Naturavetal Logo

Hidegen sajtolt kölyökeledel - egészséges táplálkozás a kezdetektől fogva

Hozzáadom a kedvencekhez

Amikor egy aranyos kiskutya családtaggá válik, minden új és izgalmas mind a kiskutya, mind a családja számára. Sok kérdés merül fel a kis szőrgombóc gondozásával és táplálásával kapcsolatban is: más eledelre van szüksége egy kölyökkutyának, mint egy felnőtt kutyának? Mennyi és milyen kölyökkutyatáp a megfelelő? Milyen összetevőket tartalmaznak a jó kutyatápok a fiatal kutyák számára? És nedves vagy szárazeledel legyen? Ezekre és más kérdésekre válaszolunk ezen az oldalon. 

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Miért van szüksége a kölyökkutyának speciális eledelre? 

Az újszülött kölykök vakok, süketek és teljesen az anyjukra vannak utalva. Két-három hetes korukig nem nyitják ki a szemüket és nyolchetes korukig rendszeresen szopnak. A szuka anyateje minden fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és nagyon tápláló, így a kölykök gyorsan nőnek és híznak. Amikor azonban leválasztják őket a tejtől, más szükségleteik vannak, mint a felnőtt állatoknak. Ezért léteznek speciális kölyökkutya eledelek, amelyek fedezik energiaszükségletüket anélkül, hogy egyszerre túl sok tápanyagot biztosítanának. A csontnövekedésnek, az izomfejlődésnek és a szervfejlődésnek természetes módon kell megtörténnie, mivel ha túl gyorsan nőnek túl nagyra, később egészségügyi problémáik lehetnek.

Milyen összetevők jellemzik a jó kölyökeledelt? 

Ez a kérdés sok kutyatulajdonosnak okoz fejfájást. Mire van szüksége a kiskutyának, mi tesz jót neki, mi árthat neki? A kölyökkutyatápok választéka kezelhetetlenül sokféle, és az összetevők száma is ijesztően magas. Ha a kutya már kiskorától kezdve tartósítószereket és aromákat fogyaszt a napi táplálékában, ezek az anyagok idővel felhalmozódnak a szervezetében. Egy kutya élete során sok minden felhalmozódhat - bizonytalan kimenetelű hatásokkal. Ezért a jó kölyökkutyatáp természetes összetevőkből áll, amelyeket olyan kíméletesen dolgoznak fel, hogy nincs szükség szintetikus adalékanyagokra. A jó kölyökkutyatáp a faj igényeinek megfelelő és természetesen egészséges, ha:

  • a fehérje- és szénhidráttartalom a fiatal kutya életkorához igazodik
  • szintetikus adalékanyagok és tartósítószerek nélkül állítják elő
  • nagy arányban tartalmaz friss húst vagy halat (több, mint 65% százalék)
  • gyümölcsöt, zöldséget és fűszernövényeket is tartalmaz a hús mellett csak egy állati fehérjeforrásra támaszkodik

Canis Plus® kölyökkutyák és fiatal kutyák számára 

A Naturavetal® Shopban a teljes kölyökkutyaeledel programból választhat: a Canis Plus® kölyökkutyák és fiatal kutyák számára készült szárazeledeltől kezdve a különböző pelletméretekben kapható Canis Plus® kölyökkutyák számára készült nedves kölyökeledelekig, a különbüző ízű Canis Plus® Kölyök-Menükig.

A megfelelő etetési idők és mennyiségek

A kölyökkutyák életük első hetében naponta akár 12 alkalommal is isznak az anyakutyától. A gyakoriság hétről hétre csökken, amíg csak szilárd táplálékot esznek. De milyen gyakran és mikor kell etetni a kölyökkutyát? A fiatal kutyáknak három hónapos korig napi három vagy négy étkezés a legjobb, lehetőleg reggel, délben, délután és este. Hat hónapos korig három adag eledel az ideális, az első születésnapig pedig napi két-három adag. Ebben azonban a felnőtt állat későbbi mérete is szerepet játszik. A fajtaspecifikus sajátosságok már a kölyökeledel mennyiségében is megmutatkoznak.

