Naturavetal Logo

Paraziták a kutyákban - megelőzés és higiénia természetes intézkedésekkel

Hozzáadom a kedvencekhez

Legyen szó bolháról, kullancsról, atkáról vagy giardiáról - a paraziták nem csak kutyája egészségét veszélyeztetik, hanem Önre is veszélyesek lehetnek, és sajnos mindenhol leselkednek ránk. Bármennyire is igyekszik, kutyája előbb-utóbb0 kapcsolatba kerül parazitákkal. Akár amikor sétáltatja, vagy amikor más kutyákkal játszik, akár ha füvet szaglászik, vagy füvet is eszik - a kontaktot nem lehet elkerülni, a paraziták pedig betegségeket is terjeszthetnek. 

Kutyatulajdonosként azonban kétféleképpen is befolyásolhatja, hogy ez az kontakt mennyire lesz veszélyes a kutyájára:

  • Egyrészt természetes táplálékkiegészítőkkel és ápolószerekkel biztosíthatja, hogy kutyája erős immunrendszert tudjon kiépíteni, és hogy a paraziták elriadjanak bizonyos szagoktól, és távol tartsák magukat kutyájától. 
  • Másrészt a vegyi alapú parazita elleni védekező szerek kerülésével segítheti, hogy kutyája szervezete minél tisztábban fejlődjön az anyagcseréjét megterhelő és immunrendszerét irritáló anyagoktól mentesen.
     

Amit fontos szem előtt tartani: minden kutya elkaphatja az élősködőket, de a fertőzés kockázata egyénenként nagyon eltérő lehet, és a kutyák különböző élethelyzetére különböző irányelvek vonatkoznak, amelyeket Önnek mint kutyatartónak is be kell tartania. Egy aktív vadászkutyának például nagyobb a féregfertőzés kockázata, mint egy családi kutyának, kivéve, ha az rendszeresen eszik dögöt, füvet vagy földet. Egy terápiás kutyát viszont már csak a tevékenysége miatt is szigorúbban kell ellenőrizni paraziták szempontjából, mint egy átlagos családi kutyát. Ezért javasoljuk, hogy a parazitavédelem erősségét a kutya egyéni fertőzési kockázatához igazítsuk.

Lehetősége van arra is, hogy a táplálkozással segítse kutyája egészséges, erős védekezőképességgel rendelkező szervezetének kialakítását, mivel az egészségi állapota befolyásolhatja, hogy kutyája mennyire vonzó a paraziták számára.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

A természetes étrend , amely nem tartalmaz szintetikus adalékanyagokat, például mesterséges vitaminokat és tartósítószereket, megteremti azt az egészséges alapot, amelyet szükség szerint támogathat további kiegészítőkkel. Szerencsére a természet számos lehetőséget kínál arra, hogy természetes módon is támogassa kutyája paraziták elleni védekezését.

 

Bőrparaziták - alapvető információk az atkákról, bolhákról, kullancsokról, bakteriális túlszaporodásról és gombákról 

Az olyan paraziták, mint az atkák, bolhák vagy akár a gombák sok kutya számára jelentenek problémát - és különösen feltűnő, hogy általában a fiatalabb, idősebb vagy gyenge védekezőképességű kutyákat érintik. 

Holisztikus szemszögből nézve a bélrendszer egészsége - és így az immunrendszer egészsége is - a test felszínén, azaz a bőrön tükröződik. A legyengült bélrendszer gyakran együtt jár a legyengült immunrendszerrel, és ez hatással lehet a bőr és a nyálkahártyák egészségére, és itt is megmutatkozik. Nemcsak a bélnek van saját bélflórája, hanem a bőrnek is van bőrflórája, amely pH-értékével és egyéni baktériumösszetételével járul hozzá ahhoz, hogy a kórokozók, mint például más baktériumok, gombák és különböző paraziták ne tudjanak könnyen elterjedni vagy behatolni a szervezetbe. 

A szervezet nap mint nap kapcsolatba kerül ezekkel a potenciálisan káros külső hatásokkal, és elhárítja, illetve kordában tartja azokat. Azzal is számolni kell, hogy a kutya bőrén valahol mindig található néhány parazita. Ha ezek kisebbségben vannak, akkor ez egyáltalán nem jelent problémát. Ha azonban a bőrflóra legyengül, például bélfertőzés következtében vagy antibiotikum használata után, akkor a védekező mechanizmusai már nem működnek megfelelően. Ilyenkor a paraziták nagyon könnyen elszaporodhatnak a bőrön és problémákat okozhatnak. 

Ez nemcsak az olyan parazitákra vonatkozik, mint az atkák, kullancsok és bolhák, hanem a baktériumokra vagy gombákra is, amelyek a bőrön problémákat okozhatnak.

