Naturavetal Logo

Az tápváltás és tippek az etetéshez

Hozzáadom a kedvencekhez

Számos tényező befolyásolja, hogy a kutya melyik táplálékot tudja a legjobban megemészteni. Már kölyökkorban elindul egy bizonyos úton, amikor az első eledeléhez  hozzászokik, de a kutya élete során az is előfordulhat, hogy ez az irány megváltozik, és más igényei lesznek később a kutyának. A bélflóra fejlődése határozza meg a kutya optimális etetési irányvonalát. Ha intoleranciák, allergiák vagy egyéb problémák lépnek fel, gyakran szükséges az etetést ennek megfelelően módosítani.

Holisztikus koncepciónk a kiváló minőségű alapanyagokat kíméletes feldolgozási módszerekkel és teljesen természetes receptekkel kombinálja, hogy a kutya egy stabil emésztőrendszert építhessen fel és azt meg is tudja tartani. Ez létfontosságú az emésztés működéséhez, és nélkülözhetetlen a különféle kórokozókkal szembeni védekezéshez. Akár hidegen sajtolt szárazeledellel, akár kíméletesen főzött teljes értékű menüvel, tiszta hústállal vagy roláddal és változatos köretekkel kíván etetni - nálunk minden hozzávalót megtalál a természetes és a faj igényeinek megfelelő etetéshez.

A változatosság érdekében kombinálhatja is különböző típusú eledeleinket, etesse például reggel a kíméletesen főzött Canis Plus® Komplett-Menük egyikét, este pedig a hidegen sajtolt Canis Plus® szárazeledelt. Számtalan módja van annak, hogy kutyája igényeit a legmesszebbmenőkig kielégítse. Szívesen segítünk Önnek megtalálni a legmegfelelőbb eledeltípust.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Általános információk a Canis Plus® hidegen sajtolt szárazeledelről

A sikeres tápváltás 

A gyors átállást javasoljuk a hidegen sajtolt eledelünkre, mert az extrudált és hidegen sajtolt eledel keverése az eltérő állaguk miatt kedvezőtlen a kutya gyomrának. A legjobb, ha az étkezéseket azonnal Canis Plus® szárazeledellel váltja ki. Már meglévő betegségek és tünetek esetén a váltást egyénileg is meg lehet beszélni szakértő csapatunkkal telefonon vagy e-mailben, hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra között a +36 70 883 4343 telefonszámon vagy a info@naturavetal.hu e-mail címen érhet el minket.

A megfelelő eledelmennyiség

A töltőanyagok és a gyenge minőségű, táplálkozási szempontból megkérdőjelezhető vagy rosszul emészthető összetevők, mint például a szőr, a toll, a karmok vagy a héjak (pl. burgonyahéj), a levelek, a gyökerek vagy a szárak következetes kerülése révén a Canis Plus® eledel etetési mennyisége kisebb, mint a kereskedelemben kapható átlagos eledeleké. Ezért azt tanácsoljuk, hogy az első napokban gondosan mérje le az eledel mennyiségét, és ne etessen az ajánlottnál többet. Ha rendszeresen ellenőrzi az kutya súlyát, rövid idő után el tudja majd dönteni, hogy adhat-e egy kicsit többet vagy kevesebbet az eledelből.  

Naturavetal®-Info

Az eledelváltás

Mivel a táplálékváltás mindig a bélflóra változásával is együtt jár, előfordulhat, hogy a váltás utáni első napokban a kutya széklete a szokásosnál kissé több vagy lágyabb lesz. A kutyától függően ez néhány napon belül magától rendeződik. Ha bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon szakértő csapatunkhoz. Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra között a a +36 70 883 4343 telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

A Canis Plus® szárazeledelek tárolásának legjobb módja

Ne tegye át az eledelt tárolóedénybe, hanem egyszerűen hagyja az eredeti papírzacskóban, felbontás után is. Ezt beteheti egy tárolóedénybe, de azt nem zárja le légmentesen. A papírzacskót egyszerűen csak hajtogassa be és hagyja úgy. Hetente egyszer vagy kétszer öblítse ki a mérőpoharat, amit az eledel kiszedésére használ. Arra is ügyeljen, hogy ne nyúljon bele kézzel az zsákba, nehogy gombák vagy más szennyeződések kerüljenek az eledelbe. A Canis Plus® szárazeledeleket rendszeresen ellenőrizzük és igazoljuk, hogy atkamentesek.

