Naturavetal Logo

Tartalmas és kíméletesen előkészített: a Naturavetal® párolási folyamata

Hozzáadom a kedvencekhez

A szárazeledelek előállításához szükséges a szénhidrátok minimális aránya, mert ezek biztosítják, hogy a száraztápok pelletekké tömöríthetők legyenek. Így a szárazeledelek általában magasabb szénhidrátaránnyal rendelkeznek, mint a nedves eledelek. 

Mivel a kutya még mindig nagyon közel áll a farkashoz, és táplálékának fő összetevője a hús kell, hogy legyen, természetesen különösen fontos, hogy a szénhidrátok, amelyeket a kutya a szárazeledellel visz be, különösen értékesek legyenek. Ezért ezeknek olyan könnyen emészthető energiaforrásoknak kell lenniük, amelyek sok tápanyagot tartalmaznak a kutya és bélflórája számára. 

Az elmúlt években a gabonaalapú kutyatápok egyre inkább a kritika közponjába kerültek, és ez gyakran és tévesen a szénhidrátokra is árnyékot vet. Elterjedt az a vélemény, hogy a gabonafélék egyetlen, rosszabb minőségű összetevőt jelentenek a kutyeetetésnél. Sok olyan kutya van, aki nem jól tolerálja a gabonafélékben található glutént és egyéb anyagokat, és allergiás lesz, különösen a búzára. Ami viszont igazán rossz hírbe hozta a kutyatápokban található gabonát, az mindenekelőtt a rossz minőségű tápokban lévő túlságosan magas gabona arány. 

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Érdemes azonban a következőket figyelembe venni: ha egy eledel rizs helyett burgonyát tartalmaz, akkor ugyan máris "gabonamentesnek" nevezhető, de ettől semmiképpen sem lesz szénhidrátmentes. A döntő tényező tehát nem feltétlen az, hogy egy növény botanikailag a gabonafélék, azaz az édes füvek közé tartozik-e vagy sem. A legfontosabb, hogy a benne lévő szénhidrátok milyen minőségűek, és milyen mennyiségben használja fel őket a gyártó. 
Eledeleinkben csak egészséges gabonaféléket használunk, és gondosan előkészítjük őket az optimális emésztéshez. A rizs, a zab, a kukorica, a köles és a hajdina kiváló minőségű energiaforrások a kutya számára, amelyek értékes tápanyagokat is tartalmaznak. Előkészítetlen állapotban viszont a kutyák semmilyen gabonát nem képesek megemészteni, ezek csak a kíméletes gőz alatti párolással és feltárással válnak a kutya számára értékes energiaszolgáltatóként és rostban gazdag, emésztést segítő anyagként hasznosíthatóvá.

Eldelválasztékunkban különböző lehetőségeket kínálunk kutyája teljesen gabonamentes vagy kiváló minőségű, gluténmentes gabonaalternatívákkal történő etetésére is, a száraztápok - valamint a nedves eledelek kínálatában.

Barna natur rizs

A Canis Plus® teljes értékű eledelcsaládhoz használt Naturavetal® rizst kíméletes párolási eljárással tárjuk fel. De az innovatív feldolgozás önmagában még nem elég az egészséges kutyatáphoz. Ráadásul a különböző rizsfajták között nem is olyan könnyű különbséget tenni:

  • A hántolatlan rizst közvetlenül a szántóföldről takarítják be – ez még mindig tartalmazza az összes héjat, így kb. 8-9% nyers rostot.
  • Ha az első héjat eltávolítjuk, barna rizst kapunk. Ez is héjjal van körülvéve.
  • Ha az utolsó héjat is lecsiszoljuk, akkor kapunk fehér rizst.
  • A különböző rizs fajtáknak többféle neve is van, pl. hosszú szemű stb.


A Naturavetal® kutyaeledelek nyers rizsét betakarítás után megtisztítjuk, majd légnyomás és hő segítségével feltárjuk (a pattogatott kukoricához hasonlóan). Ezáltal a nyers rostszerkezetek elválnak egymástól, anélkül, hogy tönkremennének. Ez az egyedülálló nyomás alatti eljárás tartósítószerek hozzáadása nélkül stabilizálja a terméket. Mivel a teljes szemek struktúrái a vitaminokkal és ásványi anyagokkal együtt megmaradnak, ezért teljes kiőrlésű rizsnek is nevezhetjük. Az átlagos kutyatápokban a "rizzsel" megnevezés gyakran csak a teljesen csiszolt rizs törmelékeit rejti, ami alig tartalmaz ásványi anyagokat vagy nyersrostot. A mi feltárt natur rizsünk a héjjal együtt értékes nyersrostokat és cellulózt is tartalmaz, amelyek támogatják a bélperisztaltikát és felszívják a nedvességet a belekből. Ez biztosítja a szilárd, rendszeres emésztést és a bélnyálkahártya tisztulását.

