Naturavetal Logo

A macska megfelelő etetése

Hozzáadom a kedvencekhez
„Akik a vadállatokat simogatják és kényeztetik, "szeretik" őket. De akik tisztelik a természetüket, és normális életet biztosítanak nekik, még jobban szeretik őket.“
Edwin Way Teale
Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Az egyik macska egész nap elégedetten dorombol a kanapén, a másik kíváncsian fedezi fel a környéket. Nem számít, hogy benti vagy kalandvágyó kinti macskája van-e: a cica természeténél fogva egy igazi vadász, aki a természetben könyörtelenül veti magát a zsákmányra. 

A közhiedelemmel ellentétben viszont minden macskának csak egy élete van - ezért az embereknek felelősséget kell vállalniuk a kis ragadozó megfelelő etetéséért és biológiai igényeinek tiszteletben tartásáért. A természetben a macskák naponta többféle élelmet fogyasztanak: vadásznak egerekre, madarakre, halakra és rovarokra is – mindezeket egészben, azaz belsőségekkel, gyomortartalommal, csontokkal és szőrrel együtt fogyasztják el. Ez biztosítja a macskának mindazt, amire az élethez szüksége van: fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, rostokat és folyadékot. A változatos, nedves eledelt, némi friss húst és egy kevés szárazeledelt tartalmazó vegyes étrend jól megfelel egy házimacska számára, és nagyon praktikus a mindennapokban is.

A hús az egészséges macskaeledel alapja

Minden macska húsevő, ez benne van a természetükben. Ezért a hús az étrendjük legfontosabb összetevője is. Az egészséges macskaétrend hús nélkül elképzelhetetlen, de a megfelelő arányokon múlik, hogy igazán jó-e: a hús mennyisége a macska menüjében döntő fontosságú. Megfelelő körülmények között a macskáknak naponta legalább 80-85% húsra van szükségük a táljukban, hogy a létfontosságú tápanyagokat fel tudják venni, és ne jelentkezzenek hiánytünetek. Amikor az emberek jót esznek, jól érzik magukat. A macska is értékeli az ízletes eledeleket, és jól érzi magát, ha jóllakik, és minden fontos tápanyaggal kellőképpen ellátjuk őt.

Felins Plus® Menü-roládok 

A macska vegetáriánus etetése ellentétes a természetével

Sokan meggyőződésből követik a vegetáriánus étrendet, és néhányan úgy gondolják, hogy ezt az étrendet át tudják ültetni szeretett háziállataikra is. De vigyázzunk! A vegetáriánus étrend ellentétes a macskák természetével, és káros a számukra! Szervezetük ugyanis a hús megemésztésére van tervezve, és csak a húson keresztül tudják bevinni a létfontosságú tápanyagokat. Vegetáriánus táplálékot csak számos táplálékkiegészítővel együtt lehet macskáknak kínálni, de még ha ez elméletileg minden szükséges tápanyagot tartalmaz, a cica akkor sem fogja értékelni a vegetáriánus étrendet, mert az egyszerűen nem része a természetes táplálkozási szokásainak. Ezért azt  javasoljuk, hogy a macska egészségének érdekében ne etesse vegetáriánus eledellel az állatot.

Egészséges macskaeledel fehérjékkel, zsírokkal és szénhidrátokkal

Ahhoz, hogy a macska hosszú és boldog életet élhessen, étrendjének megfelelőnek és kiegyensúlyozottnak kell lennie. A macskák egészséges táplálkozásának részét képező tápanyagok közé tartoznak a fehérjék, zsírok és szénhidrátok. A jó minőségű állati eredetű fehérjék fontosak a macska csontozatához és fényes szőrzetéhez. A létfontosságú zsírok biztosítják az anyagcsere megfelelő működését.

