Naturavetal Logo

Milyen eledellel etessük kölyökkutyánkat?

Hozzáadom a kedvencekhez

Ugyan a kölyökkutyák még nagyon sokat kell fejlődniük, mire elérik a felnőttkort, egyedi jellemük már egészen fiatalon megmutatkozik, és ahogy múlnak az évek, a szocializáció és a személyes tapasztalatok függvényében egyre jobban ki tud bontakozni. Ön és kiskutyája tehát egy csodálatos, közös út elején állnak, amelynek során egy természetes, a kölyökkutyák igényeinek figyelembevételével megalkotott kutyaeledel jó alapot biztosít a megfelelő fejlődéshez és az állat egészségének megőrzéshez.

A kölyök számára legideálisabb eledel kiválasztásakor azonban könnyű elbizonytalanodni – különösen akkor, ha most először van saját kutyája. Mivel a tenyésztő feltehetőleg már hozzászoktatta a kölyköt egy bizonyos eledelfajtához, így az első napokban érdemes új otthonában is ezzel etetni a kiskutyát.

Amint a kicsi megszokta új környezetét, nyugodtan átszoktathatja más eledelre, ha szeretné: etetheti nedves vagy szárazeledellel, de dönthet a nyersetetés mellett is, vagy akár kombinálhat is egymással a különböző etetési módokat. Nemcsak azon múlik, melyik a legjobb eledel a kutyájának, hogy kedvencének van-e valamilyen allergiája vagy intoleranciája, hiszen például a kölyök jelleme is befolyásolhatja, melyik etetési koncepció a legideálisabb számára. Emellett az is fontos szempont, hogy az Ön mindennapjaiba melyik fajta étrend illeszthető be legjobban.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Milyen árulkodó jellemvonások figyelhetők meg már kölyökkorban? 

Ha valamilyen speciális tulajdonságra gondolunk, akkor kutyatulajdonosként gyakran egy bizonyos kutyafajta képe jelenik meg lelki szemeink előtt. Ha például azt halljuk, hogy „makacs”, akkor jó eséllyel egy tacskóra vagy beagle-re gondolunk, a „jól motiválható” vagy „hűséges” szavakról viszont egy border collie vagy uszkár jut az eszünkbe. Természetesen ezeket a jellemvonásokat sosem szabad kizárólag egy-egy fajtával azonosítanunk, hiszen ugyanolyan sok makacs uszkárral találkozhatunk, mint ahány jól motiválható tacskóval. A kutyák tulajdonságaiból tehát még nem feltétlen következtethetünk automatikusan a fajtájukra. Tapasztalataink alapján mégis úgy látjuk, vannak bizonyos jellemvonások, amelyek figyelembevétele nagy segítséget jelenthet a megfelelő etetési koncepció kialakításakor. Az alábbi oldalon még többet megtudhat a témáról: „Milyen típusú a kutyája, és milyen eledel illik hozzá leginkább?” 

A nedves vagy a szárazeledel jobb a kölyökkutyának? 

Mind a nedves, mind pedig a szárazeledeleknek megvannak a maguk előnyei, amelyek minden kölyök esetében egyénileg változhatnak. A döntést ráadásul sok esetben a gazda preferenciái is befolyásolják. A legfontosabb, hogy a fiatal kutyák igényeinek megfelelő, jó minőségű, természetes és egészséges kölyökkutya-eledelt válasszunk. Hogy nedves vagy szárazeledel mellett döntünk-e, az ilyenkor csak másodlagos szempont. A szárazeledelek legnagyobb előnye, hogy könnyen tárolhatók és egyszerűen adagolhatók. Már kis mennyiségű eledel is elegendő a szükséges energiaigény fedezésére, ami kifejezetten praktikus, ha például elutazunk valahová, és a szárazeledelt is magunkkal akarjuk vinni. Hátrányuk viszont, hogy alacsony a víztartalmuk, így mindenképpen fontos, hogy a kutya eleget igyon napközben. Az olcsó kölyöktápok gyakran túlságosan sok – ráadásul silány minőségű – gabonát tartalmaznak, amely lassabban emészthető meg, ráadásul puffadást is okozhat. A nedves eledelek előnye, hogy a kiskutyák már evés közben sok folyadékhoz jutnak, arról nem beszélve, hogy a legtöbb állat kifejezetten kedveli a szaftos eledeleket. Utazáskor viszont kevésbé praktikus ez a megoldás, mivel a nedves eledelek felnyitás után csak rövid ideig fogyaszthatók. Éppen ezért minden esetben egyénileg kell eldönteni, hogy a száraz- vagy a nedves eledel-e a jobb választás. Az is elképzelhető, hogy akad, akinek a kettő kombinációja az ideális megoldás, és az etetések alkalmával hol nedves, hol pedig szárazeledellel eteti kölyökkutyáját.

Szeretné kölyökkutyáját nyers eledellel  etetni? 

A nyersetetés (BARF) koncepciójának lényege, hogy az etetések alkalmával sok friss, nyers húst, valamint gyümölcsöt, zöldséget, gyógynövényt és olajat adunk a kutyánknak. Kölyökkutyák nyersetetésekor különösen fontos, hogy az eledel az egészséges fejlődéshez szükséges összes fontos tápanyagot tartalmazza. A megfelelő mennyiségű kalciumot a részleges nyersetetésnél is biztosítani kell! Ha nem teljesen biztos a dolgában, akkor a megfelelő étrendkiegészítők segíthetnek. 

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 43 43-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.