Naturavetal Logo

Milyen eledel illik a kutyámhoz?

Egyáltalán milyen kutyatípusok léteznek? A kutyák jelleme segíthet a megfelelő eledel kiválasztásában

Minden kutya egyéniség. A kutyák jellemét, természetét, aktivitási szintjét és persze igényeit ugyanis nemcsak a genetikai hátterük határozza meg, hanem az is, hogyan nőttek fel, milyen környezetben élnek, és hogyan szocializálódtak.

Valószínűleg minden kutyatartó fel tudna sorolni olyan tulajdonságokat, amelyeket automatikusan bizonyos kutyákkal köt össze. A legtöbb terriert például konokként vagy makacsként jellemeznék, a retrieverek többségét haspókoknak titulálnák, a juhászkutyákról pedig a „folyamatos éberség” jutna eszükbe. Mi azonban nem szeretnénk rásütni ezeket a bélyegeket a különböző fajtákra, mert a valóság ennél sokkal árnyaltabb. Ettől függetlenül hosszú évek tapasztalata alapján úgy látjuk, vannak bizonyos jellemvonások, amelyek figyelembevétele nagy segítséget jelenthet a megfelelő etetési koncepciók kidolgozásában. Mindazonáltal nem szabad elfelejtenünk, hogy nem csak világosan elkülönülő alaptípusok léteznek, ezek ugyanis keveredhetnek egymással, sőt, jellemzően kivételek is akadnak. Ha pedig egy kutya valamilyen betegségben szenved (vagy szenvedett korábban), akkor ez minden esetben felülírja a besorolást: ha például valamilyen szervi probléma áll fenn, akkor arra mindig tekintettel kell lenni etetéskor.

Az alábbiakban szeretnénk bemutatni a leggyakrabban előforduló alaptípusokat, amelyek segíthetnek Önnek eldönteni, milyen eledel illik legjobban kedvencéhez.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Takarmánytípusok

Találja meg a kutyájához legjobban illő eldelelt!

A Napsugár
Jókedvű, kiegyensúlyozott, nyugodt alaptermészetű kutyák.

Vannak kutyák, amelyek mindig vidámak, és nagyon kiegyensúlyozottnak látszanak. Bármilyen mókában benne vannak, akár esik, akár fúj vagy havazik – közben mégis mindig türelmesek, és egyszerűen csak élvezik, ha velünk tarthatnak. Nem igazán tartanak az új dolgoktól, az új helyzetekhez pedig jellemzően jól alkalmazkodnak. Legtöbbször más kutyákkal is könnyen megtalálják a közös hangot. Néha előfordulhat, hogy meggondolatlanságból, figyelmetlenségből vagy csak ügyetlenségből messzire elfutnak a gazdájuktól, így összességében elég nagy távokat tehetnek meg egy-egy séta során. Nehezen hozhatók ki a sodrukból, és a stressz látszólag sem a hangulatukra, sem pedig az emésztésükre nincs hatással. Jól reagálnak a változásokra, az eledelük lecserélése például jellemzően egyáltalán nem zavarja őket. Amikor azonban a Napsugár jelzi, hogy gond van, akkor szinte biztos, hogy komoly dologról van szó, ezért fontos azonnal cselekedni.

Általános etetési javaslat

A Napsugár számára számos különböző etetési mód ideális lehet, sőt, ezeket akár kombinálhatjuk is egymással. Ha kutyánk valamilyen allergiában vagy intoleranciában szenved, akkor legtöbbször „csak” annyi a feladatunk, hogy megtaláljuk a megfelelő eledelfajtát. Bármelyik etetési koncepció – vagy akár ezek kombinációja is – szóba jöhet tehát: felnőtt kutyák számára a Canis Plus® hidegen sajtolt szárazeledelek, fiatal állatoknak pedig a kölyköknek készült eldelek; a  Canis Plus® Komplett Menük vagy a Canis Plus® Kölyökmenük, a Canis Plus® Hústálak vagy a Canis Plus® Húsroládok levegőn szárított pelyhekkel vagy friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, illetve olajokkal és valamilyen kalciumforrással (például Canis Extra Bio Tojáshéjporral) kiegészítve.

Gyakori, a kutyák jelleméből fakadó különleges viselkedésminták:

  • Látszólag indokolatlannak tűnő, minden különösebb okot nélkülöző jókedv
Tudjon meg többetBezár
A Felügyelő
Figyelmes kutyák, amelyek mindig szemmel tartják környezetüket.

Az ilyen típusú kutyák kissé tartózkodóknak és távolságtartóknak tűnhetnek. Először mindig felmérik a helyzetet, és a későbbiekben is folyamatosan figyelik annak alakulását. Új dolgokkal szemben eleinte szkeptikusak lehetnek, ami miatt gyakran nehezebben teremtenek kapcsolatot más kutyákkal, mint a Napsugár típusúak. A Felügyelőknek is nagy lehet a mozgásterük, mivel ezáltal több mindent tarthatnak szemmel. Bizonytalanabb jellem esetén különösen fontos a kutya és gazdája közötti kapcsolat, hogy a különböző helyzeteket - amennyire csak lehet - stresszmentesen tudják kezelni. Ezen típus tagjainak emésztésére kis mértékben ugyan, de azért hatással lehet a stressz, így gyakran lágyabb lehet az ürülékük, és elképzelhető, hogy többször esznek füvet.

Általános etetési javaslat

A Felügyelő típusú kutyák esetében érdemes egy etetési koncepció mellett dönteni, és vagy csak száraz-, vagy csak nedves eledellel etetni őket. Stresszes helyzetekben általában könnyebben meg tudják emészteni a nedves eledeleket. A Felügyelő típus számára különösen az alábbi eledeleket ajánljuk: Canis Plus® Kölyök- és fiatal kutyáknak Lazac, Canis Plus® KölyökmenükCanis Plus® Lazac szárazeledel (kisebb pelletekkel is)Canis Plus® MarhaCanis Plus® NyúlCanis Plus® Komplett MenükCanis Plus® Hústálak és Canis Plus® Húsroládok levegőn szárított pelyhekkel vagy friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, illetve olajokkal és valamilyen kalciumforrással (például Canis Extra Bio Tojáshéjporral) kiegészítve.

Erre a kutyatípusra jellemző gyakori problémák és lehetséges támogatási módok

  • Stressz okozta hasmenés: Ha a Felügyelő ürüléke túl lágy, akkor gyakran elegendő, ha néhány napon keresztül Canis Extra Sárgarépa-granulátumot vagy Canis Extra Vit/Min vegyes pelyheket keverünk az eledeléhez. Ha szeretne többet megtudni a témáról, akkor ajánljuk figyelmébe „Hasmenés kutyáknál: Okok és etetési tanácsok” című cikkünket.
  • Stressz okozta gyakori fűevés: Ha kutyája gyakrabban eszik füvet, akkor érdemes neki legalább 30 napon keresztül Canis Extra Ásványlápot adnia, ami hasznos segítséget jelenthet számára.
  • Magasabb energiaigény: A Felügyelő esetében fontos odafigyelnünk arra, mennyi zsírt tartalmaz az eledele, ugyanis azáltal, hogy ez a típus „folyamatos készültségben” él, nagyobb az energiaigénye, ráadásul az erős idegekhez értékes zsírforrásokra van szüksége. Éppen ezért ezeknek a kutyáknak kifejezetten hasznukra válhat, ha rendszeresen kapnak Canis Extra Lazacolajat vagy Canis Extra Bio-kókuszolajat is. Ha szeretne többet megtudni a témáról, akkor érdemes elolvasnia „Egészséges olajok kutyáknak” című írásunkat is.
Tudjon meg többetBezár
Az Érzékeny
Visszahúzódó, kissé ijedős kutyák.

