat, szívgyengeséget és ízületi kopást okoz.
A D vitamin viszont kimondottan fontos angolkór és ízületi kopás esetén.

Vitamin E

Ez tisztán növényi eredetű anyag. Az E vitamint a dió, a növényi eredetű olajok és magvak, valamint a gabona tartalmazza. Még folynak az E vitamin szerepével kapcsolatos kutatások. Feltételezik, hogy biológiai membránok felépítésében és stabilizálásában segít, valamint részt vesz egyes enzimek szintéziséban és segíti az idegi folyamatok által vezérelt izomműködést. Az azonban bizonyított tény, hogy az E vitamin antioxidáns védőszer, mely magához köti a szabad gyököket és támogatja az energiatermelést. Az E vitamin fontos szerepet tölt be a szaporodásban, izomsorvadásnál és májkárosodásnál. Pozitív hatást tulajdonítanak neki a rákmegbetegedés elleni védelemben és a szív-keringési rendellenességeknél. Hiánya a központi idegrendszer zavaraihoz és retinopathiához (a szem üvegtestjének megbetegedéséhez) vezet. Túladagolása szédülést, hányingert és izomgyengeséget okoz. Mindenesetre a kölyökkutyák, illetve vemhes, és szoptatós szukák E vitamin szükséglete nagyobb

Vitamin H – Biotin

Kis mennyiségű biotin csaknem minden táplálékban található. Állati eredetű élelmiszerben van a legnagyobb mennyiségben, így például borjúmájban vagy lazacban.
A biotin növényi eredetű táplálékban kötetlen formában van jelen, és ezért jobban hasznosítható. Többek között földimogyoróban, szójababban és zabpehelyben található.
Nem érzékeny vitamin, mégis hő hatására – különösen savas közegben – nagyon labilissá válik, és biológiai értékének nagy részét elveszíti. A biotinhiány tünetei a hajhullás, a bél nyálkahártyájának elváltozásai, ami többek között hasmenést okozhat, továbbá a fáradékonyság és izomfájdalmak. A biotin segíti a szervezetben többek között az aminosavak lebontását, a zsírsavak biológiai szintézisét és hasznosítását.

Vitamin K

A K vitamin zöldségekben, gabonában és tejtermékekben, de főleg a zöld növényekben fordul elő. A vitamint a vér szállítja a csontvelőbe, a májba és a vesékbe.
Ezek a szervek maximum 14 napig tárolják, majd az epén és a veséken keresztül távozik.
A K vitamin felelős a véralvadásért. Ennek megfelelően a vitamin hiánya csökkent véralvadási képességben mutatkozik meg. Ez nyílt sebek esetén a seb záródásának lelassulásához vezet. A K2 vitamint (menakinont) a bélben élő baktériumok szintetizálják. Antibiotikum, vagy szulfonamid kezelés után K vitamin hiány léphet fel.
Ezek a kezelések károsítják a bélflórát, ami a K vitamin képződésért felelős.

Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Hírlevelünk értékes tippekkel, információkkal és újdonságokkal

Regisztráljon most gyorsan és egyszerűen hírlevelünkre! Ebben tájékoztatjuk Önt a tisztán természetes, egészséges kutyaeledeleinkről és a megfelelő összetételű macskaeledeleinkről szóló újdonságainkról – és értékes tippeket adunk az etetéshez és tartáshoz is, mely hosszú és egészséges életet biztosít kutyájának és macskájának.