Naturavetal® tippek - a helyes etetéshez

  • A hidegen sajtolt szárazeledelt nem szabad keverni extrudált táppal - az átállásnak gyorsan, egy lépésben kell történnie.
  • A gyomorérzékeny kutyák számára előnyös, ha csak egy etetési módot választanak, és vagy csak szárazeledelt vagy csak nedves eledelt kapnak.
  • Az érzékenyebb, allergiás kutyáknak előnyös, ha naponta csak egy állati fehérjeforrással etetik őket. Ez azt jelenti, hogy nem csak a főeledel, hanem a jutalomfalatok is egy húsfajtából készüljenek.
  • Az alacsony szénhidráttartalmú etetés különbözik a gabonamentes etetéstől - ha alacsony szénhidráttartalommal szeretné etetni kutyáját, ajánljuk a Canis Plus® Komplett-Menüket vagy a Canis Plus® hústálakat és roládokat a levegőn szárított pelyhekeverékeinkkel kiegészítve.
  • A túl meleg vagy túl hideg eledel hasmenést vagy hányást okozhat.
  • Hagyja a kutyát pihenni evés közben - több kutya esetén jobb őket külön etetni, ha különben nyugtalanná válna a helyzet.
  • Evés után is fontos a pihenés, különben fennáll a gyomorpanaszok veszélye.
  • A napi kétszeri etetés egészségesebb, mint egy nagy étkezés - a kisebb fajtákat akár napi 3-4 alkalommal is lehet etetni.
  • Ha a kutya visszautasítja az ételt, 15 perc után vegyük el a tálját, és a következő étkezésig ne kínáljuk fel újra. Az "Étvágytalan a kutya" című útmutatónkban további információkat talál ezzel a helyzettel kapcsolatban.

A Canis Plus® szárazeledelek etetési ajánlása

A Canis Plus® eledel etetési ajánlása felnőtt kutyák számára

Etetési javaslat Canis Plus® szárazeledel

A kutya súlyaEledel napi mennyisége 
5 kg80 g
10 kg125 g
15 kg165 g
20 kg215 g
25 kg250 g
30 kg280 g
35 kg340 g
40 kg370 g
45 kg410 g
50 kg450 g
60 kg510 g
70 kg600 g

Naturavetal®-Info

Az eledel mennyisége

Az optimális eledelmennyiség számos tényezőtől függ, mint például az aktivitási szinttől, az életkortól, az évszaktól, a fizikai és mentális egészségi állapottól és még sok más tényezőtől, és egyénileg kell meghatározni.

Canis Plus® Kölyök és fiatal kutyáknak való eledelünk etetési ajánlása

Etetési javaslat – Canis Plus® Kölyök Szárazeledel

A kifejlett kutya várható súlya*A kiskutya kora hónapokban
 2-34-67-1213-20
5 kg80-100 g100-120 g120-130 g 
10 kg120-150 g150-180 g180-210 g 
15 kg150-180 g180-210 g210-240 g 
20 kg200-240 g240-270 g270-300 g 
25 kg240-300 g300-330 g330-360 g360-400 g
30 kg300-350 g350-380 g380-420 g420-480 g
35 kg350-450 g450 -480 g480-500 g500-540 g
40 kg450-540 g540-580 g580-600 g600-640 g
50 kg540-600 g600-640 g640-670 g670-700 g
60 kg600-700 g700-740 g740-780 g780-800 g
65 kg-nál több700-750 g750-780 g780-800 g800-900 g

* Minden érték a felnőtt kutya várható súlyára vonatkozik.

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a tápváltásról

Mennyi időbe telik egy kutya étrendjének megváltoztatása?