Az Érzékeny típusba tartozó kutyákat legszívesebben átölelné az ember, és a fülükbe suttogná, hogy ne féljenek, minden rendben lesz. Mindegy, hogy kifejezetten nagy testűek vagy egészen aprók, testfelépítésük és – néha őzre emlékeztető – testtartásuk mérettől függetlenül elárulja, milyen finom lelkűek. Számukra különösen fontos a bensőséges kapcsolat a gazdáikkal, és gyakran keresik velük a szemkontaktust is. Bármilyen változásra érzékenyen reagálnak, stressz hatására pedig könnyen emésztési problémák alakulhatnak ki náluk. 
Esetükben rendkívül fontos a szeretetteljes bánásmód, mert elég lehet csak megemelnünk a hangunkat ahhoz, hogy teljesen elbizonytalanítsuk őket, vagy akár hasmenéssel járó stresszreakciót váltsunk ki belőlük. Az Érzékenyek hajlamosak lehetnek megijedni az új dolgoktól; egyébként is jellemző rájuk a visszafogottság és az óvatosság – különösen eleinte, amikor még nem ismerjük őket annyira. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy egyáltalán nem hajlandóak enni, a túlzott savnövekedés pedig hányáshoz vezethet.

Általános etetési javaslat

Az Érzékeny számára gyakran jobb, ha csak egy etetési koncepciót követünk. Esetükben szárazeledelek helyett jellemzően jobb választásnak bizonyulnak a nedves eledelek. Praktikus megoldást jelenthetnek a Canis Plus® Komplett Menük vagy a Canis Plus® Kölyökmenük, viszont érdemes azt is megemlíteni, hogy ez a típus kifejezetten szereti, ha a gazda időt szakít arra, hogy maga állítsa össze az eledelt. Ráadásul a kutya és gazda közötti kötődést is erősítheti, ha az állat érzi a gazda illatát az eledelen. Éppen ezért a Canis Plus® Hústálak és a Canis Plus® Húsroládok szintén nagyon jó választásnak számítanak, különösen levegőn szárított pelyhekkel vagy friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, illetve valamilyen olajjal és kalciumforrással (például Canis Extra Bio Tojáshéjporral) kiegészítve. Figyeljünk azonban oda, és ne akarjuk túlságosan változatosan etetni Érzékeny típusú kutyánkat. Ha például kiválasztunk három különböző fajta Komplett Menüt, amelyek mindegyikére jól reagál kedvencünk, akkor meg is találtuk a számára megfelelő etetési módot, ráadásul az állandóságnak köszönhetően tehermentesíthetjük az érzékeny emésztőrendszerét.

Erre a kutyatípusra jellemző gyakori problémák és támogatási lehetőségek

  • Az eledel megtagadása: Mivel az Érzékeny kutya gyakran nem hajlandó enni bármilyen változás vagy ijedtség hatására, így először mindig végig kell gondolnunk, változott-e valami a környezetében. Elképzelhető például, hogy máshol van a tálja, mint korábban? Talán a legutóbbi etetés közben megzavarta valami? Esetleg valami más is történt? Ezeknek a kutyáknak néha szükségük van egy kis időre, mielőtt ismét rendesen tudnak enni. Ha azonban kedvencünk túlságosan sovány vagy könnyen savasodik, akkor érdemes lehet kicsit a kedvében járnunk az etetéssel és kivételesen a Canis Plus® Bárány kölessel és kecsketejjel roládunkból adni neki egy adaggal. Az alábbi cikkünkből még több információt megtudhat arról, milyen okai lehetnek annak, ha egy kutya nem hajlandó enni: „Nem eszik a kutya: A szokatlan magatartás hátterében álló okok”.
  • Bizonytalan viselkedés, félelem: Igény esetén célzott gyakorlatokkal és világos szabályokkal növelhetjük az Érzékeny típusú kutyák önbizalmát. Ilyenkor hasznos lehet, ha a gyakorláshoz jutalomfalatokat használunk – olyan rágcsálnivalókat, amelyeket kutyánk nagyon szeret, de amelyekből csak ritkán kap. Így a pozitív megerősítésnek és a sikerélményeknek köszönhetően megtanulja élvezni a gyakorlást, és gyorsan nőhet az önbizalma is. Erre a célra kiváló például a Canis Plus® Csillagok halas jutalomfalat vagy a Canis Plus® Mini Marha-, Ló-, Bárány- vagy Kecsketüdő jutalomfalatok. Ha pedig szeretné még jobban kényeztetni kutyáját, akkor érdemes egyből a roládformájú menünket választania (Canis Plus® Bárány kölessel és kecsketejjel) – vagy valamelyik másik Canis Plus® Húsroládot. Ezek mindegyike jól vágható, így egy-egy szeletet akár apró darabokra is oszthatunk; a legtöbb kutya hihetetlenül szokott örülni az ilyen különleges jutalomnak.
Tudjon meg többetBezár
A Cingár
Vékony testalkatú kutyák, amelyek fogyásra hajlamosak.

A Cingár típusú kutyák normál mozgásigényű vagy kicsit az átlagnál még aktívabb jellemek, legfőbb ismérvük pedig, hogy egyszerűen sosem lehet elegendő mennyiségű eledelt adni nekik. Nehezen tartják a súlyukat, és nagyon könnyen lefogynak, aminek hátterében nem belső paraziták (például férgek) állnak. Még ha jelentősen meg is emeljük az adagjukat, akkor sem tudnak számottevő tartalékokat felhalmozni. Jellemzően igen aktív és élénk kutyák, tele kíváncsisággal, új helyzetekben viszont akár félénken is viselkedhetnek.

Általános etetési javaslat

A Cingárokat érdemes kalóriagazdag szárazeledellel, például a Canis Plus® Marha vagy a Canis Plus® Sport eledellel etetni. Fiatal korukban viszont jobb, ha a Canis Plus® Kölyök- és fiatal kutyáknak készült eledeleinket kapják. Ezeknek a kutyáknak gyakran jóval nagyobb az energiaigényük, de mindig egyénileg kell megnézni, hogy az adott kutyának több húsra, több zsírra vagy több szénhidrátra van-e szüksége. Az eledeleket remekül kombinálhatjukCanis Plus® Komplett Menükkel, a fiatal Cingárok számára is ideális Canis Plus® Kölyökmenüinkkel, a Canis Plus® Hústálakkal vagy Húsroládokkal, amelyeket levegőn szárított pelyhekkel vagy friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint olajokkal és valamilyen kalciumforrással (például Canis Extra Bio Tojáshéjporral) egészíthetünk ki. Fontos, hogy a száraz- és a nedves eledelt ne egyszerre etessük, hanem külön étkezések formájában adjuk a kutyának!

