Naturavetal Logo

Giardia fertőzés kutyáknál

Hozzáadom a kedvencekhez

A giardia a kutyáknál sajnos széles körben elterjedt probléma, amellyel előbb vagy utóbb sok kutyatulajdonosnak szembe kell néznie. Kezdetben a kutya minden látható ok nélkül időnként puha, néha nyálkás székletet ürít. A változatlan etetés mellett a széklet gyakran napokig megint szilárd, majd hirtelen ismét puha lesz. Mivel a tünetek hullámokban jelentkeznek, kezdetben azt feltételezzük, hogy a kutya csak nem reagált jól valami finomságra, vagy felevett valamit odakint, így a giardia gyakran észrevétlen marad, amíg jelentősen el nem szaporodik, és a tünetek már nem pár naponta, hanem folyamatosan jelentkeznek.

Ebben az útmutatóban szeretnénk elmagyarázni, hogy mi is pontosan a giardia, milyen tüneteket okozhat a kutyának, és milyen lehetőségei vannak arra, hogy kutyáját a megfelelő etetéssel támogassa a gyógyulásban, ha giardiás lett.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Mi az a giardia és hogyan tesz kárt a kutyában?

A giardia (Giardia intestinalis) a protozoák (egysejtűek) közé tartozik, amelyek az emlősök vékonybelének nyálkahártyájára tapadnak, és főként keményítővel táplálkoznak. A kutyák úgy fertőződnek meg, amikor giardia cisztákat nyelnek le. A giardia a bélben szaporodik, számuk rövid időn belül megduplázódhat. Nem minden giardiafertőzés okoz külsőleg felismerhető tünetek a kutyán. Ha azonban a bélnyálkahártya már eleve legyengült, vagy a giardia elszabadult, váltakozó emésztési zavarok, például hasmenés, hányás, puffadás és görcsök is jelentkezhetnek. Ez például kölyökkutyák és fiatal kutyák számára gyorsan komoly veszélyt jelenthet. Legkésőbb ekkor kell a kutyatulajdonosnak lépni és elkezdeni a küzdelmet a giardia ellen.

A fertőzött kutyák giardia-cisztákat választanak ki az ürülékükben - ez aztán lehetséges fertőzési forrás az ürülékhez túl közel kerülő más kutyák számára. Ha egy egészséges kutya kapcsolatba kerül egy fertőzött kutya ürülékével - például a bunda vagy a hátsó szaglászásakor -, megfertőződhet giardiával. Ráadásul a giardia-ciszták igazi túlélők: több hónapig is túlélhetnek normál környezetben, és továbbra is fertőzési forrást jelentenek más kutyák számára.

Naturavetal®-Info

A giardia és az immunrendszer

A szakértők feltételezik, hogy sok kutya naponta érintkezik giardiával. Az immungyenge állatoknál (például azért, mert bizonyos gyógyszereket kapnak, állandó stresszben élnek, allergiától vagy intoleranciától szenvednek, rosszul emésztik a táplálékukat stb.), vagy amikor az immunrendszer még fejlődésben van, például kölyökkutyáknál és fiatal kutyáknál, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki problémák, mint az erős immunrendszerű kutyáknál.

Az erős immunrendszer tehát különösen fontos, hogy segítsen az emésztőrendszernek a giardia elleni küzdelemben, valamint a giardia fertőzés utáni felépülésben.

Erről a témáról többet olvashat "A kutya immunrendszerének természetes támogatása" című útmutatónkban.

Giardia kutyáknál - lehetséges fertőzési források

Mint már említettük, a giardia normál környezeti feltételek mellett több hónapig is életben maradhat. A fertőzés forrásai tehát ennek megfelelően sokrétűek lehetnek.

A fertőzött kutya a napi tisztálkodás során a cisztákat gyakorlatilag a testén bárhová terjesztheti - a száj, a szőrzet és az anális régió a fertőzés és az újrafertőződés lehetséges forrásai. A fertőzött kutya ürüléke a fertőzés másik fő forrása, még akkor is, ha egy otthagyott ürülék kupac már alig felismerhető - más kutyák könnyen megfertőződhetnek az ürülék megszaglásával, vagy annak elfogyasztásával.

Az esővíz által giardia-ciszták gyűlhetnek össze pocsolyákban, vízgyűjtőkben és hasonlókban: az ezekből ivó kutyák is könnyen megfertőződhetnek.

A giardia fertőzés gyakori tünetei

Attól függően, hogy mennyire erős a fertőzött kutya immunrendszere, vagy hogy mennyire előrehaladott a giardia fertőzés, a kutyánál különböző tünetek jelentkezhetnek, különböző formákban. Ezek a leggyakrabban emésztési problémák.

