Naturavetal Logo

A természetes összetevők

A természetes összetevők létfontosságúak a kutyák és macskák egészsége szempontjából. A valódi, eredeti összetevőket és a bennük lévő természetes tápanyagokat, például vitaminokat és ásványi anyagokat tudja a szervezet a legjobban hasznosítani. Ezek tették lehetővé az elmúlt évezredek során az erős védekező rendszer kialakulását és az állatok teljesítőképességét - ezért a fajnak megfelelő eledel kizárólag természetes összetevőket, azaz természetes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, szintetikus adalékanyagok nélkül.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

A természetes összetevők előnyei eledeleinkben 

A természetes összetevők, például a növényekben természetesen megtalálható vitaminok és ásványi anyagok tudnak a legjobban hasznosulni a szervezet számára. A növényekben található természetes összetevők választéka nagyon széles, és a különböző tápanyagok kölcsönhatása rendkívül értékes az állat egészsége szempontjából. 

Ebből a táblázatból megtudhatja, hogy hidegen sajtolt szárazeledeleink mely összetevői milyen tápanyagokat tartalmaznak, hogy természetes módon ellássák kedvencét mindazzal, amire az egészséges és életerős élethez szüksége van.

Természetes vitaminok az eledelekben 

A vitaminok különböző folyamatokat támogatnak a szervezetben, és minden egyes vitamin bizonyos feladatokat lát el. Megfelelő vitaminellátás nélkül hiánytünetek is jelentkezhetnek, de a túlzott bevitel is veszélyeztetheti kedvence egészségét. Sok kutya- és macskatulajdonos csak az egyes vitaminok mennyiségét nézi az etetési táblázatokon, és azt hiszi, hogy kedvence optimálisan, nagy mennyiségben van velük ellátva. A döntő kérdés azonban nem az, hogy "mennyi" van belőle, hanem hogy az "mennyire jó" - mert ez attól függ, hogy a vitaminok mennyire tudnak végül hasznosulni.

Ásványi anyagok az eledelekben

Az ásványi anyagok számos különböző növény természetes összetevői között is megtalálhatók és számos különböző élettani funkcióval rendelkeznek a kutyák és macskák számára. Többek között felelősek a csontváz és a fogak szerkezetéért és stabilitásáért, fontos szerepet játszanak az idegi impulzusok továbbításában és az izomösszehúzódásban, és fontosak a sav-bázis egyensúly szabályozásában is.

A természetes összetevők kölcsönhatása

Nagyon fontos, hogy ne csak izolált anyagokat, például egyedi, szintetikus vitaminokat használjunk az eledel összetevőjeként, hanem a növény sokszínű esszenciáját is. Így a növény összes természetes összetevője, mint például a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok, zsírsavak és fontos másodlagos növényi anyagok, egészben kerülnek az eledelbe. A természetes összetevők ugyanis kiegészítik és befolyásolják egymást, például azáltal, hogy egy másik természetes összetevő különösen jól vagy inkább rosszul szívódik fel a szervezetben. Jó példa erre a zsírban oldódó A-vitamin - mint a növények természetes összetevője, nem oldódik vízben, és zsírokkal együtt kell felszívódnia, hogy a szervezet hasznosítani tudja.

A növény természetes összetevői közé tartoznak a másodlagos növényi anyagok 

Ha érdekli az egészséges, természetes táplálkozás, akkor egyre többet olvashat a fontos másodlagos növényi anyagokról, például a keserűanyagokról, a tanninokról és a flavonoidokról, valamint azok jó és fontos tulajdonságairól. De mit is jelentenek valójában ezek a gyakran használt kifejezések? 

A növények és bogyók természetes összetevői nem csak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak. A növények a tápanyagok széles skáláját tartalmazzák, és e természetes összetevők mindegyike meghatározott funkciót tölt be.