Erre a kutyatípusra jellemző gyakori problémák és támogatási lehetőségek

  • Nagyobb energiaigény: Ahogy már említettük, a Cingár típusú kutyák energiaigénye gyakran nagyobb, mint más kutyáké. Ki kell azonban derítenünk, melyik energiaforrást tudják a legjobban hasznosítani:
  • Canis Extra Lazacolaj zsírból származó energiával látja el a kutyát. Egyéb lehetséges energiaforrások: marhazsír, libazsír.
  • Canis Extra Hústálak vagy Húsroládok fehérjék és zsír formájában szállítanak energiát. Egyéb lehetséges fehérje- és zsírforrások: nyers hús.
  • Canis Extra Vit/Min vegyes pelyhek plusz szénhidráttal látják el az állatot. Egyéb lehetséges szénhidrátforrások: kölespehely, hajdinapehely, zabpehely vagy árpagyöngy.
  • Giardiafertőzés fiatal korban: A Cingárok körében feltűnően sokan fertőződtek meg fiatal korukban giardiával, és estek át ennek kezelésén. Ha tehát kutyánk ürüléke gyanús, akkor érdemes megvizsgáltatnunk az ürülékmintáját, hogy kiderüljön, nem giardia áll-e a háttérben. Az alábbi cikkből még többet megtudhat a giardiafertőzésről: „Giardiafertőzés a kutyáknál”.
  • Az eledel nem hasznosul megfelelően: Ha az adagok növelésének hatására mindössze az ürülék mennyisége növekszik, akkor ez arra utal, hogy a kutya nem tudja megfelelően hasznosítani a táplálékát. Ez előfordulhat például antibiotikum-kúrák, féreghajtó-kezelések és egyéb, az emésztőrendszert irritáló szerek adását követően. Ha helyreállítjuk kutyánk bélflóráját – például Canis Extra Ásványláp vagy Canis Extra Petflora segítségével –, akkor a szervezete jobban fogja tudni hasznosítani az eledelt, amelyet kap. Ha szeretne többet megtudni a bélregenerálás témájáról, akkor érdemes elolvasnia „Béltisztítás a kutyáknál: Javítsa kutyája életminőségét” című írásunkat is.
Tudjon meg többetBezár
A Hiperaktív
Pörgős kutyák, amelyek nehezen tudják levezetni a túlzott energiájukat.

A Hiperaktív típusú kutyák nagyon impulzívak: legtöbbször izgatottságukban azt sem tudják, hol áll a fejük. Szeretik, ha foglalkoznak velük, és stresszessé válnak, ha nem kapják meg a szükséges figyelmet. Ilyenkor jellemzően le kell valahogy vezetniük a frusztrációjukat, például hangos ugatással világgá kürtölik panaszaikat vagy saját elfoglaltság után néznek – ami fura hóbortok kialakulásához vezethet. Akár kiegyensúlyozatlanná is válhatnak, ami számos egyéb viselkedési zavart vonhat maga után. A Hiperaktívak nem ismernek határokat: képesek volnának addig futni, ameddig össze nem esnek. Gazdáiknak fokozottan oda kell tehát figyelniük az aktív időszakok és a pihenés közötti egyensúly megtalálására, mert ezek a kutyák egyedül gyakran képtelenek erre. A stressz következtében újra és újra hasmenés alakulhat ki náluk, de az sem ritka, hogy a nap előrehaladtával egyre lágyabbá válik az ürülékük.

Általános etetési javaslat

A Hiperaktív típus esetében fontos, hogy odafigyeljünk az eledelek energiatartalmára, mert a túl nagy energiatartalom hozzájárulhat ahhoz, hogy a kutya túlpörögjön. Számára tehát jobb választás a hidegen sajtolt Canis Plus® Bárány vagy Canis Plus® Lazac szárazeledel, kölyköknek és fiatal kutyáknak pedig bármelyik hidegen sajtolt Canis Plus® Kölyök- és fiatal kutyáknak készült szárazeledel, ahogy a Canis Plus® Komplett Menük, a Canis Plus® Kölyökmenüink, illetőleg a Canis Plus® Hústálak vagy Húsroládok is ideálisak – levegőn szárított pelyhekkel vagy friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint olajokkal és valamilyen kalciumforrással (például Canis Extra Bio Tojáshéjporral) kiegészítve. Fontos azonban hozzátenni, hogy ezen kutyák számára gyakran az a legjobb megoldás, ha egyetlen etetési koncepció mellett tesszük le a voksunkat ahelyett, hogy kevernénk egymással a különböző eledeltípusokat.

Erre a kutyatípusra jellemző gyakori problémák és támogatási lehetőségek

  • Stressz okozta hasmenés: Ha a nap előrehaladtával egyre lágyabb kutyánk ürüléke, akkor érdemes a reggeli etetéskor kiegészítésként Canis Extra Sárgarépa-granulátumot vagy Canis Extra Vit/Min vegyes pelyheket adnunk neki, ezek ugyanis megkötik a belekben a felesleges folyadékot, ezáltal pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy az ürülék szilárd maradjon.
Tudjon meg többetBezár
A Sportos
Sportos kutyák, tele energiával.

A jó formában lévő Sportos típusú kutyák is igénylik a foglalkozást, amelynek hiánya unalomhoz és stresszreakciókhoz vezethet. Mindazonáltal ezek nem nyugtalan, izgága társállatok, egyszerűen csak rengeteg energiájuk van, amelyet valahogy le kell vezetniük. Olyanok, mint a sportkocsik: pillanatok alatt felgyorsulnak nulláról százra, és közben hajlamosak lehetnek túlzásokba esni. Ennek ellenére kevesebb óvatosságot igényelnek, mint a Hiperaktív típus, hiszen ezeknek a jó erőnlétnek örvendő kutyáknak egyszerűen csak több lemozgatásra van szükségük – ami esetükben nem vonja automatikusan maga után a mentális túlstimulálást. Természetesen ettől még fontos, hogy a Sportosok mindennapjaiban is meglegyen az egyensúly az aktív időszakok és a pihenéssel töltött idő között, amelynek biztosítása a gazda feladata.