Zab

Itt is nyers zabot használunk. Ezt megtisztítjuk és meghámozzuk, mivel a külső héja túl kemény lenne ahhoz, hogy a kutya megeméssze. Kíméletes feltárási eljárásunk után a zabszemek olyanok, mint a zabpelyhek, és így nagyon könnyen emészthetők.

Kukorica

A kukorica gluténmentes, számos B-vitamint és egyéb, a szív és az idegek számára különösen fontos ásványi anyagot tartalmaz, és könnyen hasznosítható energiát is biztosít. Kukoricánkat ezenkívül légnyomással feltárjuk, ami a lehető legjobban megőrzi a benne lévő tápanyagokat. A kukoricával szembeni, viselkedéssel kapcsolatos   ellenérveket a mi eledeleink alapján nem tudjuk megerősíteni. A helytelen etetés azonban természetesen befolyásolhatja a kutya viselkedését. Ha többet szeretne megtudni erről, kérjük, olvassa el "Az etetés és a kutyák viselkedése közötti kapcsolat" című cikkünket. 

Köles

A barna köles az egyik legrégebbi termesztett növény. Barna, kemény héja van, és ősidők óta egészséges, természetes, mikrotápanyagokban gazdag tápláléknak számít. A feldolgozás során csak a legkülső héjat távolítjuk el, mert az az állat számára emészthetetlen. Így nemcsak a ballasztanyagban gazdag nyersrost marad meg az egészséges bélműködéshez, hanem értékes tápanyagokat, például ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket és mindenekelőtt értékes szilíciumot is tartalmaz.

Hajdina

A hajdina nem gabona, hanem egy keserűfűféle, így szintén gluténmentes. A kutyák számára nélkülözhetetlen összes aminosavat tartalmazza, és összességében igen gazdag tápanyagokban. Segíthet a májfunkciók egészségének fenntartásában, és részt vesz a koleszterin- és vércukorszint szabályozásában.

Az összetevők eredete és minősége

A kínálatunkban feldolgozott gabonafélék és gabona-alternatívák az EU-ból származnak, és a törvényes előírásoknak megfelelően termesztik őket.

Kizárólag olyan gabonaféléket és gabona-alternatívákat használunk, amelyek nem genetikailag módosítottak. Azt azonban nem tudjuk garantálni, hogy termékeink 100%-ban GMO-mentesek, mivel a környezeti tényezők és a szállítási útvonalak apró szennyeződésekhez vezethetnek, amit manapság sajnos senki sem tud elkerülni. 

A Canis Plus® és a Felins Plus® eledeleinkben felhasznált gabonaféléket vagy gabona-alternatívákat a legszigorúbb minőségi kritériumok szerint teszteljük, és kíméletes párolási eljárással tárjuk fel. Ez azt jelenti, hogy a kutya optimálisan hasznosíthatja őket, és a hús, a zöldségek, a gyümölcsök és a gyógynövények kiegészítéseként a tápanyagok széles skáláját biztosítják. A szigorú minőségellenőrzések során az alapanyagot többször megtisztítjuk, így csak az értékes szemek maradnak meg, amelyekből hidegen sajtolt eledeleink készülnek. A nem megfelelő növényi melléktermékeket, mint például a szárakat vagy leveleket ezért már a minőségellenőrzések során kiválogatjuk. A mikrotoxinok, köztük az aflatoxinok tartalmát is szigorúan ellenőrizzük.

Ha tehát a feldolgozott gabonafélék jó minőségűek és megfelelő arányban vannak jelen az eledelben, akkor nem szükséges teljesen gabonamentes eledelt adni a kutyának. Ha azonban kutyája allergiás a gabonafélékre, akkor gabonamentes étrendet kell neki biztosítani. A Naturavetal®-Blogon található "A kutyám allergiás - most mi lesz?" című útmutatónkban többet is olvashat erről. 

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 43 43-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.