Keserűanyagok mint a növények természetes összetevői 

A keserű anyagokat amarának is nevezik. A keserű anyagok tulajdonságai különösen értékesek az emésztőszervek számára. Többek között például a gyermekláncfű vagy az articsóka természetes összetevőiként stabilizálják az epe és a gyomornedv képződését. Emellett elősegíthetik a hasnyálmirigy és a máj egészséges működését is. A máj olyan szerv, amelynek feladata többek között a méreganyagok lebontása és kiürítése. A keserűanyagok az emésztőrendszer nyálkahártyáinak aktiválását is támogatják - megőrzik rugalmasságukat és mozgékonyságukat. Az emésztőmirigyek működése különösen idősebb korban gyakran lankad, és a keserűanyagok itt értékes és tisztán természetes támogatást nyújthatnak! 

Naturavetal®-Info

Keserű anyagok

A legismertebb keserűanyagok megtalálhatóak az articsókában, a gyermekláncfűben, a cickafarkban, az enciánban, az ezerjófűben, a kamillában és sok más növényben.

Flavonoidok, mint a növények természetes összetevői 

A flavonoidok a növények színezőanyagai - az élénksárgától a vörösig. A növények természetes összetevőiként naponta az eledellel együtt kerülnek a szervezetbe. A flavonoid gyűjtőfogalom különböző, azonos kémiai szerkezetű - teljesen természetes eredetű - anyagokat jelöl. A flavonoidokat sokféleképpen használják fel. A növényeket vagy a növények bizonyos részeit, pl. gyümölcseit és bogyóit az emberek évszázadok óta gyűjtik és feldolgozzák. Az évek során a megszerzett tapasztalatok generációról generációra szálltak. Napjainkban a növények, természetes összetevőik és alkalmazási területeik egyre nagyobb tudományos érdeklődésnek örvendenek. Például a zellerben és a málnában található flavonoidok táplálkozási támogatásként használhatók a rákterápiában, a gesztenyében található rutin segíthet az erek egészségének megőrzésében, a galagonyában található flavonoidok pedig pozitív hatással lehetnek a szívműködésre. A nyírfa és az aranyvessző flavonoidokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a vesék és a hólyag egészségének megőrzésében. A flavonoidok támogathatják a gyulladáscsökkentést, a keringést és a betegségek által károsodott szövetek lebontását, és a pigmentációban is szerepet játszanak. A zöld leveles zöldségek, mint a spenót és a bazsalikom, valamint a szeder és a ribizli különösen gazdagok flavonoidokban.

Tanninok, mint a növények természetes összetevői 

A cserzőanyagoknak van egy nagyon jellegzetes tulajdonságuk: összehúzó hatásuk, amelyet nem csak a bőrgyártásban használnak. A cserzőanyagok, mint a növények természetes összetevői, belsőleg és külsőleg is használhatók. Belsőleg például támogatják a bélnyálkahártya egészségét, és hasznosak hasmenés esetén. A cserzőanyagokat külsőleg pl. ínygyulladás, sebek vagy bőrbetegségek esetén használják, mivel a cserzőanyagok különleges kötést képeznek a bőr és a nyálkahártya fehérjeanyagával, és így védelmet nyújthatnak a baktériumok és méreganyagok felszívódása ellen.

Vitaminok, ásványi anyagok, másodlagos növényi anyagok & stb. a kutyák és macskák számára - a természetes összetevők sokfélesége számít 

A kiváló minőségű, természetes táplálékból álló kiegyensúlyozott étrenddel olyan természetes összetevőkkel láthatja el kedvencét, mint a vitaminok, ásványi anyagok és fontos másodlagos növényi anyagok. Az eledelt azonban kiegészítheti - különösen akkor, ha a tápanyagszükséglet megnövekszik, például lábadozáskor vagy szőrváltáskor. A megnövekedett szükséglet fázisaiban érdemes, hogy kedvence több természetes összetevőt fogyasszon, mint amennyire normál esetben szüksége lenne.

