Naturavetal Logo

Eledelváltás a macskánál & további tippek

Hozzáadom a kedvencekhez

A macskák évezredek óta élnek az ember mellett, és mindig is erős akaratú és független ragadozók maradtak. A macska zsákmányai lehetnek pl. a kisemlősök, egerek, madarak vagy akár rovarok, de mindig is elsősorban a húsuk iránt érdeklődött. A macska a mai napig igazi húsevő maradt - az életkörülményei azonban megváltoztak.

A macskák testének kétharmada vízből áll. Ezért nagyon fontos, hogy macskájának főként nedves eledelt kínáljon - a száraz eledel csak kiegészítő szerepet játszhat a helyes étrendben. Az étrend megváltoztatásakor a hús aránya a menüben döntő fontosságú - a macskáknak megfelelő körülmények között legalább 85-90% húsra van szükségük minden nap, hogy a létfontosságú tápanyagokat magukhoz vehessék. A hús mellett a gazdag belsőségek is biztosítják a szükséges taurintartalmat, hogy a szív és az éles szemek hosszú távon is egészségesek maradjanak.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Első a hús:

Az macska étrendjének átállítása Felins Plus-ra®

A több mint 85 %-os hústartalommal a mi Felins Plus® menü roládaink tökéletesen megfelelnek a macskák igényeinek, akiket igazi húsevőként főként hússal kell etetni. Négy íz áll rendelkezésre, amelyek közül három csak egyféle húsforrást tartalmaz, ezért allergiások számára is kiválóan alkalmasak. A könnyen emészthető csirkehús mellett az egyik ízben tőkehal is található, amely értékes omega-zsírsavakkal gazdagítja az eledelt.

Mind a négy ízben kiegyensúlyozott, szükségletorientált teljes értékű eledelek állnak rendelkezésre a macska étrendjének megváltoztatásához, kiváló minőségű hússal, hallal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, taurinnal és tojáshéjporral. Ideálisak a hidegen sajtolt Felins Plus® Szárnyas & Hal szárazeledellel való kombinált etetéshez, de a BARF kiegészítéseként vagy BARF helyettesítésére is etethetők, pl utazás során. Szeretne többet megtudni a macska BARF-ozásáról? Akkor olvassa el részletes útmutatónkat itt.

A hidegen sajtolt Felins Plus® Szárnyas & Hal szárazeledel hatalmas előnye a macska számára, hogy nem dagad meg az gyomorban, ezért emésztése során nem köt meg folyadékot.

Mindazonáltal a macska egészsége szempontjából döntő fontosságú az étrendje beállításánál, hogy a száraz eledel a napi adagnak csak legfeljebb 20%-át tegye ki - a macskát ezért elsősorban nedves eledellel kell etetni, mint például a Felins Plus® menü roládokkal.

Naturavetal®-Tipp száraz etetéshez

Napközben nem tartózkodik otthon? Vagy nem szeretné egész nap kint hagyni a nedves eledelt vagy a BARF-adagot - különösen, mivel a macskák általában jobban szeretik, ha frissen kínálják nekik az ételt? A Felins Plus® Szárnyas & Hal kis mennyiségben kint hagyva szabad fogyasztásra erre kitűnő alternatíva. A hidegsajtolási eljárásnak köszönhetően a macskáknak szánt természetes szárazeledelünk nagyon jól etethető a BARF- vagy nedves eledelekkel kombinálva is.

A macska étrendjének megváltoztatása: így sikerül!

Mivel a macskák már fiatal korukban hozzászoknak egyfajta táplálékhoz, és általában egész életükben azt részesítik majd előnyben, a macskákat lassan kell megismertetni az új természetes táplálékkal. Különösen, ha a macska hozzászokott amesterséges ízfokozókhoz a táplálékában, gyakran egy kis időre és türelemre van szüksége a sikeres átálláshoz.

