Naturavetal Logo

Kutyaetetés-kalauz a Naturavetal®-tól

Kutyatáplálási útmutatónkban rengeteg információt és hasznos tippet talál a kutya egészséges és természetes táplálásáról. Az egyes tápok összetevőitől kezdve az egyedi etetési tippeken át a gyakori etetési problémákig mindent lefedünk, amit tudnia kell, hogy segítsünk kutyája fajnak megfelelő etetésében. Mindig az állat természetét tartjuk szem előtt: a farkastól való származása fontos szerepet játszik a megfelelő etetési koncepció kiválasztásában. A vadonban a négylábú megeszi az egész zsákmányt, beleértve a szőrt, a csontokat és a belsőségeket is. Táplálékában azonban az erdőből származó gyógynövények, bogyók és gyökerek is szerepelnek. A fajnak megfelelő és természetesen egészséges kutyatáplálék ezért az alapvető fő összetevő, a hús mellett gyümölcsöket, zöldségeket és olajokat is tartalmaz. Az összes alapismeretet - beleértve a népszerű BARF-hoz is - megosztjuk veled ebben az kalauzban!

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Eledel-összetevők: Mit szabad etetni és mit nem?

A Naturavetal® a fajoknak megfelelő és teljesen természetes kutyaeledeleket képviseli, mert kutyájának csak a legjobb az elég jó. De mely összetevők megfelelőek, és melyeknek nincs helyük a kutya étrendjében? Ezzel kapcsolatban mindig szóba kerülnek a "rossz gabonák" is. Valójában a búza, a rozs és az árpa jó energiaforrások, és vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. Sok kutya azonban nem tolerálja jól a glutént, és allergiás reakciót mutat a gabonaféléket tartalmazó ételekre. A feldolgozatlan gabonafélék gyakran okoznak emésztési problémákat. A kutyakalauzunk másik fontos eleme a kutyák számára mérgező és halálos ételekről, például a csokoládéról szóló információk.

A megfelelő eledel és a megfelelő mennyiség kialakítása

A táplálék összetevői mellett a táplálék mennyisége is hatással van a kutya egészségére, ezért a kutyatáplálási útmutató erről is szól. Az, hogy mekkora legyen a napi adag, az életkortól, a fajtától és az egyéni temperamentumtól függ. A nyugodt idős kutyáknak kevesebb energiára van szükségük, mint a fürge fiatal kutyáknak (erről bővebben a kölyökkutyákról szóló útmutatóban olvashat). Emellett egyes kutyafajták hajlamosak a túlsúlyra, és nem szabad őket túl sok snackkel kényeztetni. Végül, de nem utolsósorban az energiaszükséglet is fontos tényező: egy kiképzett munkakutya, amely a rendőrségen vagy a katonaságnál teljesít szolgálatot, sokkal több energiadús táplálékot igényel, mint egy kis öleb, aki a kanapén kényezteti magát. Erről is többet olvashat itt, a kutyaetetési útmutatónkban.

Útmutató a kutyaetetéshez hasznos tippekkel és tanácsokkal problémák esetén

Ha kutyája hirtelen abbahagyja az evést, vagy hasmenés, illetve székrekedés jelentkezik nála, fontos, hogy gyorsan segítséget kérjen. A Naturavetal® kutyatáplálkozási útmutatójában található cikkek nem helyettesítik az állatorvos felkeresését, de számos táplálkozási kérdésben hasznos információkkal szolgálnak. Ha például a kutya már nem nyúl a táljához, a gazdák joggal aggódnak. A macskákkal ellentétben, amelyekről macska-kalauzunkban olvashat többet, a legtöbb kutya nem ínyenc, és nem habozik megenni a felkínált eledelt. Egészségügyi problémák és betegségek viszont elronthatják négylábú barátja étvágyát. De még az egészséges kutyák is megtagadják néha az evést. Tudja meg, mit tehet, ha ez történik, és olvasson még sok más etetési tippet az egészséges, fajnak megfelelő és természetes kutyaetetésről szóló útmutatónkból!

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a Naturavetal® kutyaetetési kalauzában

Mi a legjobb étrend a kutyák számára?