A tünetek a következők lehetnek:

  • pár naponta visszatérő, nyálkás, puha széklet
  • folyamatosan puha vagy pépes széklet
  • rendszeres hasmenés (akár véres)
  • erősen zavaró székletszag
  • felfújódás
  • görcsök
  • hányás
     

Ezek után további tünetek is jelentkezhetnek:

  • A hosszan tartó hasmenés során fellépő vízveszteség miatti dehidratáció és az ehhez köthető tápanyaghiány
  • száraz, töredezett és fénytelen szőrzet
  • fogyás
  • általános gyengeség

Giardiás kutyák: mire ajánlatos még figyelni?

A giardia egy nagyon szívós egysejtű, amely különösen a kölyökkutyák és a fiatal kutyák, valamint az immungyenge és idős kutyák számára okozhat problémát. De nem csak a kutyák érintettek - a macskák és még az emberek is megfertőződhetnek. A kórokozó tehát nemcsak állatról állatra, hanem állatról emberre és emberről emberre is terjed (zoonózis). Ha azonban kutyája és macskája van, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindkettő megfertőződik, ha az egyikük giardiás.

Naturavetal®-Tipp: a giardia diagnosztizálása

Ha az állat a fent leírt tüneteket mutatja, tisztázni kell, hogy fennáll-e giardia fertőzés. Ehhez legalább 3 napon keresztül gyűjtsön székletmintát (összevont székletminta), és vizsgáltassa meg azokat laboratóriumban. Sok állatorvos közvetlenül a rendelőben  le tudja tesztelni a székletmintákat.

Problémát jelent, ha olyan kutyája van, amely giardiafertőzésben szenved, de nem mutat semmilyen tünetet – és sajnos ez nem ritka. A kutya, illetve annak immunrendszere ebben az esetben képes megbirkózni a fertőzéssel. Mindazonáltal ez egy hordozó állat, és így potenciális fertőzési forrás más állatok számára. Néha a fertőzött kutyák élethosszig tartóan giardia hordozók maradnak.

Ha több kutyája van, amelyek közül az egyikvisszatérően giardiától szenved, és kezelés alatt áll, míg a többi egészségesnek tűnik, akkor a többi kutyát is meg kell vizsgáltatnia. Az egyikük lehet a hordozó, még akkor is, ha nem mutat tüneteket, és folyamatosan fertőzheti a másik kutyát. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a saját kutyája folyamatosan újra fertőződik giardiával, miután sétáltatás során ugyanazokkal az ismerősökkel szokott találkozni - itt is egy másik kutya lehet a hordozó, még ha az nem is mutat tüneteket.

A giardiát azonban nem feltétlenül csak más kutyák terjesztik, mert mint már leírtuk, a pocsolyák és vízgyűjtők, amelyekből a kutya rendszeresen iszik, szintén lehetnek olyan helyek, ahol újra és újra megfertőződhet.

A kutyám giardiás - most mi legyen?

érintkezzenek fajtársaikkal, amíg giardiával fertőzöttek. Ennek az érmének azonban két oldala van. Mivel a kölyökkutyák és a fiatal kutyák gyakran érintettek, az elszigeteléssel megzavarjuk a rendkívül fontos szocializációs fázist, és megfosztjuk a fiatal kutyát az életét meghatározó tapasztalatoktól. Az elszigeteltség okozta magány azonban nem csak a kölyökkutyákat és a fiatal kutyákat terhelheti meg pszichésen - a felnőtt kutyák és a gazdik is szenvedhetnek emiatt.

Naturavetal®-Info

giardia fertőzés kutyáknál – a mindennapok

Csodálatos dolog, ha kontrollált körülmények között lehetősége van póráz nélkül is sétáltatni a kutyáját. Ha azonban egy pórázon lévő kutya közeledik Önök felé, akkor hívja vissza a saját kutyáját, és először tisztázza a másik kutya tulajdonosával, hogy a két kutya közötti érintkezés megengedett-e. Az "enyém úgysem csinál semmit" egy nagyon rossz hozzáállás. Gyakran előfordul, hogy még a legfegyelmezettebben viselkedő kutyát sem lehet visszahívni, ha felismeri egy fajtársát. 