 • 1. Menü-rolád bevezetése
  A menü-roládot lassan vezesse be úgy, hogy az első néhány napban a macska régi nedves eledeléhez keveri. Ezután a korábbi eledelt apránként csökkentjük, attól függően, hogy a macska mennyire fogadja el az újat, miközben a menü roládunk mennyiségét ennek megfelelően növeljük.
 • 2. Keverje a száraz eledelt a nedves eledelhez
  Ha a macskája szereti a menü-roládunkat vagy a nedves eledelét, de elutasítja a szárazeledelünket, akkor javíthat a helyzeten, ha rendszeresen kever néhány pelletet a nedves eledelhez. Ezalatt a száraztápot továbbra is kínálhatja egyszeri étkezésként. Ha a macska megszokta az új ízt, rövid idő után meg fogja enni a szárazeledelt anélkül, hogy a nedves eledelhez kellene keverni.
 • 3. Tegye érdekesebbé a szárazeledelt játékkal
  Dobálhat neki játékosan egy-egy pelleteket, vagy elrejtheti a száraz eledelt a szobában, hogy a cica megtalálja. Ha tápcserét szeretne, fontos, hogy ne keverje a régi szárazeledelt az újjal egy tálban, hanem egyszerre cserélje le az eledelt.
 • 4. Az íz gazdagítása
  Az üres menü-rolád csomagolását egy kevés meleg vízzel leöblítheti, hogy a csomagolásban lévő zsír feloldódjon. Ezután keverje ezt a folyadékot az szárazeledelhez. Használhatja a következőket is: lazacolaj, kecsketejpor, vagy a kókuszolaj is növelheti macskája kíváncsiságát az új eledelre.
 • 5. Különleges etetési hely
  Sok macska az etetésnél a lapos kerámia tálakat kedveli leginkább, emelt helyzetben.
   

Ez csak néhány példa arra, hogyan lehet sikeres az étrend átállítása. Ön ismeri legjobban a macskáját: döntse el, hogy a tippek közül melyik vezet a legnagyobb valószínűséggel sikerre, és próbálja ki azt először. Ha ezután bármilyen kérdése van, kérjük, vegye fel a kapcsolatot szakértő csapatunkkal, meglévő betegségek és tünetek esetén is. 

Naturavetal®-Info

Az egészséges emésztésről

Mivel a macska étrendjének megváltoztatása azt jelenti, hogy a bélflóra valami újjal ismerkedik, az átállás első néhány napjában fokozott vagy puha székletürítés jelentkezhet. Ez azonban a macskától függően néhány napon belül magától rendeződik.

Etetési javaslat 

A Felins Plus® menü-roládokhoz

A kölyökmacskák annyit ehetnek, amennyit szeretnének. 6 hónapos kortól etesse a macska testsúlyának 5%-át naponta (idősebb macskáknál 3,5-5%-t).

Ezeket az irányértékeket a macska temperamentumához és életkorához kell igazítani.

Naturavetal®-Info

Az optimális eledelmennyiségről

Az optimális táplálékmennyiség számos tényezőtől függ, például az aktivitási szinttől, az életkortól, az évszaktól, a fizikai és mentális egészségtől és még sok egyéb tényezőtől, amit egyénileg kell felmérni. Kérjük, tájékozódjon macskája egészséges súlyáról is, sajnos nagyon sok macska szenved elhízástól.

Etetési javaslat a Felins Plus® Szárnyas & Hal szárazeledelhez

Etetési javaslat Felins Plus® Szárazeledel
Kiegészítésként ajánljuk a Felins Plus® menü-roládok vagy BARF étrend mellé.

Macska súlyaFelins Plus® Szárnyas & Hal naponta
Kiscicák és fiatal macskák (12 hónapos korig)Csak alkalmi kiegészítésként* 
Macskák 3 kg-ig Kb. 15 g-ig naponta*
4-6 kg-os macskák Kb. 15-20 g-ig naponta*
7-10 kg-os macskák Kb. 20-25 g-ig naponta*

*A napi nedves eledel adag kiegészítéseként.  

A Felins Plus® Szárnyas & Hal a Felins Plus® menü-roládok vagy a BARF optimális kiegészítője, mivel a macska fő táplálékának mindig nedves eledelnek kell lennie. 

Tippek a nedves és száraz eledelek tárolásához

Felbontás után a menü-roládokat hűtőszekrényben kell tárolni, és 3-4 napon belül fel kell használni. Adagonként le lehet fagyasztani őket. Legfeljebb 25 °C-os hőmérsékleten a lezárt Felins Plus® menü-roládokat nem kell hűteni, tárolja őket egyszerűen egy száraz, hűvös szekrényben.