A természet nem analizál, hanem a változatosságra és az összetevők tiszta minőségére támaszkodik. Legyen szó hidegen sajtolt szárazeledelről, nedves eledelről vagy BARF-ról - a "fajnak megfelelő táplálás" útmutatónk segítségével megtalálhatja a kutyájának legmegfelelőbb eledelt. A Naturavetal®-nál ez az útmutató útjelzőként szolgál a bőséges, sok zsíros húsból, természetes kalciumforrásból, értékes belsőségekből, zöldségekből, gyümölcsökből és bogyós gyümölcsökből, egészséges rostokból és gyógynövényekből álló menühöz - szintetikus adalékanyagok és egészségtelen töltőanyagok nélkül. Az Ön kutyája egy egyéniség, és egyéni igényei vannak. És természetesen Ön mint kutyatulajdonos is úgy szeretné etetni kutyáját, ahogy az Ön mindennapjaihoz legjobban illik. A "Melyik eledel való a kutyámnak?" című oldalunkon számos értékes tippet találhat, amelyek segítenek abban, hogy megtalálja a kutyája számára legmegfelelőbb eledelt.

Milyen táplálékot adjunk májbeteg kutyáknak?

Sok májbetegség összefügg azzal, hogy a táplálék fehérje- és szénhidráttartalmát módosítani kell, miközben a zsírból történő energiatermelés gyakran még jól működik. Ideális esetben az akut fázisban a Canis Plus® tiszta hústálakat és roládokat zöldségekkel és gyümölcsökkel vagy levegőn szárított pelyhekkel (Canis Extra® Vit/Min pelyhek vagy Canis Extra® Top-Fit-Mix pelyhek) 50:50 arányban, valamint egy kalciumforrással, például Canis Extra Bio tojáshéjporral vagy adja a Canis  Plus® Komplett Menüket, gyors, azonnal fogyasztható kész opcióként. Az ételeknek kezdetben 50%-ban húsból és 50%-ban zöldségből és gyümölcsből vagy a pelyhekből kell állniuk. A gabonaféléket ebben a fázisban kerülni kell. Amint a máj helyzete javul, a Canis Plus® szárazeledeleket is használhatja teljes értékű eledelként. Különösen ajánljuk a Canis Plus® Bárány vagy a Canis Plus® Lazac (kis pellet formájában is kapható) eledeleket.

A növényi olajok esetében ügyelni kell arra, hogy alacsony arányban tartalmazzanak illóolajokat, hogy a májat ne terheljék. Ez azt jelenti, hogy például az olyan olajokat, mint a feketeköményolaj, egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségben szabad kúraszerűen pótolni. Ha a kutyának problémái vannak a hasnyálmiriggyel, az epehólyaggal vagy az epevezetékkel, esetleg zsírmájtól szenved, akkor általában csak nagyon takarékosan szabad zsírokat és olajokat etetni.

Milyen gyümölcsöket és zöldségeket ehet egy kutya?

Az olyan gyümölcsök és zöldségek, mint az alma, körte, eper, uborka, sütőtök vagy zeller nagyon alkalmasak kutyája etetésére. A "BARF-összetevők nyersen táplált kutyák számára" című útmutatónkban megtalálja a megfelelő összetevők listáját, míg az "Első lépések a kutyák BARF étrendjéhez" című útmutatónkban elmagyarázzuk, hogyan állíthat össze egy BARF étrendet kutyája számára.

Mire van szüksége a kutyáknak?

A kutyáknak olyan, a fajnak megfelelő tartási körülményekre van szükségük, amelyek a testüket és az elméjüket is lefoglalják. Kérjük, vegye figyelembe a fajtához kapcsolódó különbségeket, egy terelőkutyának más igényei vannak, mint egy vadászkutyának. Ezeket az igényeket azonban a kutya jelleme és korábbi tapasztalatai is befolyásolhatják. Az egészséges fejlődéshez fontos a struktúra is, a szeretetteljes de szigorú keret, amely szabályokat és biztonságot ad a kutyának. A fajnak megfelelő táplálkozás szintén a hosszú távú egészség egyik alapköve, ezért a kutyának többek között erre is szüksége van. Számos tényező befolyásolja, hogy melyik táplálék a legjobb a kutyának. Az irányt már kölyökkorban kijelölik, amikor a kicsi először szokik meg egy eledelt, de ez a kutya élete során is változtathat, és eltérő igényeket eredményezhet. Az Ön kutyája egyedi, és egyéni igényei eltérnek más kutyákétól. Szerencsére számos lehetőség van arra, hogy ezeknek az igényeknek meg tudjon felelni. Szívesen segítünk Önnek megtalálni a kutyájának megfelelő táplálékot. Forduljon tehát bátran szakértői csapatunkhoz, ha bármilyen kérdése van kutyája etetésével kapcsolatban. 

Milyen gyakran kell etetni a kutyákat naponta?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kutyák napi két étkezéssel vannak a legjobban. Bizonyos betegségek esetén, például hasnyálmirigy problémáknál, érdemes a kutyát naponta több kis étkezés keretében etetni. Még több etetési tippet itt talál.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.