Naturavetal Logo

Egészséges és természetes kutya snackek a Naturavetal®-tól

Hozzáadom a kedvencekhez

Akár tréningezés utáni jutalomként, akár két étkezés közötti szeretgetéshez - a kutya rágókák népszerűek mind a négylábúak, mind gazdáik körében: a kutyák imádjék a rágókát ízét és lelkesen rágcsálják hosszan a finom snackeket. Gazdáik pedig örülnek, hogy kényeztethetik kedvencüket. A jutalomfalatok széles kínálatán azonban nem könnyű eligazodni. A természetes, egészséges kutya rágnivalók mellett olyan rágó termékek is vannak a piacon, amelyek ízfokozókat és mesterséges színezékeket tartalmaznak, vagy amelyek a tartósítószereknek köszönhetően hosszú ideig eltarthatók.

A Naturavetal® minden egészséges kutya snack esetében 100%-ban természetes alapanyagokat használ, szintetikus adalékanyagok nélkül. Ezáltal a jutalomfalatok ideális kiegészítői az ízlés szerint összeállított, fajnak megfelelő étrendnek. Ezen az oldalon bemutatjuk a kínálatunkban található egészséges és természetes kutya snackek választékát. Átnézzük a kölyökkutyák, idősek és allergiás kutyák számára is megfelelő jutalomfalatokat, valamint a rágókák előnyeit a kutyák fogápolásához.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

A természetes snack az egészséges 

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is szenvedhetnek olyan civilizációs betegségektől, mint a cukorbetegség, az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek, amelyek egyrészt a mozgáshiányra, másrészt a helytelen táplálkozásra vezethetők vissza. Ebben a jutalomfalatok is szerepet játszanak, hiszen a túlzott és egészségtelen finomságok először a mérlegen mutatkoznak meg, később pedig súlyosbíthatják az anyagcsere- és szervi problémákat.

A természetes, fajnak megfelelő jutalomfalatok, egészségesek az állat számára. De mit jelent az pontosan, hogy természetes? Mi olyan termékeket értünk ezalatt, amelyek 100%-ban természetes összetevőkből állnak, szintetikus adalékanyagok használata nélkül. Az allergiás kutyák számára az is nagyon fontos, hogy a snack kizárólag egyfajta húsból vagy belsőségből készüljön. Ilyen például a kacsanyak, a lóínak vagy nyúlfülek szőrrel, amelyek az említett húsforráson kívül semmi mást nem tartalmaznak. A gyártás során sem tartósítószereket, sem ízfokozókat, sem szintetikus színezékeket nem használunk.

Egészséges snackjeink kutyáknak

Természetes kutya snackek: Melyek alkalmasak kölyökkutyáknak, időseknek és allergiásoknak?

Az egészséges jutalomfalatkák nem csak átlagos kemény rágnivalók vagy puhább húsfalatok. Így igazán megfelelő finomságot kereshet kutyája számára. 

A természetes jutalomfalatok ideálisak a kölyökkutyák számára, hiszen a kis négylábúak a szájukkal fedezik fel a világot. A kemény rágnivalók, amelyeket jól át kell nyálazni, mielőtt megpuhulnának, kifejezetten alkalmasak számukra. A kölyökkutya a fogváltáskor nemcsak a rágás iránti igényét elégíti ki a rágókával, hanem erősíti az ínyét és oldja a stresszt. A kiskutya méretétől függően különböző szilárd rágókák jönnek szóba neki. A fogzás idején a szőrös nyúlfülek különösen alkalmasak a kisebb fajtájú kölyökkutyáknak, míg a nagyobb fajták a marhafejbőrökön jobban kiélhetik rágási ösztönüket, amelyek 12,5 vagy 25 cm hosszúságban kaphatók. A kölyökkutyáknak szánt egészséges jutalomfalatokat azonban jól be kell osztani. Ha túl sok jutalomfalatot etetünk naponta, akkor a teljes napi eledel mennyiségét ennek megfelelően kell módosítani. A tanuláshoz ezért jobban megfelelnek a kisebb falatkák, amelyek nem vonják el túl sokáig a kutya figyelmét a feladatától. Legyen szó marha-, -, bárány- vagy kecske mini tüdő jutalomfalatainkról, a csillagok halas jutalomfalatról vagy egyszerűen csak a hidegen sajtolt Canis Plus® szárazeledelünk pelleteiről – a megfelelő jutalmazás ezekkel gyors és egyszerű.