A taurin létfontosságú építőelem az egészséges macskaeledelben

A taurin egy szerves sav, amely egy aminocsoportot tartalmaz. Az emberek és állatok anyagcseréjében a taurin felelős az epesavak képződéséért. A taurin tehát közvetlen kapcsolatban áll az anyagcserével és a működő emésztéssel. A taurin egyéb, a szervezetre gyakorolt hatásai, mint például a központi idegrendszer támogatása vagy az izomfejlődés elősegítése, tudományosan még nem egyértelműen bizonyítottak. A kutyákkal ellentétben a macskák csak kis mennyiségű taurint termelnek saját szervezetükben, ezért mindenképpen be kell vinniük taurint a táplálékukon keresztül is. Ha ezt nem történik meg, hiánytünetek léphetnek fel, ami vaksághoz, meddőséghez vagy süketséghez vezethet. A macskák számára a legjobb természetes taurinforrás a nyers, véres hús, különösen az izomhús és a belsőségek, mint például a máj vagy az agy. A szív is gazdag taurinban, lehetőleg csirkéből, hetente többször nyersen etetve. Egészséges alternatíva pedig a zöldajkú kagylópor, mivel ez is természetes taurint tartalmaz.

Mennyi vizet kell innia egy macskának?

A macskák testének kétharmada vízből áll. Nedvességszükségletüket szinte kizárólag táplálékukkal elégítik ki, ezért ösztönösen keveset isznak. Ha a macska a száraz eledelt részesíti előnyben, és következetesen nem hajlandó a nedves eledelhez nyúlni, az nem tesz jót a nedvességháztartásának. Alapvetően egy felnőtt macska vízigénye 40-50 ml testsúlykilogrammonként. Egy 5kg-os macska esetében ez azt jelenti, hogy a táplálék mellett körülbelül 200 ml vizet kell innia. Ha azonban a vizes tál érintetlen marad, ez még nem ok a pánikra. Sok macska észrevétlenül iszik ott is, ahol nem kellene, például virágalátétekből. A legfontosabb azonban, hogy a macskának főleg nedves eledelt adjon, és a száraz eledel csak kiegészítő szerepet játsszon az étrendjében. Ha aggódik amiatt, hogy macskája nem iszik eleget, egy egyszerű teszttel megállapíthatja, hogy a vízháztartás egyensúlya felborult-e. Húzzon fel a macska tarkójáról egy bőrredőt. Ha ez nem ugrik vissza azonnal, miután elengedte, elővigyázatosságból forduljon állatorvoshoz. Ha a macskák tartósan túl keveset isznak, vesebetegség alakulhat ki náluk.

BARF a macskák megfelelő táplálási formájaként

A BARF a "a faj biológiai igényeinek megfelelő táplálás" rövidítése is. A BARF étrend a nyers hús és belsőségek mellett zöldségeket, gyümölcsöket és gyógynövényeket is tartalmaz. Alapvetően ez a táplálkozási forma egészséges a macska számára, mivel nem tartalmaz nemkívánatos adalékanyagokat, például cukrot, és az állatnak is jól esik. Mindazonáltal fennáll a veszélye annak, hogy a fontos tápanyagokból alul- vagy túlellátottság alakul ki. Az etetés emellett időigényes és költségigényes is lehet a kiváló minőségű friss hús miatt.

Természetes étrendkiegészítők macskáknak

Felins Plus® a macskák egészséges táplálásáért

A Felins Plus® Menüroládokkal holisztikus módon biztosíthatja kis húsevőjének mindazt, amire szüksége van. A négy különböző ízesítésű rolád marhahússal, csirkével, nyúllal és tőkehallal nem hagy hidegen egyetlen kis ínyencet sem, és kiegyensúlyozott, teljes értékű eledelt jelent minden macska számára. A nedves eledel vagy BARF mellett adhat kiegészítésképpen a hidegen sajtolt Felins Plus® szárazeledelből is, így az étrend igazán változatos lesz. A Naturavetal® Felins Plus® macskaeledelekkel megfelelő és egészséges étrendet biztosít a macska számára. Egyébként a látvány sem mindegy a cicának! Igényes ínyencként a macska valóban nagy figyelmet fordít az eledelekre. Legszívesebben természetes edényekből, például üvegből, agyagból vagy porcelánból eszik, a vizet pedig akkor fogadja el a legjobban, ha az nem közvetlenül az eledeltálkája mellett van kitéve.

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a macskák megfelelő etetéséről

Hogyan lehet felismerni a jó macskaeledelt?