Az, hogy egy kölyökkutyának mennyi táplálékra, és ezáltal mennyi energiára van szüksége naponta, nagyban függ a fajtájától, nemétől és magától a kölyökkutyatáptól. Az alábbi táblázat a felnőtt kutya végső súlya alapján ad ajánlást a szárazeledeleinkhez:

Etetési javaslat – Canis Plus® Kölyök Szárazeledel

A kifejlett kutya várható súlya*A kiskutya kora hónapokban
 2-34-67-1213-20
5 kg80-100 g100-120 g120-130 g 
10 kg120-150 g150-180 g180-210 g 
15 kg150-180 g180-210 g210-240 g 
20 kg200-240 g240-270 g270-300 g 
25 kg240-300 g300-330 g330-360 g360-400 g
30 kg300-350 g350-380 g380-420 g420-480 g
35 kg350-450 g450 -480 g480-500 g500-540 g
40 kg450-540 g540-580 g580-600 g600-640 g
50 kg540-600 g600-640 g640-670 g670-700 g
60 kg600-700 g700-740 g740-780 g780-800 g
65 kg-nál több700-750 g750-780 g780-800 g800-900 g

* Minden érték a felnőtt kutya várható súlyára vonatkozik.

A megadott átlagértékeket a tapasztalataink alapján határoztuk meg. A kutya számára optimális eledelmennyiség a kutya korától, temperamentumától és aktivitási szintjétől is függ.

Kölyökeledel – meddig a korig egészséges a kutya számára?

Fajtától függően különböző ideig tart, amíg egy kölyökkutya eléri a felnőttkort. A kölyökkutyatápot ezért addig kell etetni, amíg a kutya még növekszik, hogy a lehető legjobb tápanyagellátást kapja. A kis fajták gyorsabban fejezik be a növekedést, mint a nagy fajták. Általánosságban elmondható, hogy kölyökkutyatápjainkat az élet első tizenkét hónapjában lehet etetni. Egyedi esetekben azonban a normál kutyatápra való áttérés korábban, vagy nagytestű fajták esetében később is megtehető. Az úgynevezett óriásfajták esetében akár a huszadik élethónapig is javasoljuk a kölyökeledel etetését.

Melyik pelletméret való a kiskutyámnak?

A fiatal kutyáknak a nagyméretű pelleteket is lehet adni, ha elfogadják azokat. Ha a kölyök vagy fiatal kutya általában a jutalomfalatokat is el tudja rágni, akkor általában nagyon könnyen megbirkózik a nagyobb pelletekkel is. Sok kisebb fajtájú fiatal kutya a nagyobb pelletváltozatot is szívesen fogasztja. A kis pellet a nagyon kicsi kutyafajták vagy a nagyon fiatal, kicsi kölyökkutyák számára jelent alternatívát, amikor a tenyésztő a szárazeledelhez szoktatja őket. Ha azonban a fiatal kutya a kis pelleteket részesíti előnyben, természetesen a kisebb pelletváltozatot is nyugodtan etetheti. 

Canis Plus® - stabil növekedés kölyökkutyák és fiatal kutyák számára

A kölyökkutyatáp tápanyag-összetétele befolyásolja a növekedés sebességét. Különösen a nagyobb fajtáknál a gyors növekedés és a nem kívánt növekedési rohamok gyakran vezetnek egészségügyi problémákhoz. Ezért a Naturavetal® speciális eledelt is kínál kölyökkutyák és fiatal kutyák számára. 

Minden Naturavetal® eledel mentes a szintetikus adalékanyagokatól és tartósítószerektől. Garantáljuk továbbá mind a kiválasztott nyersanyagok, mind a gyártási folyamat minőségét. A Canis Plus® Kölyök és fiatal kutyáknak készült szárazeledelünk egyik különlegessége az összetevők kiegyensúlyozott összetétele. Ennek oka, hogy a tápok kiegyensúlyozatlansága gyakran felelős a kölyökkutyák túl gyors növekedéséért. 