Ha tehát kutyájának visszatérő problémái vannak, mindig ellenőrizze, hogy általában véve mennyire érzi jól magát. Vannak-e rendellenességek – zavart-e a szőrzetváltása, időszakos viszketés, visszatérő hasmenés jelentkezik-e? Szenved-e allergiától vagy intoleranciától? Szed-e gyógyszereket, vagy vannak-e egyéb tényezők, például betegségek, amelyek az anyagcseréjét állandóan ingerlik, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az immunrendszere folyamatos stressznek van kitéve? Gyakran iszik-e kint pocsolyákból, eszik-e földet, gyakran viszi-e sétálni utak mentén, vagy általában nyugtalan, szorongó természetű a kutyája? Mindezek a tényezők negatív hatással lehetnek kutyája egészségére, és megterhelhetik anyagcseréjét.

Ezért javasoljuk, hogy különösen az érzékeny kutyákat rendszeresen támogassa olyan természetes táplálékkiegészítőkkel, amelyek erősítik az immunrendszert és elősegítik a bélrendszer egészséges felépítését. Ugyanis csak akkor tud a szervezet hozzáférni öngyógyító erejéhez és védekező mechanizmusaihoz, ha elegendő tápanyag áll rendelkezésére, és ez hatással lehet arra, hogy a kutya mennyire vonzó a különböző élősködők számára, vagy hogy milyen gyorsan tud felépülni egy fertőzésből.

Naturavetal®-Tipp

Természetes módon erősíti a kutya immunrendszerét

Atkák - őszi fűatkamés kullancs - bosszantó kártevők, amelyek nem csak viszketést okoznak 

Minden év júniusától az első kemény fagyos éjszakákig különösen a kutyák mancsait fertőzhetik meg az ősszel megjelenő fűatkák. Sajnos sem a hagyományos orvoslás, sem a természetgyógyászat nem ismer 100 %-ban hatékony gyógymódot az őszi fűatka ellen. Az őszi fűatka azonban nem nagyon bírja a kemény éjszakai fagyot, ami azt jelenti, hogy minden évben egy igazi tél jelenti az őszi fűatka szezon végét.

A Canis Extra Petflora termékünkkel erősítheti kutyája immunrendszerét, míg a Canis Extra Ezerzöld Bio Zöldfűszerek BARF - hoz értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és másodlagos növényi anyagokkal látja el kutyáját. Egy erős immunrendszerrel rendelkező kutyának általában kevesebb problémája van olyan parazitákkal, mint az atkák, kullancsok vagy bolhák, mint egy gyenge immunrendszerrel rendelkező kutyának. Ezért olyan fontos, hogy a kutyáknak ebben az időszakban erősítsük a bélrendszerüket és optimalizáljuk a tápanyagellátásukat. Javasoljuk, hogy a kiegészítő táplálást 2-4 héttel az őszi fűatka szezon kezdete előtt kezdje el, hogy a kutya a lehető legjobban felkészülten kezdhesse a szezont.

 

A Canis Extra Egyiptomi Bio Fekete köményolajunkat paraziták elleni védekezésként is adagolhatja a táplálékhoz, és bélpanaszok esetén is támogatást nyújt. Az irritált bőrfelületekre kis mennyiségű Canis Extra Bio Kókuszolajat masszírozhatunk természetes ápolásként.

Kullancsok a kutyán

A kullancsok vérszívó paraziták, amelyek előszeretettel tapadnak meg a kutya bőrének vékonyabb területein. A vérszívás során betegségek terjedhetnek át a kullancsról a kutyára - és a kullancsok az emberre is veszélyesek, mivel az emberre is átvihetnek betegségeket. Ezek a kutyákra és emberekre egyaránt veszélyes élősködők tavasztól aktívak - így a kullancsmegelőzés rituáléja is tavasszal kezdődik.

A természetes táplálkozás az erős immunrendszer alapja, amely kevésbé vonzó a paraziták számára. Emellett belsőleg és külsőleg is támogathatod kutyádat a kullancsok és más kártevők elleni védekezésben.

Az etetésen keresztüli támogatáshoz pl. az Egyiptomi Bio Fekete köményolajjal, Sörélesztővel és Bio Kókuszolajjal kínálunk megfelelő étrend-kiegészítőket.

Naturavetal®-Tipp

A paraziták elleni természetes kiegészítőink nagyon jól kombinálhatók, pl. olyan régiókban, ahol sok a kullancs. Itt hasznos lehet a kutyát egyszerre belsőleg és külsőleg is támogatni. Erről többet megtudhat "Természetes segítség kullancsok ellen" című útmutatónkban.

Természetes táplálkozás féregfertőzés esetén 

Míg a vadon élő állatok gyógynövényeket keresnének a bélproblémák megoldására, addig kutyáink a mi segítségünkre vannak utalva. A kutyatulajdonosoknak itt felelősségteljesen kell eljárniuk, mert a kémiai féregirtók mellékhatásai mellett további problémát jelent a rezisztencia kialakulása is.

Mivel a kutyatulajdonosok ezt el szeretnék kerülni, és már egyre gyakrabban a természetes termékeket részesítik előnyben, természetes készítményeket választanak a belső parazitafertőzöttségben szenvedő kutyák támogatására. Ezért két olyan étrend-kiegészítőt is kínálunk kutyák számára, amelyek etetési szempontból vannak pozitív hatással a bélkörnyezetre, és így természetes módon segíthetnek a kutyák féregmentességének megőrzésében. A férgekre nézve ellenséges bélkörnyezet megakadályozhatja az újbóli megtelepedés kialakulását is.