Általános etetési javaslat

A Sportos kutya értrendjébe érdemes beépíteni a hidegen sajtolt Canis Plus® Marha vagy Sport szárazeledelt. Ezeket akár különböző keresős-szimatolós játékhoz is fel lehet használni, hiszen az ilyen jellegű feladatok kihívást jelentenek a kutyák számára, miközben remekül le is fárasztják őket. Kölykök és fiatal kutyák számára remek választás a Canis Plus® Kölyök- és fiatal kutyáknak Csirke vagy a Canis Plus® Kölyök- és fiatal kutyáknak Lazac. Ennek a típusnak összességében energiadúsabb táplálékra van szüksége, így remekül kombinálhatjuk az eledelét a Canis Plus® Komplett Menükkel, a Canis Plus® Kölyökmenüinkkel, a Canis Plus® Hústálakkal vagy Húsroládokkal, amelyeket levegőn szárított pelyhekkel vagy friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint olajokkal és valamilyen kalciumforrással (például Canis Extra Bio Tojáshéjporral) egészíthetünk ki. Különösen ajánlott rendszeresen beiktatni az alábbiak valamelyikét: Canis Plus® Komplett Menü Pulyka vagy Canis Plus® Komplett Menü Lazac

Erre a kutyatípusra jellemző gyakori problémák és támogatási lehetőségek

  • Nagyobb energiaigény:Canis Extra Lazacolaj plusz energiával látja el kutyáját. Ha szeretne többet megtudni az olajokról, akkor olvassa el Egészséges olajok kutyáknak” című cikkünket, ha pedig a sportos kutyák különleges igényeire kíváncsi, akkor ajánljuk figyelmébe a „Sporteledelek agilis kutyáknak” című írásunkat.
  • Nagyobb tápanyagigény:Canis Extra Ezerzöld Bio-Zöldfűszerek BARF-hoz és a Canis Extra Erdei bogyók rendszeres fogyasztás esetén értékes tápanyagokkal egészíthetik ki kutyája étkezéseit. Szeretne többet megtudni arról, hogyan erősítik a tápanyagok az immunrendszert? Akkor érdemes elolvasnia „Az immunrendszer természetes támogatása” című írásunkat is.
  • A mozgásszervi rendszer megnövekedett igénybevétele és az ezzel járó fokozott ízületi kopás: Mivel a Sportos típusú kutyák mozgásszervi rendszere megnövekedett igénybevételnek van kitéve, táplálékkiegészítőként javasoljuk az alábbiak kúraszerű alkalmazását (akár felváltva is): Canis Extra Zöld ajkú kagylóCanis Extra ÍzületvitalCanis Extra Csipkebogyópor vagy Canis Extra Krillolaj.
  • A keringési rendszer nagyobb terhelése: A mozgásszervi rendszerhez hasonlóan a szív- és érrendszer is megnövekedett terhelésnek van kitéve: a Canis Extra Krillolaj stabilizálja a szív- és érrendszeri funkciókat, emellett pedig javítja az állóképességet is.
Tudjon meg többetBezár
A Rosszcsont
Eleven, néha szemtelen kutyák, amelyek folyton csínytevésen törik a fejüket.

A leleményes és csibész Rosszcsontok örömmel megragadnak minden alkalmat, hogy azt tehessék, amit csak szeretnének – vagy legalábbis, hogy megpróbálkozhassanak vele. Könnyen az ujjuk köré csavarják az embert, de ha valami nem tetszik nekik, akkor azt egyértelműen ki is mutatják: addig ugatnak például, ameddig el nem érik szándékukat, vagy – természetesen merő véletlenségből – megrongálódnak a közelükben álló bútorok. A Rosszcsontoknak kihívásokra és sok agymunkára van szükségük. Szeretnek tanulni, és annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottak maradhassanak, fontos is, hogy folyamatosan használhassák a fejüket. Általában gyorsan és jól mérik fel a helyzeteket, és legtöbbször nagyon nyitottak az új dolgokra – bár előfordulhat, hogy kissé könnyelművé válnak, ami aztán bizonytalanságba csaphat át. Egyébként viszont kifejezetten elbűvölő társak, így nem ritka, hogy másokkal közös kutyás séták során gazdáik nevetve, mégis fejcsóválva próbálnak rájuk szólni, hogy legalább a jólneveltség látszatát fenn tudják tartani.

Általános etetési javaslat

A Rosszcsont típusú kutyák számára jellemzően bármelyik etetési koncepció – vagy akár ezek kombinációja is – jó választás lehet. Mivel azonban néha már-már túlzottan önállóak, ezért érdemes időnként emlékeztetni őket arra, mennyire jó dolog együtt, csapatban dolgozni. Ehhez használhatunk például különböző jutalomfalattal tölthető játékokat, amelyeket Canis Plus® hidegen sajtolt szárazeledellel töltünk meg. Összességében a gazdán múlik, melyik eledeltípus – vagy eledeltípusok kombinációja – mellett dönt. Bármelyik etetési koncepció szóba jöhet: felnőtt kutyák számára a Canis Plus® hidegen sajtolt szárazeledelek, fiatal állatoknak pedig a kölyköknek készült eldelek; a  Canis Plus® Komplett Menük vagy a Canis Plus® Kölyökmenük, a Canis Plus® Hústálak vagy a Canis Plus® Húsroládok levegőn szárított pelyhekkel vagy friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, illetve olajokkal és valamilyen kalciumforrással (például Canis Extra Bio Tojáshéjporral) kiegészítve.

Erre a kutyatípusra jellemző gyakori problémák és támogatási lehetőségek

  • Unalom illetve túl kevés lefoglaltság: A Rosszcsontok sokat profitálhatnak a gondolkodást vagy jó szimatot igénylő feladatokból. Illatos rágcsálnivalóinkkal például remek „útvonalakat” rakhat ki, amelyeket kutyája örömmel fog feltérképezni. Ehhez jó választás lehet a Canis Plus® Sprotni, a Canis Plus® Mini Marha-Bárány- vagy Kecsketüdő jutalomfalatok – de akár a Canis Plus® Csillagok halas jutalomfalat is.
  • Rossz viselkedésminta, illetve stressz okozta fűevés (a túlzott energia levezetésére): Ha kutyája gyakrabban eszik füvet, érdemes neki legalább 30 napig Canis Extra Ásványlápot adnia, amellyel erősítheti kedvence szervezetét.
  • Alacsony frusztrációtűrésküszöb és folyamatos ugatás: A Rosszcsont nagyon gyorsan megtanulja, hogyan tudja a legkönnyebben elérni a céljait, de ha a gazdája egyszer átlát rajta, és megpróbálja megmutatni neki, hol a határ, hamar frusztrálttá válhat. Rendszeres és szeretetteljes gyakorlással elérhetjük, hogy magasabb legyen a frusztrációtűrő képessége.
Tudjon meg többetBezár
A Szelíd Óriás
Nagydarab, nyugodt kutyák az ősnyugalom erejével.

A Szelíd Óriások gyakran erős testfelépítésűek, és sokszor rajongásig szeretnek odabújni a gazdáikhoz. Mackós alkatuknak köszönhetően legtöbbször maradandó első benyomást tesznek másokra – bár az embernek gyakran az az érzése, hogy nincsenek is tudatában hatalmas méretüknek. Más kutyákkal többnyire nagyon jól kijönnek, és jellemzően sokkal toleránsabbak velük szemben, mint néhány másik fajtársuk. Még ha egy plüssállattal vesznének is össze, valószínűleg akkor is inkább ráhagynák a dolgot... Nagyon szeretetteljesek tudnak lenni, a családjuk pedig kifejezetten fontos számukra. Hajlamosak lehetnek a kényelmességre, ezért néha kissé noszogatni kell őket ahhoz, hogy megmozduljanak – ha viszont egyszer fellelkesülnek valamilyen mozgásforma iránt, akkor meglepően nagy teljesítményekre lehetnek képesek.