Idősebb állatok esetében a kutya fogainak és rágóizmainak állapotától függ a megfelelő választás. Egyes idősebb kutyák a puhább jutalomfalatokat kedvelik, mások nem tudnak betelni a kemény rágnivalókkal. A halas rágnivalóink különösen népszerűek az idősebb kutyák körében. Nem olyan kemények, mint a levegőn szárított húsos rágókák, könnyen emészthetőek és mérsékelt zsírtartalmúak. Ha pedig keményebb rágnivalót szeretne kínálni, akkor a közepes és nagytestű idősebb kutyákat kacsanyakunkkal kényeztetheti, míg a kisebb termetű „kisöregek“ a csirkenyakunknak örülnek majd leginkább.

Az allergiás kutyák számára több féle levegőn szárított hús vagy belsőség is használható rágnivalóként. Nagyon népszerűek számukra a hipoallergén kecske kutya snackek és a lóból készült jutalomfalatok. Sok érzékeny kutya a bárányból készült snackeket is jól tolerálja. Minden kutyatulajdonosnak egyénileg kell kipróbálnia, hogy kedvence melyik rágókát emészti a legjobban. Ahogy az embereknek, úgy a kutyáknak is más és más az ízlésük, az egyik állat elutasíthatja azt, amit a másik a legjobban szeret.

Jutalomként vagy két étkezés között - mikor etessük a finomságokat és mennyi snack egészséges?

Egyes kutyák egész nap szívesen ennének. Olyan nagy az étvágyuk, hogy a gazdik bűntudatot éreznek, ha nincs náluk jutalomfalat, amikor sétálni mennek. A fajnak megfelelő táplálkozással kapcsolatban azonban nem szabad elfelejteni, hogy az étkezések közötti nassolnivalók is a napi táplálékmennyiség részét képezik. Ha túl sok a plusz, a kutya valószínűleg nem fog panaszkodni - de a felesleges kilók hamar megmutatkoznak, különösen a nyugodtabb állatoknál.

Tehát mennyi egészséges rágcsálnivalót adhatunk a kutyának, hogy valóban egészséges maradjon? Erre a kérdésre nincs általános válasz minden fajtára vonatkozólag, hiszen a kis csivava és a nagy bernáthegyi egyszerűen túlságosan különbözik egymástól. Azonban ajánlott, hogy ne megszokásból, hanem tényleg különleges alkalmakkor, például tréning közben jutalomként etessük a különleges finomságokat. Emellett tartsa szemmel kedvence fizikai állapotát is. Így hamar észreveheti, ha kutyája túlságosan elhízik, vagy ha a túl sok fehérje miatt zsírosodni kezd a szőre.

Az sem mindegy, hogy olyan jutalomfalathoz nyúl-e, amely esetleg cukrot és gyenge minőségű töltőanyagokat is tartalmaz, vagy a Naturavetal® 100%-ban húsból készült rágnivalóit választja. A tiszta húsból, belsőségekből, bőrből és szőrből készült jutlomfalatkák ugyanis sok fehérjéből állnak. A tápanyagokon kívül pedig egy ilyen jutalomfalat kiváló szórakozást is nyújt: a kutyát jó ideig leköti, ha először átnyálazza és rágcsálja a rágókát, mielőtt megenné.

Kutya fogápolás természetes finomságokkal

A gazdik szeretik kényeztetni kedvenceiket, és szívesen adnak nekik jutalomfalatokat a napi eledel mellett. Így nemcsak egy vonzó elfoglaltságot kínálnak az állatnak, hanem aktívan hozzájárulnak egészségének megőrzéséhez is. A természetes kutyafalatok rágcsálása közben ugyanis a kutya ápolja a fogait - a foghigiénia pedig természetesen nagyon fontos. A rágás természetes módon eltávolítja a lepedéket, mielőtt fogkő alakulhatna ki.

Az egészséges jutalomfalatokkal történő fogápolás további előnyei: kíméletesek az érzékeny ínyhez, és edzik a rágóizmokat. A természetes, szőrös rágókák, mint például a népszerű szőrös bőr csíkok, különösen pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek: a szőrszálak tisztítják a beleket, mielőtt újra kiválasztódnának.

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) az egészséges és természetes kutya snackekről

Melyek a legjobb kutya jutalomfalatok?