A jó macskaeledel csak kiváló minőségű összetevőket tartalmaz, és mentes a felesleges adalékanyagoktól. Mivel a macska tiszta húsevő, étrendjének fő összetevője húsból kell, hogy álljon. Mint egykori sivatagi állat, a macska mindig is zsákmányából nyerte a folyadékot, ezért a legjobb eledel számára mindig a nedves eledel, mint például a Felins Plus® Menüroládok.

Ha száraztápot szeretne etetni, akkor az csak a nedves eledel kiegészítése legyen. Emellett annak is magas hústartalommal kell rendelkeznie, és legyen hidegen sajtolt, azaz ne duzzadjon meg, amikor folyadékkal érintkezik. Ilyen pl. a Felins Plus® Baromfi & Hal hidegen sajtolt szárazeledel macskáknak.

Milyen gyakran és mennyi eledelre van szüksége egy macskának naponta?

A macska számára tökéletes eledel mennyisége különböző tényezőktől függ, például az életkortól, az aktivitási szinttől és a testsúlytól. Emellett az sem mindegy, hogy a macskája kint tud-e egereket fogni, vagy kizárólag kész macskaeledellel vagy BARF szerint eteti. A tökéletes mennyiségű eledelről és egyéb etetési tippekről itt talál további információkat.

Mit ehet a macskám az eledeleken kívül?

Sok minden van, amit a macska szívesen megeszik. Ezek közé tartoznak a különféle halak és húsok, valamint a rágcsálnivalók. Ha szeretné a macskát BARF szerint etetni vagy főzni neki, akkor az eledeleket Önnek kell összeállítani. A macska BARF szerinti etetéséhez megfelelő alapanyagokat és útmutatást az "Első lépések a macska barfolásához" című útmutatóban talál.

Hogyan ismerhetem fel a jó macskaeledelt?

A jó macskaeledel összetételéből pontosan kiderül, hogy a gyártó mit használt fel a receptúrában. Az eledelnek kizárólag természetes, kiváló minőségű összetevőkből kell állnia, és nem tartalmazhat felesleges adalékanyagokat, például mesterséges tartósítószereket és vitaminokat. Ha az összetételben olyan információkat talál, mint "... húst és állati melléktermékeket (beleértve 5% csirkét) tartalmaz", az nem jó jel. A macskáknak szánt, megfelelő eledelnek legalább 80%-ban húst kell tartalmaznia. Ennek a húsnak nagy része izomhúsból és szívből, valamint kis mennyiségű belsőségből kell állnia. 

Macskája megfelelő etetéséről további információkat talál a macska útmutatónkban.

Nedves vagy száraz eledel a macskának?

A macska napi folyadékszükségletének nagy részét mindig is a zsákmányából fedezte, és ősidők óta egy igazi húsevő állat. Ezért a nedves eledel, mint például a Felins Plus® Menü Roládok, mindig a legjobb táplálékot jelentik a macska számára. A Menüroládok több mint 85%-ban tartalmaznak húst, és elegendő folyadékot is biztosítanak a macska számára. Ha Ön nincs otthon, és ezért a nedves eledel kiegészítésére száraztáp alternatívát is keres, akkor az legyen hidegen sajtolt, hogy ne duzzadjon meg az emésztőrendszerben és ne kösse meg ott a folyadékot. A Felins Plus® Baromfi & Hal kiváló kiegészítője a menü roládjainkan vagy a BARF étrendnek.

A macskák ihatnak tejet?

Nem jellemző, hogy az emlősök hosszabb ideig innának tejet, mint ameddig az anyjuk szoptatja őket. Ahogy a legtöbb emlős öregszik, csökken a laktóz anyagcseréjének képessége is, ami puha székletet eredményezhet. Szükség esetén azonban nagyon hasznos lehet, ha macskáját tejjel kínálja. A kecsketej például sok értékes tápanyagot és könnyen emészthető zsírt tartalmaz és értékes támogatást nyújthat macskája egészségéhez, például ha legyengült vagy lábadozik.

Milyen tej megfelelő macskáknak?

A legtöbb macska nagyon jól emészti a kecsketejet. Rövid és közepes láncú zsírsavakból áll, amelyek miatt könnyebben emészthető, mint például a tehéntej. A Felins Plus® Kecsketejporból  langyos vízzel könnyen keverhet értékes kecsketejet. A kecsketejport szárazon is belekeverheti macskája eledelébe.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 43 43-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.