A Naturavetal® natur rizs például egy lassú energiaszállító, amelynek célja, hogy megakadályozza a túlzott energiakínálatot. Így a kölyökkutyatáp megakadályozhatja a növekedési hullámokat. Az eledel zsír- és fehérjetartalma pontosan a nagyon fiatal kutyák igényeihez van igazítva. A DogProMin-Komplex extra adag algával és gyógynövényekkel biztosítja a szervezet optimális ásványi anyag ellátását. Ez nemcsak a kölyökkutyáknak, hanem a vemhes és szoptató szukáknak is előnyös.

Itt az idő a növekedésre a Naturavetal® kölyökeledeleivel

A Naturavetal® kölyökeledele végigkíséri a kutyát és gazdáját a kölyök- és fiatal időszakon át az egészséges felnőtt állatig. Az együttnövekedés ezen időszakának örömét az egyenletes és folyamatos növekedés támogatja, ami elengedhetetlen a felnőttkori egészséghez. Az eledel összetételének meg kell adnia a kölyökkutyának azt a növekedési időt, amelyre csontjainak az optimális fejlődéshez szüksége van. A lassú csontképződés biztosítja a tartós egészséget és a jó stabilitást. A kiegyensúlyozott tápanyagellátással a kölyökkutya izgalmas, kalandokkal teli kutyás életet kezd gazdájával. A természetes és fajnak megfelelő kölyökkutyatápokkal a kutyatulajdonos pedig megalapozza a gondtalan kölyökkort, az egészséges életet és a hosszú együtt töltött időt.

A hal, mint fehérjeforrás érzékeny kölyökkutyáknak

A klasszikus Canis Plus® Kölyök és és fiatal kutyáknak szárnyas mellett egy lazacot tartalmazó receptet is összeállítottunk az érzékenyebb állatok számára. A bevált gluténmentes, magas haltartalmú recept tökéletesen igazodik a kölyökkutyák igényeihez. A kölyökkutya-eledel természetes tápanyagtartalmát gyógynövények, algák és ásványi anyagok hozzáadása teszi teljessé. A hal magas biológiai értéke miatt különösen alkalmas egészséges fehérjeforrásként. Hidegen sajtolt szárazeledelünk ezért még táplálékintolerancia és allergia esetén is kiválóan alkalmazható. A kíméletes gyártási folyamatnak köszönhetően a táplálék nem duzzad meg a gyomorban. Különleges összetétele kielégíti a kölyökkutyák fehérje-, zsír-, szénhidrát-, vitamin- és ásványianyag-szükségletét a növekedési szakaszban. Ez az eledel lassú energiaszolgáltatóként feltárt kölest használ. A könnyen emészthető és jól tolerálható lazacot magas esszenciális zsírsavtartalma is jellemzi. Kiváló minőségű, kiválóan emészthető tápanyagforrásként ez az eledel nemcsak kölyökkutyák számára alkalmas, hanem táplálékérzékeny felnőtt kutyák számára is ajánlott. A kölyökkutyatáp bevált összetételét a felnőtt kutyáknak szánt Canis Plus® Lazac teljes értékű eledelben is továbbvisszük, így a felnőtt eledelre való átállás zökkenőmentes.

Nedves vagy szárazeledel: melyik a jobb a kölyökkutyának?

Mind a nedves, mind a száraz eledelnek megvannak a maga előnyei, amelyek kölyökkutyánként egyedileg változhatnak. Sok esetben ezek a kutyatulajdonos preferenciáitól is függnek. A legfontosabb, hogy a kölyökkutyatáp jó minőségű, a fajnak megfelelő és természetesen egészséges legyen. Akár nedves, akár száraz - ez a tulajdonság másodlagos jelentőségű. A szárazeledel legnagyobb előnye, hogy könnyen tárolható és könnyen adagolható. A szükséges energiaszükségletet már kis mennyiségű eledellel fedezi, ami kedvező, ha a szárazeledelt utazáskor magunkkal kell vinni. Hátránya viszont, hogy az eledel kevesebb vizet tartalmaz, és a kutyának eleget kell innia. Az olcsó kölyökkutyatápok gyakran túl sok gabonát tartalmaznak, ráadásul rossz minőségű gabonát, amelynek emésztése hosszabb időt vesz igénybe, és puffadáshoz vezethet. A nedves eledel előnye, hogy a fiatal kutya már evés közben sok folyadékot vesz fel. Lédús, ezért a legtöbb állat kedveli. A felbontott konzervek rövid eltarthatósági idejük miatt inkább utazásnál kevésbé praktikusak. Ezért mindig ajánlatos a kölyökkutyával külön-külön étkezésekben a szárazeledelt és a nedves menüt, vagy a két etetési mód kombinációját is megismertetni.