És még ha csak üdvözölni akarja is, vagy játékra hívja - ha a másik kutya pórázon van, annak általában oka van. A kutyának problémái lehetnek más kutyákkal, de akár beteg is lehet, így a saját kutyája is megfertőződhet. És mik a lehetőségei a szembejövő kutyatulajdonosnak? Még ha tudja is, hogy a kutyája beteg: nem tarthatja napokig vagy hetekig kizárólag a lakásban. Nem mindenkinek van nagyobb kertje, és ha a kutya súlya meghaladja a 15 kg-ot, nehéz felkapni és arrébbmenni, ha egy póráz nélküli kutya rohan felé.

Higiéniai szabályok a giardia fertőzés esetén

Az is fontos, hogy ha kutyája giardiás, tartsa be a speciális higiéniai követelményeket - ezek szintén segítenek csökkenteni az újrafertőződés kockázatát:

  • A kutya tálját és játékait rendszeresen tisztítsa meg, az eszközeit pedig öblítse át forró vízzel.
  • Minden nap biztosítson friss ivóvizet, és a fent leírtak szerint tisztítsa az itatótálat is
  • Ha a kertben van ivóhely a kutya számára, akkor is biztosítson naponta friss, tiszta ivóedényt.
  • Ha a kertben vagy a kutyafuttatóban vannak olyan helyek, ahol állóvíz gyűlik össze (például virágcserepekben, pocsolyákban stb.), amelyekből a kutya gyakran iszik, azt lehetetlenné kell tenni a kutya számára, hogy itt ne fertőződhessen meg újra giardiával.
  • Gyűjtse össze az ürüléket a kertjében, és dobja ki. Tisztítsa meg az ürülék helyét is, és öblítse le forró vízzel.
  • A kutya szőrét 3-4 hetente lehet tisztítani, hogy a kutya ne fertőződjön újra tisztálkodás közben. A kutyát azonban soha nem szabad naponta samponnal mosni, hogy a bőr természetes védőrétege ne sérüljön.
  • Még a fekvőhelyeket is, vagy minden olyan helyet, ahol a kutya hosszabb időt tölt, rendszeresen tisztítani kell.
  • A kutyával való érintkezés után alaposan mosson kezet - ez vonatkozik más családtagokra és barátokra is. Különösen a gyermekeknek kell elmagyarázni, hogy miért fontosak ezek a higiéniai szabályok, hogy megértsék és be is tartsák azokat.

Etetési javaslat a giardiás kutya támogatására

Ha már megtörtént a giardia fertőzés, ideális esetben ne etessen gabonaféléket vagy más magas szénhidráttartalmú összetevőket. Mivel minden szárazeledel előállításához szükség van szénhidrátokra, azaz keményítőre, ezért ebben az időszakban általánosságban kerülni kell a szárazeledelt.

A legjobb, ha főtt húst, például a hústálainkat vagy roládokat eteti zöldségkörettel vagy a Canis Plus® Top-Fit-Mix pelyhekkel, és kiegészíti olaj- és kalciumforrásokkal, például a Canis Extra Lazacolajjal, a Canis Extra Bio Kenderolajjal, a Canis Extra Bio Tojáshéjporral vagy a Canis Extra Algamésszel. Kerülje az olyan összetevőket, mint a banán, a körte, a tészta, a rizs, a burgonya és minden, ami sok keményítőt vagy gyümölcscukrot tartalmaz. Ezért jobb, ha ebben az időszakban csak kevés gyümölcsöt etet.

A diéta kezdetén a hús részarányának valamivel magasabbnak kell lennie, mint az ajánlott 70%. Meg kell azonban jegyezni, hogy a 80 és 90% közötti húsarány nem alkalmas állandó etetésre, hanem 2, de legfeljebb 4 hét elteltével ismét 70% felé kell azt csökkenteni. Az első 2-4 hét alatt egészítse ki a Canis Extra Ezerzöld Bio-Fűszereket BARF-hoz, hogy a kutya a gyógynövényeken keresztül elegendő tápanyaghoz jusson, amit egyébként a nagyobb arányú növényi kiegészítők biztosítanának.

Mivel a giardiával való újrafertőződés kockázata nagyon magas, egy ideig ragaszkodni kell az adaptált étrendhez, legalább 6-8 hétig kerülni kell a szárazeledelt, és átfogó bélrehabilitációba kell kezdeni.

Amikor a tünetek megszűnnek, a napi eledel húshányada ismét körülbelül 70%-os lehet. A Canis Plus® Komplett Menük praktikus alternatívát kínálnak az eledel összeállításához. Itt különösen a teljesen gabonamentes fajtákat ajánlott etetni. Kérjük azonban, hogy maradjon 2-3 különböző húsforrásnál, mivel a kutya szervezetének a giardia elleni védekezésre kell összpontosítania, és nem szabad, hogy irritálja a húsfajták állandó változtatása.