Általános etetési javaslat

A Szelíd Óriásoknak érdemes rendszeresen halat fogyasztaniuk, mert masszív testalkatuk miatt a mozgásszervi rendszerük folyamatosan megnövekedett terhelésnek van kitéve, például ha ugranak egyet, vagy ha felmennek egy lépcsőn. Éppen ezért számukra remek választás lehet a Canis Plus® Lazac szárazeledel – vagy fiatalabb kutyák esetében a Canis Plus® Kölyök- és fiatal kutyáknak Lazac. Az eledeleket legtöbb esetben akár kombinálhatjuk is a Canis Plus® Komplett Menükkel, a Canis Plus® Kölyökmenükkel, a Canis Plus® Hústálakkal vagy Húsroládokkal, amelyeket levegőn szárított pelyhekkel vagy friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint olajokkal és valamilyen kalciumforrással (például Canis Extra Bio Tojáshéjporral) egészíthetünk ki. Utóbbiakat érdemes rendszeresen kombinálni a Canis Plus® Komplett Menü Pulyka vagy a Canis Plus® Komplett Menü Tőkehal eledelekkel.

Erre a kutyatípusra jellemző gyakori problémák és támogatási lehetőségek

A mozgásszervi rendszer megnövekedett terhelése és az ezzel járó ízületi kopás a masszív testalkat miatt: Mivel a Szelíd Óriások mozgásszervi rendszere gyakran nagyobb terhelésnek van kitéve, javasoljuk az alábbi táplálékkiegészítők kúraszerű használatát (akár felváltva is): Canis Extra Zöld ajkú kagylóCanis Extra LazacolajCanis Extra ÍzületvitalCanis Extra Csipkebogyópor vagy Canis Extra Krillolaj.

A keringési rendszer nagyobb terhelése: A mozgásszervi rendszerhez hasonlóan a szív- és érrendszer is nagyobb terhelésnek van kitéve. A szív- és érrendszeri funkciók támogatására és stabilizálására a Canis Extra Krillolajat ajánljuk.

Túlsúly elkerülése: Elejét vehetjük a túlsúly kialakulásának, ha csínján bánunk a nagyobb rágcsálnivalókkal. A kalóriaszegény Canis Plus® Szárított marhahús vagy a zsírszegény Canis Plus® Mini Marha-Bárány- vagy Kecsketüdő jutalomfalatok kiváló alternatívák a Szelíd Óriások számára. Ha pedig szeretne többet megtudni a túlsúlyos kutyák etetéséről, akkor ajánljuk figyelmébe Túlsúlyos kutyák etetése: Mikortól számít túl kövérnek egy kutya?” című cikkünket is.

Tudjon meg többetBezár
A Komótos
Kényelmes kutyák, amelyek a „lassan járj, tovább érsz” filozófia szerint élnek.

A Komótos típusú kutyák nyugodt természetűek, mottójuk pedig, hogy „Ej, ráérünk arra még” – ennek megfelelően nehéz kihozni őket a sodrukból. Ha rá akarjuk venni őket, hogy csipkedjék magukat, akkor meggyőző érvekre és kellő motiváló erőre lesz szükségünk. Egy esős napon éppen ezért elég nehéz lesz meggyőznünk ezeket a kutyákat arról, hogy hagyják el a házat. Szeretik a finom eledeleket, ami viszont sajnos hamar meg is látszik rajtuk. Mivel alapvetően nincs nagy kedvük mozogni, ezért nehézséget okozhat számukra, hogy megszabaduljanak a felszedett plusz kilóktól. Fontos tehát, hogy megelőzzük a túlsúly kialakulását.

Általános etetési javaslat

A Komótos típusú kutyáknak olyan eledelre van szükségük, amelyben nincs túl sok energia. Különösen jó választás számukra a Canis Plus® Csirke, a Canis Plus® Bárány és a Canis Plus® Lazac szárazeledel. Kölyköknek és fiatalabb kutyáknak a hidegen sajtolt Canis Plus® Kölyök- és fiatal kutyáknak szárazeledelfajtáinkat ajánljuk. A hidegen sajtolt szárazeledeleket legtöbb esetben akár kombinálhatjuk is különböző nedves eledelekkel, például a  Canis Plus® Komplett Menükkel, a Canis Plus® Kölyökmenükkel, a Canis Plus® Hústálakkal vagy Húsrudakkal, amelyeket levegőn szárított pelyhekkel vagy friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint olajokkal és valamilyen kalciumforrással (például Canis Extra Bio Tojáshéjporral) egészíthetünk ki. Érdemes azonban odafigyelnünk arra, hogy felnőtt kutyák esetében a nedves eledel aránya ne haladja meg a testsúly 2,5–3%-át.

Erre a kutyatípusra jellemző gyakori problémák és támogatási lehetőségek

Elejét vehetjük a túlsúly kialakulásának, ha csínján bánunk a nagyobb rágcsálnivalókkal. A kalóriaszegény Canis Plus® Szárított marhahús vagy a zsírszegény Canis Plus® Mini Marha-Bárány- vagy Kecsketüdő jutalomfalatok kiváló alternatívák a Komótosok számára. Ha ezeket a finomságokat mértékkel adjuk, akkor nem kell csökkentenünk a napi eledelmennyiséget. Ellenkező esetben érdemes figyelembe venni a rágcsálnivaló mennyiségét a napi adagok meghatározásánál. Ha szeretne többet megtudni a túlsúlyos kutyák etetéséről, akkor olvassa el „Túlsúlyos kutyák etetése: Mikortól számít túl kövérnek egy kutya?” című cikkünket.

Tudjon meg többetBezár
Az Éhenkórász
Azok a kutyák, amelyek sosem laknak jól.

Az Éhenkórászoknak egyetlen nagy problémájuk van, mégpedig, hogy örökké éhesek. Ennek előnye, hogy gyakorlás során ennivalóval szinte bármit elérhetünk náluk. Hátránya viszont, hogy a szabadban mindent a szájukba vesznek, amit csak találnak, és még a lakásban is előfordulhat, hogy elcsennek valamit, amikor azt hiszik, senki sem látja őket. Hiába vezet újra és újra emésztési gondokhoz, hogy valami olyasmit ettek meg, amit nem szabadott volna, az Éhenkórászok mégis mindig beleesnek ugyanabba a hibába. Evés helyett jellemzően habzsolnak, és amint az utolsó falaltot is felfalták, máris repetáért könyörögnek.

Általános etetési javaslat

Az Éhenkórászoknak olyan eledelre van szükségük, amelyben nincs túl sok energia, cserébe megfelelő a rosttartalmuk, hiszen ez hozzájárul a teltségérzet kialakulásához. A Canis Plus® Csirke, a Canis Plus® Bárány és a Canis Plus® Lazac szárazeledelek például kifejezetten jó választások számukra. Kölyköknek és fiatalabb kutyáknak pedig a hidegen sajtolt Canis Plus® Kölyök- és fiatal kutyáknak szárazeledelfajtáinkat ajánljuk. A hidegen sajtolt szárazeledeleket legtöbb esetben akár kombinálhatjuk is különböző nedves eledelekkel, például a  Canis Plus® Komplett Menükkel, a Canis Plus® Kölyökmenükkel, a Canis Plus® Hústálakkal vagy Húsroládokkal, amelyeket levegőn szárított pelyhekkel vagy friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint olajokkal és valamilyen kalciumforrással (például Canis Extra Bio Tojáshéjporral) egészíthetünk ki.