A megfelelő táplálék kiválasztása: lehet a kölyökkutyát BARF-al etetni?

Das Fütterungskonzept BARF setzt auf einen hohen Anteil von rohem, frischem Fleisch sowie Obst, Gemüse, Kräutern und Öl. Beim BARFen von Welpen ist es sehr wichtig, dass der kleine Hund alle Nährstoffe über sein Futter erhält, die er für sein gesundes Wachstum braucht. Auch beim Teil-BARFen gilt zu beachten, dass das Tier genügend Calcium aufnimmt. Im Zweifel helfen unterstützende Nahrungsergänzungen. Mehr dazu haben wir in unserer Welpen-Fibel zusammengefasst.

Mit ne egyenek a kölyökkutyák semmilyen körülmények között?

Egyes ételek, amelyek az emberek számára jó ízűek, a kutyák számára elviselhetetlenek vagy akár károsak is lehetnek. A felnőtt állatok, valamint a kölykök és a fiatal kutyák nem ehetnek szőlőt és mazsolát, kakaót és csokoládét, avokádót, hagymát, nyers burgonyát, padlizsánt és paradicsomot. Az olyan cukorhelyettesítők, mint a xilit, xilitol és a nyírfacukor, amelyek számos feldolgozott élelmiszerben megtalálhatók, az édességektől kezdve a pékárukon át a kész szószokig, szintén komoly kockázatot jelentenek. Ha a kutya ezek bármelyikét lenyelte, az első tünetek, mint például a hányás és a hipoglikémia miatti rohamok tíz percen belül jelentkeznek. Ezután elkerülhetetlen az állatorvos felkeresése. Mivel a kíváncsi kölyökkutyák szeretnek mindent megrágcsálni, ami a mancsuk közé kerül, különösen a harmadik és a nyolcadik hónap közötti fogváltás idején, ebben az időszakban különösen figyelmesnek kell lenni. A kiskutya ugyanis a házban, a kertben vagy a séták során mérgező növényekkel kerülhet kapcsolatba. Ezek közé tartozik a gyöngyvirág, a borostyán, a bokorfa, a tiszafa, a szerencsetoll, az őszi akonit és a mikulásvirág. Fontos, hogy a  kiskutya ne rágja meg a leveleket és virágokat, és ne is egye meg őket egészben. A kutyák számára tiltott élelmiszerekről többet megtudhat ebből az útmutató cikkünkből: Áttekintés: a kutyák számára mérgező ételek".

A legjobb a kiskutyának

Naturavetal®-nál tudjuk, hogy a gazdik a legjobbat akarják kutyájuknak - már a kezdetektől fogva. Kölyökkutyáknak készült eledeleinkkel ezt a törekvést igyekszünk támogatni azzal, hogy a kiskutya a napi étrendjében mindent megkapjon, ami az egészséges növekedéshez szükséges.

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a kölyökkutyák és fiatal kutyák eledeleiről

Miért jobb a hidegen sajtolt kutyatáp?

Hidegen sajtolt Canis Plus® szárazeledelünk nem duzzad meg a gyomorban, hanem összetevőire bomlik. Hidegen sajtolt eljárásunknak köszönhetően lemondhatunk minden szintetikus adalékanyagról, és kiváló minőségű, tisztán természetes teljes értékű eledelt kínálunk. A "Hidegen sajtolt szárazeledel kutyáknak" oldalunkon többet megtudhat erről.

Jobb-e a hidegen sajtolt kutyatáp, mint az extrudált?