Naturavetal®-Tipp: speciális etetés giardia fertőzés esetén

Különösen a kutya étrendjének átállítása kezdetén bizonyult sikeresnek a valódi feta - azaz a juhtejből készült juhsajt - etetése. A juhsajtban található enzimek segíthetnek a szervezetnek a giardia elleni küzdelemben. Az első két napon ajánlott a hús 50%-át juhsajttal helyettesíteni, valamint Canis Extra Ezerzöld-et és Canis Extra Bél-Cseppeket adni hozzá. Csak ezután kezdjük el etetni a 80-90% húsból, 10-20% zöldségből vagy Canis Plus® Top-Fit-Mix pelyhekből, olajból és kalciumforrásból álló adaptált étrendet. A Canis Extra Bél-Cseppeket összesen 10 napig kell kiegészíteni. Ennél az etetési változatnál is adhat pluszban juhsajtot az étrendhez. A kutya méretétől függően naponta egy teáskanál és egy evőkanál közötti mennyiséget adjon a táplálékhoz. Néhány nap múlva tartson szünetet, és ismételje meg a folyamatot. Így a juhsajt néhány hétig visszatérően a giardiával fertőzött kutya étrendjének része lehet.

A bélrehabilitáció különösen fontos a giardiás kutyának

Nagyon fontos a kutya bélflórájának regenerálása, különösen akkor, ha már gyógyszeres kezelést kapott a kutya a giardia ellen. Attól függően, hogy a kutyát mennyire súlyosan érintette a giardia fertőzés, a bélrehabilitációnak különböző módjai vannak - ezzel kapcsolatban kérdezze szakértőinket, és olvassa át a bélflóra-rehabilitációval foglalkozó útmutatónkat.

A bélflórát minden esetben támogatni kell a gyógyszeres kezelés után. Erre a Canis Extra Petflora alkalmas. A tejsavbaktériumokkal (laktobacillusok) történő fermentáció révén tisztán természetes tejsav (pH 3,0) képződik. Ez javítja a tápanyagok és hatóanyagok biológiai hozzáférhetőségét, és támogatja a természetes gyomor-bélrendszeri működést. Mert a jövőben csak akkor telepednek meg a giardia és más paraziták nehezebben a bélnyálkahártyán, ha a bélflóra újra egyensúlyba kerül. Csak egy egészséges, erős immunrendszer és bélrendszer képes védekezni az újabb giardia fertőzés ellen.

A leírtak szerint legalább 2 hónapig ragaszkodnia kell a nedves eledelhez. Ha a giardia kontrollvizsgálat negatív, és a kutya egészségesnek tűnik, visszatérhet a Canis Plus® szárazeledelre, ha szeretne.

A Canis Extra Vermprevet® és a Canis Extra Vermcurat® termékeinknek nincs közvetlen hatása a giardiára, de támogathatják a bél általános tisztítulását más férgek tekintetében.

 

A kutyámnak giardiás lett - a bűnös keresése

Amikor a kutya giardia fertőzött lesz, az első kérdés, amit minden kutyatulajdonos feltesz, hogy vajon honnan is kaphatta el. A többi ismerős kutya ezután gyorsan gyanúsítottá válhat.

Kutyatulajdonosként azonban ne feledje, hogy a sétáltatás során alapvetően mindenhol ott leselkednek a fertőzés forrásai - minden pocsolya, minden vízgyűjtő, minden ürülékkupac vagy minden hely, ahol egyszer már volt ürülék, ugyanúgy lehet giardiaforrás, mint egy másik fertőzött kutya. Ettől függetlenül ne maradjon otthon a kutyájával, és ne szigetelje el teljesen ezektől az ingerforrásoktól.

A kutya szigorú elszigetelése ugyanis számos nehézséggel jár mind a tulajdonos, mind a kutya számára, ami a betegség lefolyását is befolyásolhatja. Ha a kutya nagyon szenved a szokásos falkatagjaitól vagy más kutyáktól való távoltartástól, az ebből eredő stressz tovább gyengítheti őt vagy az immunrendszerét, ami megkönnyíti a giardia terjedését. Másrészt a más kutyákkal való kapcsolat erősítheti az immunrendszert, mozgást biztosít és hozzájárulhat a kutya jó kedélyéhez.

Kutyakölykök és fiatal kutyák giardia fertőzése

Sajnos a kölyökkutyák és fiatal kutyák a leggyakrabban érintettek giardia fertőzésben. Az ő immunrendszerük még fejlődésben van, így a giardiának általában könnyebb a dolga az ő esetükben. Aztán ott vannak még a rendszeres féreghajtások is, és a különböző vakcinákkal történő alapimmunizálási fázis is folyamatos kihívásoknak teszi ki az immunrendszert.