Erre a kutyatípusra jellemző gyakori problémák és támogatási lehetőségek

  • Csillapíthatatlan éhség:Canis Extra Vit/Min vegyes pelyhekkel növelhetjük az elfogyasztott rost mennyiségét, aminek következtében tovább tart a teltségérzet, ráadásul a pelyheket akár napi szinten is hozzáadhatjuk a kutya eledeléhez.
  • Fűevés, szemétevés: Ha kutyánk evett valamit, amit nem szabadott volna, akkor az emésztési problémák megelőzése érdekében jó, ha van otthon Canis Extra Bélcseppünk. Ha kutyája hajlamos ürüléket enni, akkor a „Mit tegyek, ha ürüléket eszik a kutyám?” című írásunkat ajánljuk figyelmébe.
  • Evés következtében kialakuló hasmenés: Azok a kutyák, amelyek újra és újra olyan dolgokat esznek meg, amelyeket nem szabadott volna, gyakran küzdenek hasmenéssel. A Canis Extra Sárgarépa-granulátum segítségével hamar rendbe tehetjük kutyánk emésztését, ha ürüléke túl lágy. A Canis Extra Ásványláp pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy kutyánk kevesebb dolgot akarjon megenni, ha kint vagyunk vele a természetben, ráadásul védi az emésztőrendszer nyálkahártyáit is. Ha szeretne többet megtudni a témáról, akkor érdemes elolvasnia Hasmenés kutyáknál: Okok és etetési tanácsok” című cikkünket.
  • Visszatérő férgesség: Ha kutyája gyakran eszik össze mindenfélét a szabadban, akkor nagyobb a veszélye, hogy belső parazitákkal fertőződjön meg. A Canis Extra Vermprevet® hozzájárul a bélrendszer védelméhez és az ellenálló bélflóra fenntartásához, hogy a férgek meg se tudjanak telepedni a belekben, a Canis Extra Vermcurat® pedig segít abban, hogy a meglévő férgek távozzanak a kutya szervezetéből. Szeretne többet megtudni a férgesség témájáról? Ha igen, akkor olvassa el „Féregfertőzéses kutyák természetes etetése” című írásunkat is.
Tudjon meg többetBezár
A Gyengécske
Betegeskedésre hajlamos kutyák, amelyekkel az élet sosem egyszerű.

A Gyengécske típusba tartozó kutyák legalább egy (vagy akár több) olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyet már bemutattunk az előző alaptípusoknál. Van azonban egy különlegességük, ami miatt külön csoportba kellett sorolnunk őket: sajnos különlegesen „tehetségesek” abban, hogy folyton összeszedjenek valamilyen nyavalyát. Hol piros és gyulladt a fülük, hol viszket a pocakjuk vagy megy a hasuk – ha pedig épp nincs semmilyen testi bajuk, akkor kullancsok, bolhák, atkák vagy egyéb élősködők okoznak gondot. És ha ezen a téren is minden rendben, akkor nagy valószínűséggel férgek kínozzák őket, vagy giardiásak lesznek. Lényeg, hogy a gazdáknak folyamatosan résen kell lenniük, mert bármikor bekövetkezhet a következő „katasztrófa”. Mindenek ellenére – vagy talán éppen ezért – ezek a kutyák kifejezetten szeretetreméltó, érzékeny jellemű ebek, amelyek nagyon erősen kötődnek gazdáikhoz, és tudják, hogy tőlük mindig megkapják a szükséges segítséget.

Általános etetési javaslat

A Gyengécske típusú kutyák esetében kifejezetten érdemes megfigyelni, hogyan reagálnak az éppen aktuális eledelükre, hiszen bármikor előfordulhat, hogy egyik pillanatról a másikra valamelyik összetevővel szemben intolerancia alakul ki náluk. Éppen ezért számukra remek megoldást jelenthetnek a Canis Plus® Hústálak és a Canis Plus® Húsroládok, levegőn szárított pelyhekkel vagy friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, illetve valamilyen olajjal és kalciumforrással (például Canis Extra Bio Tojáshéjporral) kiegészítve. Elsőre érdemes egyetlen húsforrást választanunk, és 4–6 héten keresztül amellett maradni, majd ezt követően bővíthetjük újabb húsforrással a kínálatot. A napi húsadagot viszont ajánlott enyhén csökkenteni, hogy kb. 60%-nak feleljen meg. Ha sikerült három vagy négy olyan húsforrást találnunk, amelyet jól tolerál a kutyánk, akkor maradjunk ezeknél, és növeljük a hús arányát 70%-ra.

Erre a kutyatípusra jellemző gyakori problémák és támogatási lehetőségek

Rossz viselkedési minták okozta stressz, szorongásos problémák, belső nyugtalanság, valamint ezek következtében kialakuló bélrendszeri diszbiózis: A Gyengécske típusba tartozó kutyák körében feltűnően gyakori, hogy kölyök- és fiatal korukban volt valamilyen problémájuk, amely nagymértékben befolyásolta bélflórájuk egyensúlyát. Lehetséges, hogy emésztőrendszerüket folyamatosan negatív behatások érték – akár stresszes helyzetek (például gyakori tulajdonosváltás miatt), akár egyéb traumatikus események következtében (például császármetszéses születés, visszatérő giardiafertőzöttség vagy oltásokra, féreghajtókra stb. adott erős reakciók). Ennek következtében immunrendszerük nem erősödött meg eléggé, így ezeket a kutyákat érdemes lehet egy átfogó, 3–6 hónapig tartó bélregeneráló kúrának alávetni. A megfelelő méregtelenítés és a bélflóra támogatása ugyanis segítheti őket a természetes egyensúly megtalálásában. Ha szeretne többet megtudni a bélregenerálás témájáról, akkor érdemes elolvasnia „Béltisztítás a kutyáknál” című írásunkat. Ha pedig természetes termékekkel szeretné erősíteni kedvence immunrendszerét, akkor ajánljuk figyelmébe „Az immunrendszer természetes támogatása” című cikkünket is.

  • Élősködők (bolhák, kullancsok, atkák, férgek vagy giardia) okozta visszatérő problémák: Hiába számítanak a paraziták állandó problémának, akkor is meg kell próbálnunk megvédeni ezektől a Gyengécske típusú kutyákat. A gyenge immunrendszer következtében ugyanis a szervezetük különösen érzékenyen reagál az anyagcserét negatívan érintő változásokra. Ha tehát kérdése merülne fel a témával kapcsolatban, forduljon bizalommal szakértő csapatunkhoz! Szeretne még többet megtudni arról, milyen természetes segédeszközök állnak rendelkezésére a kullancsok, férgek és giardia elleni küzdelemben? Akkor ajánljuk figyelmébe alábbi cikkeinket: „Természetes támogatás kullancsok ellen”, „Giardiafertőzés a kutyáknál”, „Féregfertőzéses kutyák természetes etetése”. 