Canis Extra

Kiegészítő eledelek kutyák számára

Felins Plus®

Kiegészítő eledelek macskák számára

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a Canis Plus® természetes összetevőiről

Milyen természetes összetevőkre érdemes odafigyelni a kutyatápokban?

A kutyatápoknál ügyelni kell arra, hogy csak olyan természetes összetevőket tartalmazzanak, amelyek táplálkozási szempontból értékesek a kutya számára. Ez azt jelenti, hogy nem tartalmazhat rejtett cukrokat, például melaszt, vagy más, kevésbé értékes állati vagy növényi melléktermékeket, például karmokat, tollakat, leveleket vagy gyökereket. Mesterséges vitaminoktól, színezékektől, tartósítószerektől és aromáktól is mentesnek kell lennie. 

Hogyan ismerhetem fel a jó kutyaeledelt?

A jó kutyaeledeleket az jellemzi, hogy nyílt az összetevőlistájuk, nem tartalmaznak kevésbé értékes állati vagy növényi melléktermékeket, például tollat, karmokat, szárat vagy gyökereket, és nem tartalmaznak kémiai adalékanyagokat, például szintetikus vitaminokat vagy mesterséges tartósítószereket. 

Melyik kutyatápnak van a legmagasabb hústartalma?

Általánosságban elmondható, hogy a nedves eledel általában magasabb hústartalommal rendelkezik, mint a száraztáp. Ennek oka egyszerű: a száraztápok mindig függenek a szénhidrátok bizonyos arányától, hogy formázhatóvá váljanak. Mivel a nedves eledelt nem kell formába préselni, a szénhidráttartalom ennek megfelelően alacsonyabb lehet. Egy kutyaeledel azonban nem automatikusan jó attól, hogy magas a nyersfehérje-tartalma, ami magas hústartalomra utal. 

A feldolgozott hús minősége döntő szerepet játszik, valamint a hús megfelelő aránya a többi összetevőhöz képest. A túl sok hús savasodást okozhat egy érzékeny kutyánál, vagy még nyugtalanabbá teheti az ideges kutyát. Az eledel többféleképpen befolyásolhatja a kutya viselkedését. Erről a témáról bővebben itt olvashat.

Melyik a legjobb gabonamentes kutyatáp?

A legjobb gabonamentes kutyaeledelben olyan kiváló minőségű alternatívákat kell használni, mint a hajdina, a köles vagy az amarant, és kerülni kell az olyan összetevőket, mint a hüvelyesek vagy a burgonya, hogy ne terhelje feleslegesen az olyan szerveket, mint a hasnyálmirigy. Ha azonban alacsony szénhidráttartalmú étrendet szeretne kutyájának adni, a legjobb, ha nedves eledelt választ. A gabonamentes nedves eledel fajták, mint például a Canis Plus® Komplett Menük a legjobb választást kínálják, ha alacsony szénhidráttartalmú diétával szeretné etetni kutyáját. A gabonamentes kutyatápokról itt tudhat meg többet.

Melyik eledel a legjobb a kutyámnak?

Minden kutya egyedi és egyéni igényekkel rendelkezik. Elvileg nem létezik egyetlen, tökéletes kutyaeledel minden kutya számára. Vannak azonban olyan alapvető jellemzők, amelyek a jó kutyaeledelt jellemzik: kiváló minőségű, tisztán természetes alapanyagokból kell állnia, és kerülni kell a szintetikus adalékanyagokat, például a mesterséges vitaminokat, tartósítószereket vagy ízesítőket. Nem szabad feldolgozni az olyan kevésbé értékes melléktermékeket, mint a toll, a karmok, a levelek vagy a gyökerek, és a gyártónak nyíltan és átláthatóan nyilatkoznia kell arról, hogy mit dolgoz fel az eledelében.

Ha nem biztos abban, hogy melyik eledel a legjobb a kutyájának, kérjük, olvasson tovább itt.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 43 43-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.