Nagyon gyakran előfordul, hogy a kölykök akkor mutatják az első tüneteket, például a visszatérő hasmenést, amikor nemrégiben (napokkal vagy néhány héttel azelőtt) még a tenyésztőnél voltak. A tenyésztőt hibáztatni ezért a legtöbb esetben mégsem helyénvaló. A probléma kialakulásáért különböző tényezők összjátéka lehet a felelős:

  • Röviddel az átadás előtt a kölyköket általában beoltják és féregtelenítik.
  • A kiskutya számára a költözés általában azt jelenti, hogy elszakad az anyjától és testvéreitől, valamint mindattól, amit eddigi életében ismert (ismerős emberek, ismerős környezet, ismerős szagok).
  • Ez azt is jelenti, hogy a kiskutya egy teljesen új környezetbe kerül, amelyet meg kell szoknia, és meg kell tanulnia eligazodni benne.


Mindezek a tényezők befolyásolják az immunrendszerét. Ha a kiskutya ezután giardia-cisztákkal kerül kapcsolatba, amelyek alapvetően bárhol észrevétlenül megbújhatnak, gyorsan kialakulhat a giardia fertőzés.

Az etetés ezután optimalizálható a fent leírtak szerint. Mivel a fiatal kutyáknak a növekedési fázisban speciális igényeik vannak, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel, hogy megbeszéljék a kölyökkutyája egyéni étrendjét.

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a kutyák giardia fertőzésével kapcsolatban

Hogyan ismerhető fel a giardia fertőzés a kutyáknál?

A kutyák giardia fertőzése nem látható szabad szemmel. Vannak olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy a kutya giardiás lehet, például a visszatérő puha széklet vagy hasmenés, valamint a nyálkás szagú, néha véres széklet. Ezek a jelek azonban számos más betegségre is utalhatnak. Ezért forduljon állatorvoshoz, ha azt gyanítja, hogy kutyája giardiás. "A kutyám rosszul van - mikor menjek állatorvoshoz?" című útmutatónkban többet megtudhat arról, hogyan állapíthatja meg, hogy ajánlott-e állatorvoshoz fordulni.

Veszélyes-e a giarda fertőzés a kutyákra?

Egy enyhe giardia fertőzés nem feltétlenül jelent problémát egy egészséges, erős immunrendszerrel rendelkező kutya számára. Ha azonban a giardia elszaporodik, az gyorsan problémássá válhat. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a giardia fertőző, ezért mindig veszélyt jelent más kutyákra is. Ha kölyökkutyák, fiatal kutyák, immunhiányos vagy idősebb kutyák érintettek, az állandó hasmenés könnyen kiszáradáshoz és tápanyaghiányhoz vezethet. Az erős immunrendszer segíthet megelőzni, hogy a giardia könnyen megtelepedjen a kutyában. "A kutya immunrendszerének természetes támogatása" című útmutatónkban megtudhatja, hogyan erősítheti kutyája immunrendszerét természetes úton.

Elmúlhat-e magától a kutya giardia fertőzése?

Ritkán fordul elő, hogy a giardia fertőzés magától elmúlik. Sajnos a fertőzés szakaszos, hullámszerű megjelenése könnyen azt a benyomást keltheti, hogy a giardia eltűnt a szervezetből. A kutya immunrendszere nagyban befolyásolja, hogy a kutya egyáltalán mutat-e tüneteket a fertőzésre. Ha a kutya giardiás, és nem mutat tüneteket, akkor észrevétlenül átadhatja a giardiát más kutyáknak. 

Ezért mindig ellenőriztesse állatorvosával, hogy a giardia valóban eltűnt-e - amíg nincs erről bizonyossága, addig tartsa be a giardiához adaptált étrendhez (lásd fent).

Látható a giardia a kutya székletében?

A giardia egy mikroszkopikus egysejtű organizmus, amit szabad szemmel nem lehet látni. A giardia kimutatásához székletmintát kell 

Mennyi kutya lehet giardia hordozó?

Manapság feltételezhető, hogy sok kutya giardiás. Nagy probléma, hogy nem minden giardiát hordozó kutya mutatja a fertőzés tüneteit is. Ezért észrevétlenül átadhatják a giardiát más kutyáknak. Mivel a giardia egyes kutyáknál diagnosztizálatlan marad, nem lehet pontosan megmondani, hogy hány kutyának lehet giardiája.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.