A legjobb kutya jutalomfalatok 100%-ban természetesek. Ez azt jelenti, hogy tartósítószerek és egyéb szintetikus adalékanyagok nélkül készülnek. Ha az összetételből nem lehet pontosan megállapítani, hogy mi van a jutalomfalatokban, például mert a gyártó csoportokban adja meg a hozzávalókat, és nem magyarázza el pontosabban, hogy ez mit is jelent (pl. "növényi melléktermékeket" vagy "húst és állati eredetű melléktermékeket" tartalmaz, anélkül, hogy leírná, milyen növény- vagy állatfajt dolgoztak fel), akkor ez nem lehet egy kiváló jutalomfalat. Ha a címkén az "adalékanyagok" kifejezést is megtalálja, vagy ha a jutalomfalat élénksárga, piros, zöld vagy kék színben pompázik, akkor ez egy másik jele annak, hogy nem természetes rágnivalóról van szó.

Mivel a kutya a környezetében rendszeresen találkozik vegyi anyagokkal (pocsolyából iszik, oltásokat kap, egy betegség miatt speciális gyógyszerekre szorulhat stb.), ügyelnünk kell arra, hogy azzal, amit etetünk vele, ne terheljük feleslegesen az anyagcseréjét további vegyi anyagokkal. Erről a témáról többet megtudhat a "Csakis természetesen - milyen szintetikus anyagok kerülendők a kutya mindennapjaiban?" című útmutatónkban.

Milyen rágókák alkalmasak kölyökkutyáknak?

Az olyan szilárd rágókák, mint a Canis Plus® Nyúlfül szőrrel vagy a Canis Plus® Halbőr rudak  alkalmasak kezdésként a kölyökkutyák számára. Ha a kölykök ezeket gond nélkül fogyasztják, és például elkezdődik a fogváltás, akkor már a keményebb rágnivalók is szóba jöhetnek, mint például a marha- vagy a lófejbőr. A "Fogzás és foghigiénia kutyáknál" című útmutatónkban többet megtudhat a fiatal kutyák fogváltásáról, és arról, hogyan támogathatja kutyáját megfelelő rágófalatokkal ebben az életfázisban.

Miért ne egyenek a kutyák gabonát?

Kutyatulajdonosként újra és újra olvashatja, hogy a kutyáknak nem szabad gabonát enniük. Egy gabonaallergiás kutya esetében ez az állítás természetesen igaz - de miért ne ehetne gabonát egy normális, egészséges kutya? Mindaddig, amíg a gyártó kiváló alapanyagokat dolgoz fel, kerüli az olyan rosszabb minőségű növényi melléktermékeket, mint a gabona gyökerei és szárai, és csak a teljes gabonaszemet dolgozza fel, azt is a kutya számára optimálisan emészthető formában, addig a kutya is ehet gabonát, mértékkel. A "Gabonamentes kutyatápok - több mint trend" című útmutatónkban részletes tájékoztatást adunk erről a témáról.

Milyen gyümölcsöt ehetnek a kutyák?

Legyen szó almáról, körtéről, áfonyáról vagy málnáról – a kutyák sokféle gyümölcsöt ehetnek. A "BARF-összetevők kutyáknak nyers étrendhez" című útmutatónkban talál egy listát azokról a gyümölcsfajtákról, amelyekkel rendszeresen gazdagíthatja kutyája étrendjét.

Milyen jutalomfalatok valók kölyökkutyáknak?

A kölyökkutyáknak szánt finomságoknak 100%-ban természetesnek kell lenniük, és nem tartalmazhatnak tartósítószert, színezéket vagy aromákat. Testmérettől és alkalomtól függően különböző jutalomfalatokat adhat a kölyökkutyáknak. Ha például gyors pozitív megerősítéssel szeretné jutalmazni a jó viselkedést, akkor erre a marhából, lóból, bárányból vagy kecskéből készült Canis Plus® Minis Tüdő falatok alkalmasak. Ha olyan falatokat keres, amelyeket a kiskutya hosszabb ideig rágcsálhat, akkor a Canis Plus® Nyúlfül szőrrel vagy a Canis Plus® Halbőr rudak jöhetnek szóba. Figyeljen azonban a mennyiségre - a túl sok inkább árt, mint használ. Erről az "Egészséges kölyökkutya étrend: megfelelő eledel a kezdettől fogva" című útmutatónkban olvashat további információkat.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 43 43-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.