Azonban fontos megjegyezni, hogy bármelyik kutya elkaphatja a férgeket, de a fertőzés kockázatának mértéke egyénenként nagyon eltérő lehet. Egy vadászkutya például nagyobb kockázatnak van kitéve, mint egy családi kutya, kivéve, ha az rendszeresen eszik a dögöt, füvet vagy földet. Mivel a vegyi féreghajtás hatással lehet a kutya anyagcseréjére, javasoljuk, hogy mérlegelje a saját kutyája egyéni kockázatát. Ha kutyája érzékenyen reagál a féreghajtókúrára, akkor azokat a lehető legritkábban kell alkalmazni. Általánosságban javasoljuk, hogy rendszeresen vizsgáltassa meg az ürülékmintákat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy kutyája valóban féregmentes.

Fokozott féregfertőzöttség esetén a Vermcurat® etethető a béltisztítás támogatására, amely során a férgek a széklettel kiürülhetnek. Vermcurat® készítményünk 4 hónapos kortól alkalmas kutyák számára.

A bélflóra rendszeres támogatására a Vermprevet® rendszeres etetését javasoljuk, amellyel a táplálkozás révén megnehezül a férgek megtelepedése. A Vermprevet® szintén alkalmas 4 hónapos kortól kutyák számára.

Naturavetal®-Tipp

Répa granulátum és Kókuszolaj az élet első néhány hónapjában 

A férgek drasztikusabb hatással vannak a kölyökkutyákra, mint a felnőtt állatokra. Ők már az anyaméhben vagy a tejükön keresztül megfertőződhetnek, és jobban szenvednek a parazitáktól, mivel immunrendszerük még nem olyan erős. Ezért fontos a kölyökkutyák egészséges bélflórájának támogatása és az olyan bélkörnyezet támogatása, amely elkerüli az olyan parazitákat, mint a férgek, valamint a lehető legkíméletesebb és legtermészetesebb étrend-kiegészítők használata. Például rendszeresen kínálhatja kölyökkutyájának a Bio Kókuszolajunkat és frissen reszelt sárgarépát attól kezdve, hogy elkezd szilárd táplálékot enni, valamint az első kirándulások idején a - még ha az csak a kertet is jelenti. Ezen kívül rendszeresen adjon le székletmintát, és végeztessen parazitákra vonatkozó székletvizsgálatot.

A 4. hónaptól kezdve etetheti a kölyökkutyát Canis Extra Vermcurat® és Canis Extra Vermprevet® belső béltisztítóval, hogy támogassa a féregürülést és a táplálkozással elősegítse a féreg-ellenséges bélkörnyezet kialakulását.

Giardia van a kutyában - mi a teendő? 

Sajnos már nem ritka, hogy a kutyákat giardia fertőzés éri. Az emésztőrendszerben lévő apró protozoonok például visszatérő hasmenést vagy puffadást okoznak. Az újrafertőződés magas kockázata miatt a giardiától hosszú távon gyakran nehéz megszabadulni - a kutya védekezését azonban azzal is támogathatja, ha néhány hétig növeli a nedves eledel hústartalmát, és gondoskodik a bélrendszer tisztításáról. 

Naturavetal®-Tipp

Ennek módját "Giardia fertőzés a kutyáknál" című online útmutatónkból ismerheti meg, és szakértő csapatunk is szívesen válaszol az esetlegesen felmerülő kérdéseire.

Környezeti higiénia a parazita-fertőzések esetében 

Nemcsak a bolhák esetében kell gondoskodni a kutya környezetének rendszeres tisztításáról, hanem a giardia, az atkák és más paraziták esetében is döntő szerepe van a környezetkezelésnek: minden olyan hely, ahol a kutya több időt tölt, a tálkái, játékai, takarói, pocsolyák, amelyekből rendszeresen iszik stb. potenciális helyek, ahol újra megfertőződhet a parazitákkal. Ezért fordítson különös figyelmet a következő intézkedésekre:

  • Naponta többször porszívózzon: ha például a bolhák maradványait, a bolhaürüléket kiporszívózza, akkor a bolhalárvák már nem találnak táplálékot, hiszen a bolhaürülékkel táplálkoznak. Az aprólékos porszívózással megfosztja a lárvákat a táplálékforrástól, így befolyásolhatja a bolhapopuláció fejlődését.
  • Forralja ki a kutya tálkáit 
  • Tüntesse el a kutya ürülékét, hogy ne tudjon újra megfertőződni tőle
  • Ne engedje, hogy kutyája a kertben lévő tócsákból vagy virágcserepekből igyon, ha már volt giardiás - itt újra megfertőződhet giardiával
  • Ne engedje, hogy kutyája földet vagy füvet egyen, és természetesen más állatok ürülékeit se

Kérdése van természetes táplálékkiegészítőinkkel vagy etetési javaslatainkkal kapcsolatban, például mert kutyájának speciális támogatásra van szüksége egy már meglévő betegség miatt? Forduljon hozzánk bizalommal, szakértő csapatunk szívesen válaszol minden kérdésére.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 43 43-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.