A kutya tápváltásának folyamata néhány naptól néhány hétig terjedhet, a kutya egyéni történetétől függően. Ha kutyája emésztése és gyomra nagyon érzékeny, akkor számoljon azzal, hogy 2 hétig is eltarthat, amíg hozzászokik az új táplálékhoz. Az átállási folyamatot felgyorsíthatja, ha ebben a fázisban olyan kiegészítő táplálékokat ad kutyájának, amelyek támogatják az emésztésést.

Miért van a kutyámnak visszatérő hasmenése?

Teljesen normális, ha étrendváltás után a kutyának puha lesz a széklete. Ha azonban a kutyának minden látható ok nélkül állandóan vagy visszatérően hasmenése van, azt paraziták, például giardia vagy férgek, gyomor-bélrendszeri betegség vagy allergia okozhatja. Erről a "Ha kutyájának hasmenése van - okok és etetési tanácsok" című útmutatónkban bővebben olvashat.

Hogyan váltsak tápot kölyökkutyánál?

Ha a kölyökkutyája már hozzászokott egy másik gyártó eledeléhez, és át szeretné állítani a Naturavetalra, az átállás egyik napról a másikra, hirtelen történik, ugyanúgy, mint egy felnőtt kutyánál. A kölyökkutyák helyes etetéséről az "Egészséges kölyökeledel: helyes táplálás a kezdetektől" című útmutatónkban talál további információkat.

Mennyi ideig tarthat a hasmenés a macska eledelváltása után?

Ha egy macska a tápváltásra hasmenéssel reagál, az azt jelentheti, hogy nem tolerálja jól az új eledelt. Ha a széklete egyszerűen csak lágyabb a szokásosnál, ez normális reakció a tápváltásra. Ez általában 3-5 napon belül rendeződik. A macskaeledel-váltással kapcsolatos további információkért és tippekért kattintson ide.

Mennyi ideig kell kizárásos étrendet etetnem a kutyámmal?

A kizáró diétát általában több hónapig kell etetni. Ezt egy állati fehérjeforrással és egy növényi kiegészítővel kezdjük, és ezeket körülbelül 6-8 hétig etetjük. Mindkét összetevőnek ismeretlennek kell lennie a kutya számára, azaz nem szabad, hogy főeledelként vagy rágcsálnivalóként előtte már kapja ezeket. 

6-8 hét elteltével cserélje le az egyik összetevőt, például az állati fehérjeforrást egy másik, a kutya számára korábban ismeretlen állati fehérjeforrásra. Egyszerre csak egy összetevőt változtasson meg az étrendben, haladjon kis lépésekben. Ha a kutya ezután allergiás reakciót mutat, gyorsan látni fogja, hogy melyik összetevőre reagál, és a jövőben elkerülheti azt. Erről a témáról "A kutyám allergiás - most mi legyen?" című útmutatónkban olvashat többet.

Szabad-e a kutyáknak tejet inniuk?

A kutyák ihatnak tejet, de az nem része a kutya természetes étrendjének. Amint a fiatal kölyökkutya abbahagyja az anyatej ivását, a laktóz anyagcseréjének képessége lassan csökken. Sok kutyánál ez puha székletürítéssel mutatkozik, ha tehéntejet kapnak. A kecsketej általában jobban emészthető, mivel rövid és közepes láncú zsírsavakból áll, amelyeket a kutya általában jobban tolerál. A teljes értékű kecsketej kiváló kiegészítést nyújthat kutyája egészségéhez és felépüléséhez, amennyiben támogatásra van szüksége. 

A Canis Extra Kecsketejpor vízzel könnyen kikeverhető kecsketejjé. Ez a tápváltás során is segíthet növelni az új táplálék elfogadását. A kecsketejport közvetlenül a kutya eledelébe is keverheti. Sok kutya így könnyebben hozzászoktatható az új eledelhez.

Milyen tej jó a kutyáknak?

A kecsketej sok kutyának jobb választás, mint a tehéntej, mivel kisebb zsírsavmolekulákat tartalmaz, így könnyebben emészthető a kutya számára. A tehéntejre ma már sok kutya lágy széklettel reagál, de a kecsketej esetében ez ritkán fordul elő.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 43 43-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.