Naturavetal Logo

BARF kalauz a Naturavetal®-tól

Számos oka lehet annak, hogy egy kutyának speciális étrendre van szüksége. Nem csak a betegségek teszik szükségessé hosszú távon az étrend esetleges megváltoztatását. Akár a gazdik, a háziállataink is szenvedhetnek allergiától, vagy kialakulhat intolerancia bizonyos összetevőkkel szemben. 

És nem csak a kutya határozza meg táljának tartalmát egyéni preferenciái és igényei révén, hanem tudatos gazdiként Ön dönti el, hogy mit egyen kedvence. Itt pedig nem csak a különböző száraz és nedves eledelek között lehet dönteni - a BARF is nagyon népszerűvé vált az utóbbi években. A Naturavetal® BARF-kalauzából megtudhatja, mit is jelent BARF-ozni.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

BARF - több mint egy trend

A BARF szó a "Born-again raw feeders" szócsoport rövidítése, amit "újjászületett nyers etetők"-nek fordíthatunk. A barfozás az állat nyers hússal való etetését jelenti. A táplálkozásnak ez a fajnak megfelelő formája a kutya farkas gyökereihez nyúl vissza. Mivel azonban a farkas a zsákmány húsán, szőrén és belsőségein kívül a gyomortartalmat, valamint az erdei gyökereket és gyümölcsöket is megeszi, a barfozás a hús etetésnél többről szól: a gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények a táplálék állandó összetevői. Ha barfozni szeretné a kutyáját, széleskörű ismereteket kell szereznie, hogy ne alakuljon ki vitamin- és tápanyag-hiány. A túl magas fehérjetartalom is árthat az állatnak. A Naturavetal® BARF-kalauzában ezért részletesen írunk az alapokról, és átnézzük az előnyöket és a kockázatokat is.

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a BARF-ról

Hogyan barfozzak helyesen?

A barfozásnál nagyon fontos az eledel megfelelő összetétele. Egy normál, egészséges kutya esetében ennek 70%-ban húsból és 30%-ban növényi kiegészítőkből kell állnia. Kutyája igényeitől függően adhat ehhez kiegészítő eledeleket, például a kalciumszükséglet fedezésére. Erről bővebben olvashat a BARF-kalauzunkban a "A kutya barfozás első lépései" című cikkünkben.

Hány gramm eledelre van szükség a barfozásnál?

Az életkortól, az aktuális testsúlytól, az aktivitási szinttől és természetesen az egyéni körülményektől függően határozzuk meg a kutya számára megfelelő mennyiségű BARF-táplálékot. Háttérinformációk és tippek a BARF témában itt találhatók.

A BARF etetés a legjobb a kutyának?

A BARF segítségével Ön döntheti el, hogy pontosan mivel eteti a kutyáját. Minden egyes étkezést a kutyája egyéni igényeihez igazíthat. A BARF emellett az a táplálási forma, amely a legközelebb áll a kutya eredetéhez, azaz a farkashoz. Fontos azonban, hogy pontosan megtudja, hogyan működik a BARF a kutya vagy macska számára, hogy ne alakuljanak ki hiánytünetek, és az állat megfelelően el legyen látva. Sok kutyatulajdonos ezért először a részleges BARF koncepció mellett dönt. Itt a kutya 50%-ban kész kutyaeledelt kap, a maradék 50% pedig házi készítésű BARF étrendből áll. A BARF-kalauzunkban a "Részleges barf: az arany középút“ című könyvében többet megtudhat a részleges BARF-koncepcióról.

Mennyi BARF-tápra van szüksége a kutyámnak?

Az, hogy mennyi BARF-eledelre van szüksége a kutyájának, függ az aktivitási szintjétől, a korától, a jelenlegi testsúlyától és a múltjától is.

Forduljon bátran szakértő csapatunkhoz, ha bármilyen kérdése van ezzel kapcsolatban.

Mennyi BARF-eledel kell egy fiatal kutyának?

A fiatal kutya számára megfelelő mennyiségű BARF-eledel az életkorától, az aktivitási szintjétől, a jelenlegi testsúlyától és a múltjától is függ. 

Ha fiatal kutyája kölyökkorában száraztápon nevelkedett, azt tanácsoljuk, hogy lassan térjen át a BARF-ra, hogy a lehető legkíméletesebben szokjon hozzá a nyers táplálékhoz. Kölyökkutyákról szóló kalauzunkban mindent megtudhat a kölyökkutyák és fiatal kutyák fajnak megfelelő etetéséről.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.