A szárazeledelt felbontás után nem javaslott áttölteni más tárolóedénybe. A legjobb, ha egyszerűen az eredeti papírzacskóban hagyja, amit lazán összetekerhet. Ha szeretné, a papírzacskót egy megfelelő tárolóedénybe is helyezheti, de ezt nem szabad légmentesen lezárni. Ha csészét használ az étel eltávolítására, akkor azt hetente egyszer vagy kétszer át kell öblíteni. Az etetőzacskóba nem szabad kézzel belenyúlni, nehogy kívülről baktériumok kerüljenek az ételbe. A Felins Plus® Szárnyas & Hal szárazeledel rendszeresen ellenőrzik atkák szempontjából.

Naturavetal®-Info

További etetési tippek macskák számára

 • A hidegen sajtolt szárazeledelt nem szabad egy tálban összekeverni extrudált száraztáppal - az átállásnak egyszerre kell történnie.
 • Az érzékeny allergiásoknak előnyös, ha naponta csak egy állati fehérjeforrást esznek. Ez azt jelenti, hogy nem csak a főeledel, hanem a snackek is egy állatfajból kell, hogy származzanak. A macskák számára megfelelő snackekről itt talál további információkat.
 • Hagyja a macskát pihenni evés közben.
 • Több macskát lehetőség szerint stresszmentesen, külön-külön etessen.
 • Több kis étkezés egészségesebb, mint egy nagy étkezés.
 • A túl meleg vagy túl hideg ételek hasmenést vagy hányást okozhatnak. Az optimális eledelhőmérséklet a szobahőmérséklet.

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a macska étrendjének megváltoztatásával kapcsolatban

Miért változtassa meg macskája eledelét?

Különböző okokból lehet szükség a macskaeledel megváltoztatására. AóHa pl. a macska nem jól emészti a régi eledelét, allergiás vagy más betegség alakult ki nála, ami miatt a régi eledel már nem megfelelő, vagy egyszerűen csak egészségesebb táplálékot szeretne adni neki - mindezekben az esetekben érdemes természetes táplálékra váltani.

Mennyi időbe telik a macskaeledel váltás?

A macskaeledel átállítása néhány naptól néhány hétig is eltarthat, attól függően, hogy a macska mennyire ragaszkodik a régi eledeléhez. Ezenkívül olyan tényezők is szerepet játszanak a macskaeledel átállításakor, mint az életkor, a szabad levegőhöz való hozzáférés és a macska jelleme. Szeretne többet megtudni arról, hogy mit kell figyelembe venni az idősebb állatok etetésekor? Olvasson tovább itt.

Miért van a macskának hasmenése eledelváltás után?

Ha a macska hasmenéssel reagál a táplálékváltásra, az annak a jele lehet, hogy nem tolerálja jól az új táplálékot. Vegye figyelembe a mértéket: ha a macskának súlyos hasmenése van, az nem jó jel. Ha azonban a megszokottnál kicsit lágyabb a széklete, az gyakran annak a jele, hogy a macska bélflórájának egyszerűen csak hozzá kell szoknia az új táplálékhoz. A bélsár ilyenkor néhány napon belül magától szilárdabbá válik.

Miért nem eszi meg a macskám az új eledelt?

Ha a macska visszautasítja az új eledelt, annak több oka is lehet. A macska hozzászokhatott a táplálékban lévő aromákhoz és ízesítőkhöz. Ha a macska új eledele mentes ezektől a mesterséges adalékanyagoktól, egyszerűen csak időre van szüksége, hogy hozzászokjon. Az is előfordulhat azonban, hogy a macska azért utasítja el a táplálékot, mert annak szokatlan az állaga, amit először meg kell ismernie. 

A macskák általában már fiatal korban hozzászoknak egyfajta táplálékhoz, és általában ehhez ragaszkodnak életük hátralévő részében. Ha a macska számára ismeretlen húsforrást kap, ez is lehet az oka annak, hogy kezdetben elutasítja a táplálékot. Legyen türelmes, és próbálja meg lassan hozzászoktatni a macskát az új eledelhez. A lazacolaj vagy a kecsketejpor nehéz esetekben támogathatja az átállást.

Kaphatok személyre szabott tanácsokat az etetéssel kapcsolatban?

Szívesen adunk Önnek átfogó tanácsokat macskája megfelelő táplálásáról. 

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 43 43-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.