Allergiák okozta eledelintolerancia: Elképzelhető, hogy a Gyengécske típusba tartozó kutyák problémáinak hátterében valamilyen intolerancia vagy allergia áll, amely ugyan nem jár látványos tünetekkel, mégis folyamatos irritációt okoz az emésztőrendszerükben. Éppen ezért érdemes olyan eledelre váltani, amely csupán egyetlen állati fehérjeforrást tartalmaz, újabb húsforrással pedig csak bizonyos idő elteltével ajánlott kísérletezni. Ha szeretne többet megtudni a kutyákat érintő allergiákról, akkor olvassa el „Mit tegyek, ha allergiás a kutyám?” című cikkünket is.

Tudjon meg többetBezár
Naturavetal®-Tipp: Minden kérdésben segítünk!

Ha bármilyen kérdése van ezzel kapcsolatban, nem találja itt a "kutyatípusát", vagy nem biztos benne, hogy az Ön kutyája melyik típusnak felel meg leginkább, kérjük, hívja szakértői csapatunkat.

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a kutyatípusokról és az eledel kiválasztásáról

Melyik a legegészségesebb eledel az Ön kutyája számára?

A kutyák számára kialakított egészséges etetési programunk legfontosabb alapelve, hogy a kutyákat kizárólag mesterséges adalékanyagoktól mentes, természetes eledellel etessük. Ön és kutyája egy csapatot alkotnak, így Ön tudja a legjobban, mely eledel illik Önökhöz leginkább, és melyik illeszthető be legkönnyebben a mindennapjaikba. Legyen szó hidegen sajtolt szárazeledelekről, komplett menükről, hústálakról, pelyhekről vagy BARF-ról – nálunk mindegyikhez megtalálja a legjobb természetes alapanyagokat.

Melyik eledel való az átlagos aktivitási szintű kutyák számára?

Canis Plus® Csirke és Bárány klasszikusnak számítanak a kiemelkedő minőségű, hidegen sajtolt szárazeledeleink között. Ezek a prémiumeledelek egyedülálló összetételüknek köszönhetően különösen ízletes és könnyen emészthető táplálékot jelentenek felnőtt kutyák számára. Az exkluzív receptúrák különlegessége, hogy kizárólagos fehérjeforrásként könnyen emészthető csirkét vagy bárányt tartalmaznak, teljes kiőrlésű rizzsel és hántolt zabbal kiegészítve. A gabonaszemeket egy kímélő gőzölési eljárás során tárjuk fel. Az eledelhez levegőn szárított gyümölcsöket és zöldségeket, fűszereket, valamint algából származó egészséges ásványi anyagokat is adunk, aminek köszönhetően az összes kutyafajta számára sikerült változatos, egészséges eledeleket alkotnunk – kizárólag természetes összetevők felhasználásával. Ha kutyája egészséges, és nincsen semmilyen érzékenysége, akkor akár felváltva is adhatja neki különböző szárazeledeleinket.

Melyik eledel a legjobb allergiás és érzékeny kutyák számára?

Allergiában vagy egyéb érzékenységben szenvedő kutyáknak a Canis Plus® Lazac és Canis Plus® Nyúl szárazeledeleinket javasoljuk. Mindkettő megfelel az érzékeny emésztőrendszerrel rendelkező állatok igényeinek.

A hal a kutyák teljes szervezetére jó hatással van, biológiai értékét tekintve pedig a legkiválóbb összetevők közé tartozik. A könnyen emészthető lazac nagy mennyiségű esszenciális és nélkülözhetetlen ómega-3 és ómega-6 zsírsavat tartalmaz, amely a Canis Plus® Lazac eledelben is megtalálható. Ezen zsírsavak pozitív tulajdonságai különösen bőr-, szív- és ízületi problémák, valamint emésztőrendszeri bajok esetén nyújthatnak hathatós segítséget. Hagyományos gabonafélék helyett barna kölest használunk, aminek köszönhetően az eledelben található tápanyagokat a gabonaallergiában szenvedő kutyák is jól tudják hasznosítani.

A Canis Plus® Nyúl kiemelkedő minőségű, hidegen sajtolt szárazeledel, amely egyedülálló összetételének köszönhetően kiváló prémiumeledel érzékeny vagy allergiás kutyák számára. Az exkluzív receptúrának és ínycsiklandó íznek hála pedig különösen nagy örömöt okozhatunk vele a négylábú ínyenceknek. Az eledel koleszterinszegény fehérjeforrása a nyúlhús, emellett étkezési rostokban, tápanyagokban és egyéb létfontosságú anyagokban, valamint esszenciális aminosavakban gazdag hajdinát is tartalmaz.

Melyik eledel való kölyök- és fiatal kutyáknak?

A kölyökkutyák etetésekor fontos a rugalmasság, hiszen jórészt ezen múlhat, hogy a későbbiekben mennyire tudják majd megemészteni a különböző eledeltípusokat. Éppen ezért számos tenyésztő nemcsak egyetlen eledelfajtával eteti a kölyköket, hanem kombinálják a nedves és szárazeledeleket, valamint a nyersetetést. Ezáltal a kölykök megszokják a különböző eledelek ízeit, a változatosságból pedig az emésztőrendszerük is profitál, és a későbbiekben kevésbé reagál érzékenyen az eledelváltásra.

Az egyéves kort be nem töltött kutyáknak hidegen sajtolt Canis Plus® Kölyök- és fiatal kutyáknak Csirke és Canis Plus® Kölyök- és fiatal kutyáknak Lazac szárazeledeleinket, valamint Kölyökmenüinket ajánljuk – amelyeket természetesen akár kombinálhat is egymással.
Ezek hidegen sajtolt, természetes és teljes értékű szárazeledelek különösen sok hússal és válogatott, természetes fűszernövényekkel, hogy minden tápanyagot biztosíthasson kedvencének, amelyre a növekedési szakaszban csak szüksége van.

Ha nedves eledelt keres növekedésben lévő kutyája számára, akkor teljes értékű Kölyökmenüink között biztosan megtalálja a kedvére valót. A három kölyökmenüfajta mindegyike gabonamentes, és nagy mennyiségben tartalmaz egyetlen állati fehérjeforrásból (marha, bárány vagy kecske) származó húst. Bármelyik Naturavetal etetési koncepciót választja is tehát, kölyök- vagy fiatal kutyáját mindegyik esetben természetes eledelekkel etetheti, hogy már az első hónapokban jó alapot biztosíthasson kedvencének a hosszú és egészséges élethez.gen.

Melyik eledel való a nagyon aktív, sportos kutyáknak?

A sportért lelkesedő, futni szerető kutyáknak a Canis Plus® Sport szárazeledelt ajánljuk, amely extra adag húst tartalmaz a tartósan kiemelkedő teljesítményért és jó állóképességért. Ez a hidegen sajtolt, természetes és teljes értékű eledel ideális választás a nagyobb energiaigénnyel rendelkező kutyáknak, hiszen tápanyagokban gazdag komplett eledel lévén nagyobb arányban tartalmaz húst- és zsírt, ami biztosítja számukra a megfelelő mennyiségű energiát. Ráadásul mivel a benne található fehérje egyetlen húsforrásból származik, így könnyen emészthető.