A hidegsajtolás lehetővé teszi, hogy az összetevőket nagyon kíméletesen dolgozzuk fel, és így a lehető legjobban megőrizzük a természetben előforduló tápanyagokat. A szintetikus adalékanyagok, például a mesterséges vitaminok ezért szükségtelenek, mivel kutyája természetes módon kapja meg az összes szükséges tápanyagot. Hidegen sajtolt szárazeledelünk nem duzzad meg a gyomorban, ami hatalmas könnyebbséget jelenthet kutyája emésztőrendszere számára, és azt is jelenti, hogy eledelünket különböző etetési módszerekkel, például BARF vagy nedves etetéssel kombinálhatja. Útmutatónkban "Részleges BARF: Az arany középút?" című cikkünkben többet megtudhat erről.

Mi az extrudált kutyaeledel?

Az extrudátumok olyan kutyatápok, amelyeket nagy nyomáson és magas hőfokon préselnek. Több mint 140 °C-os hőmérsékletet is elérnek, ami számos létfontosságú vitamint és tápanyagot megváltoztathat vagy elpusztíthat. Ezeket azután mesterségesen adják az eledelhez, hogy biztosítsák a megfelelő ellátottságot. Az eledel útmutatónkban további információkat talál a száraztápok különböző gyártási módszereiről.

Mi az a hidegen sajtolt szárazeledel?

A hidegen sajtolt szárazeledel egy  olyan eledel, amelyben a pelleteket alacsony hőmérsékleten préselik formába. Fontos azonban, hogy a gyártó ne csak a hidegsajtolásos eljárást alkalmazza, hanem azt is biztosítsa, hogy ne használjon szintetikus adalékanyagokat, például mesterséges vitaminokat vagy tartósítószereket. Az összetevőket kíméletesen, egyes lépésekben kell feldolgozni, hogy természetes tápanyagaik a lehető legjobban megmaradjanak. Az oldalunkon "Teljes értékű táplálék - A Canis Plus® előnyei" oldalon többet megtudhat arról, hogy mi jellemzi a kiváló minőségű hidegen sajtolt szárazeledelünket.

Melyik a legjobb hidegen sajtolt kutyatáp?

A fajoknak megfelelő, hidegen sajtolt szárazeledelnek csak egy állati fehérjeforrást kell tartalmaznia, és mentesnek kell lennie az alacsonyabb minőségű állati vagy növényi melléktermékektől és szintetikus adalékanyagoktól, mint például mesterséges vitaminoktól vagy tartósítószerektől - mint a Canis Plus ® eledelek.

A kiváló minőségű nyersanyagokat egyedileg, gondosan kell feldolgozni: A húst megfőzzük és ledaráljuk, az olyan szénhidrátforrásokat, mint a hajdina vagy a barna köles, forró gőzzel feltárjuk, hogy értékes tápanyagai a lehető legjobban megmaradjanak. A nyersrost-szerkezeteket anélkül választjuk el egymástól, hogy elpusztítanánk őket - csak így emészthetők optimálisan a kutya számára, és csak így segíthetik elő az egészséges bélperisztaltikát. A zöldségeket, gyümölcsöket és gyógynövényeket kíméletesen légszárítjuk, és ebben a formában adjuk hozzá közvetlenül a hidegsajtolás előtt - mivel csak a légszárítás garantálja a különböző tápanyagok lehető legjobb megőrzését.

A kölyökkutyák ihatnak tejet?

Semmi rossz nincs abban, ha időnként tejet kínálsz a kiskutyádnak. Csak a tehéntejből készült termékekkel kell óvatosnak lenned, mivel egyes fiatal kutyák nem emésztik jól azt. A kecsketej különösen tápláló, könnyebben emészthető alternatíva. A megfelelő kölyökeledelekről többet megtudhat "Egészséges kölyökeledelek: egészségeses etetés a kezdetektől fogva" című útmutatónkban.

Melyik tej alkalmas kölyökkutyáknak?

Különböző egészségügyi előnyökkel járhat kölyökkutyája számára, ha időről időre kecsketej formájában kínálja neki a tejet, vagy egy kis langyos vízzel kevert kecsketejporral eteti őt különleges nassolnivalóként. A Canis Extra Kecsketejpor különösen ajánlott, mivel 100%-ban természetes és könnyen kikeverhető kecsketejnek.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 43 43-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.