Melyik eledel a legjobb a gabonaallergiában szenvedő kutyáknak?

Canis Plus® Komplett Menüinket a gabonaallergiában vagy -intoleranciában szenvedő kutyák is szívesen fogyasztják. A széles választéknak (pl. csirke, bárány, pulyka, tőkehal és vadhús) köszönhetően teljesen természetes módon tudja biztosítani kutyája számára a létfontosságú vitaminokat, fehérjéket, nyomelemeket és ásványi anyagokat. A Komplett Menük készítése során szándékosan nem használunk mesterségesen előállított vitaminokat, valamint olyan szintetikus adalékanyagokat, amelyek csak az eledel megjelenését tennék vonzóbbá.

Melyik eledel való túlsúlyos kutyáknak?

Azoknak a kutyáknak, amelyeknek jobban kell figyelniük a vonalaikra, Komplett Menüinket vagy Canis Plus® Csirke szárazeledelünket ajánljuk. Ezeken kívül kipróbálhatják kalóriaszegény Canis Plus® Tiszta Csirke vagy Tiszta Vad húsrúdjainkat is Top-Fit-Mix pelyhekkel és valamilyen kalciumforrással (például Canis Extra Algamésszel) kiegészítve.

Melyik eledel a legjobb a súlyos allergiában szenvedő kutyáknak?

A különböző allergiákban szenvedő kutyáknak tiszta húst kínálunk húsroládok és hústálak formájában. Ezek segítségével könnyen személyre tudja szabni az egyes etetéseket, figyelembe véve kutyája egyedi igényeit, kizárásos diéta esetén pedig könnyen ki is hagyhat bizonyos dolgokat kedvence étrendjéből.

Melyik eledel való sovány kutyáknak?

Canis Plus® Marha szárazeledel remek választás a kifejezetten sovány kutyáknak – vagy olyan kutyáknak, amelyek csak nehezen tudják tartani a súlyukat. Ez ugyanis egyetlen állati eredetű fehérjeforrásként hagyományos marhahúsból készül, mellette nagy adag értékes marhazsírt is tartalmaz a nagyobb energiaigényű kutyák számára. A kímélő eljárással feltárt barna köles egészséges gabonaalternatíva, amely különösen könnyen emészthetővé teszi az eledelt, így a Canis Plus® Marha szárazeledel az érzékeny gyomrú kutyák etetésére is kiváló.

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a nedves és szárazeledelekről

A nedves vagy a szárazeledel jobb a kutyámnak?

Számos különböző tényezőtől függ, hogy egy kutya szervezete a nedves vagy a szárazeledeleket tudja-e jobban megemészteni – például az életkorától és az egészségügyi előzményektől –, arról nem beszélve, hogy a kor előrehaladtával mindez változhat is. Az igazság az, hogy kutyája egyedülálló, ennek megfelelően pedig az igényei is egyediek. A legfontosabb, hogy természetes eledelt adjon neki, amely nem tartalmaz szintetikus adalékanyagokat, például mesterséges vitaminokat vagy tartósítószereket. Emellett az is fontos, hogy az eledel kizárólag kiváló minőségű alapanyagokból készüljön, tehát ne tartalmazzon silány minőségű állati vagy növényi melléktermékeket, például karmot, tollat, szárat vagy leveleket. Az eledel összetevőit ideális esetben nyíltan feltüntetik a csomagoláson, vagyis a címkén szereplő összetétel leírása pontos és könnyen értelmezhető. Kutyaeledel-kisokosunkból  megtudhatja, mire érdemes még odafigyelnie az eldelel kiválasztása során.

Melyik a legegészségesebb szárazeledel a kutyám számára?

Kutyája számára a legegészségesebb választás egy olyan természetes, hidegen sajtolt szárazeledel, amely mentes a különböző szintetikus adalékoktól (például mesterséges vitaminoktól és tartósítószerektől), nem tartalmaz silány minőségű állati vagy növényi melléktermékeket (például tollat, karmot, gyökereket vagy növényszárakat), és amelynek kellően magas a hústartalma. 

Adhatok a kutyámnak nedves és szárazeledelt is?

Ha hidegen sajtolt szárazeledellel eteti a kutyáját, akkor ezt akár kombinálhatja is más eledeltípusokkal, például nedves eldelekkel (Komplett Menükkelhústálakkal vagy húsrudakkal, kiegészítve különböző pelyhekkel és valamilyen kalciumforrással) vagy nyersetetéssel. Arra azonban érdemes odafigyelnie, hogy a két különböző eledeltípust mindig külön etetések alkalmával adja oda, mert ez kevésbé megterhelő az érzékeny gyomrú kutyák szervezetének. Ha egy kutya megszokja, hogy mindig összekeverik neki a száraz- és a nedves eledelt, akkor utána gyakran ki is követeli ezt magának. „Részleges nyersetetés: Arany középút vagy félmegoldás” című tanácsadó cikkünkből még többet megtudhat a különböző eledeltípusok kombinálásának lehetőségeiről.

Be kellene áztatnom etetés előtt a szárazeledelt?

A hagyományos kutyaeledelek jelentős része úgynevezett extrudátum, amelynek egyik fő jellegzetessége, hogy folyadékkal érintkezve megduzzad. Ha nem szeretné, hogy az eledel felduzzadjon kutyája gyomrában és beleiben, akkor etetés előtt egy darabig érdemes vízbe áztatnia azt. A hidegen sajtolt eledelekkel viszont más a helyzet, ezek ugyanis nem duzzadnak meg, így nem is kell vízbe áztatni a szemeket. Abban az esetben viszont, ha kutyája nem iszik eleget napközben, érdemes lehet némi vizet öntenie az eledeléhez, ezzel ugyanis pozitívan befolyásolhatja kedvence folyadékbevitelét. Ez nem azt jelenti, hogy be kellene áztatnia a szemeket; elegendő, ha közvetlenül etetés előtt kicsit lespricceli vízzel. „A Canis Plus® teljes értékű állateledel előnyei” című írásunkból megtudhatja, milyen további előnyei vannak a hidegen sajtolt szárazeledeleknek.

Melyik nedves eledel javasolt érzékeny kutyáknak?

Ha kutyája érzékeny valamire, akkor kezdetben érdemes egyszerűsítenie az etetéseket. Próbálja ki csirkébőlpulykábólbárányból vagy tőkehalból készült Komplett Menüinket, ezek a húsok ugyanis különösen könnyen emészthetők. Érdemes mindegyik fajtát néhány napig adnia kutyájának, és közben feljegyeznie, mit figyelt meg kedvencén. Ezáltal mindegyik menüről autentikus visszajelzést kaphat kutyájától, ami alapján összeállíthatja a neki leginkább megfelelő etetési tervet, hiszen az érzékeny kutyák sem mind ugyanarra érzékenyek.

Az érzékeny kutyáknak egyébként kifejezetten jót tehet egy-egy bélregeneráló kúra. Ha szeretne többet megtudni a témáról, akkor olvassa el „Béltisztítás a kutyáknál: Javítsa kutyája életminőségét” című írásunkat is.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.