Naturavetal Logo

Füvet eszik a kutyám - mit tehetek?

Hozzáadom a kedvencekhez

A kutyák fűevése széles körben elterjedt jelenség, amely valószínűleg minden kutyatulajdonos számára ismerős. Minden kutya eszik füvet – legalább is néha. De mikor tartozik a kutyák fűevése a normális viselkedési spektrumba, és mikor utal mélyebb problémákra?

Ebben az útmutatóban körbejárjuk a "Kutyák füvet esznek" témát, és bemutatjuk a kutyák fűevésének lehetséges okait.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Miért eszik a kutyám füvet? A leggyakoribb okok

Az, hogy a kutyák időnként füvet esznek, teljesen normális, és nem ad okot különösebb aggodalomra. Még a farkasok is esznek időnként füvet, tehát ez a viselkedés úgymond "benne van a kutya génjeiben".

Sok kölyökkutya megfigyeli anyját vagy más felnőtt kutyákat, amint füvet esznek, utánozzák azt, és így beépítik a mintát a saját viselkedésükbe. Néha a kutyák azért esznek füvet, hogy elfoglalják magukat és elüssék az időt, más esetekben stresszt is kompenzálhatnak vele.

A kutyák fűevésének azonban számos más oka is lehet, mivel még mindig nincs tudományos magyarázat erre a viselkedésre.

Milyen okai lehetnek, hogy a kutyák füvet esznek?

Valószínűleg különböző tényezők is befolyásolhatják, hogy a kutya eszik-e füvet, és ezek kombinációja is meghatározhatja, hogy a fűevés a kutyáknál betegség jele-e vagy sem. A kutyák fűevésének néhány feltételezett oka:

  • A kutya éhes vagy szomjas.
  • A fű egyszerűen ízlik a kutyának.
  • "Öngyógyításként" eszi a füvet (ez nem ritka az állatvilágban - egyes állatok ösztönösen keresnek különleges gyógynövényeket, vagy fakérget esznek, ha például parazitáktól szenvednek).
     

Az öngyógyítás különböző célokat szolgálhat:

  • Előfordulhat, hogy a kutya tápanyaghiányt akar pótolni, például vitaminokat, ásványi anyagokat vagy rostot.
  • Belsőleg akarja tisztítani magát.
  • Rosszul érzi magát, és hányni szeretne.
  • Emésztési problémáktól szenved, és fűben lévő keserű anyagok segítenek neki az emésztési zavarok, a puffadás és más emésztőrendszeri problémák esetén.
  • Idegen testet nyelt le, amit szeretne kihányni.
     

A kutyák fűevésének feltételezett táplálkozási és élettani okai mellett pszichológiai okok is kiválthatják a nemkívánatos viselkedést. Ezek közé tartoznak többek között:

  • Kompenzációs viselkedés – a kutya azért eszik füvet, mert nem engedik, hogy úgy viselkedjen, ahogy igazából szeretne. A fűevés itt kompenzációként szolgál.
  • Stressz - a kutya stresszt vezet le a fű keresésével és a fű rágásával.
  • Unalom - A fűevés az unalom jele is lehet a kutyáknál.

Jelezhet-e a fűevés gyomor-bélrendszeri problémákat vagy más betegségeket?

A kutyák fűevésének számos lehetséges oka van. Ezért nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy egy fűevő kutyának feltétlenül gyomor-bélrendszeri problémái vannak, vagy más betegségben szenved. Ezért fontos, hogy figyelemmel kísérje, mikor eszik füvet a kutyája, mert ez segít a probléma pontosításában.

A cikk végén talál egy kérdéslistát, amely segíthet Önnek az állatorvossal vagy terapeutával való beszélgetéshez. Az ezekre a kérdésekre adott válaszok adhatnak néhány első támpontot arra vonatkozóan, hogy miért eszik a kutyája füvet.

Canis Extra Ásványláp az egészséges emésztésért 

A Canis Extra Ásványláp számos értékes tápanyagot, például kalciumot, magnéziumot és cinket biztosít, és nagy arányban tartalmaz huminsavakat. A huminsavak támogathatják az emésztőrendszert azáltal, hogy védőfilmet képeznek a nyálkahártyán, amely így kevésbé lehet érzékeny az irritációra, pl. az emésztőnedvek által. Különböző toxinokat képesek megkötni, amelyek aztán a széklettel kiürülnek. Különböző értékes tápanyagok szállítóiként képesek elősegíteni az eledel általános hasznosulását is. Ez pozitív hatással lehet a kutyák jól ismert fű- és piszokevő viselkedésére.

Lehet-e a kutyák túlzott fűevése tápanyaghiány jele?

Van egy olyan felvetés is, hogy a kutyák "öngyógyításként" esznek füvet, mert így akarják kompenzálni tápanyagok, például vitaminok, ásványi anyagok vagy rostok hiányát.

A kutyák tápanyaghiányát számos tényező okozhatja, és nem feltétlenül kell, hogy az eledelhez kapcsolódjon - lehetséges, hogy az eledel nem biztosít elegendő tápanyagot a kutyának, ha például nem kiegyensúlyozott az összetétele, alacsonyabb rendű melléktermékeket, például karmat, tollat, szárakat vagy gyökereket tartalmaz, ha főleg gabonából áll, vagy olyan speciális diétás eledel, amelyet csak rövidbb ideig szabad etetni. Az is előfordulhat, hogy az eledel nem felel meg a kutya egyéni igényeinek, például mert a kutya különösen sportos vagy éppen lábadozó fázisban van. Az is előfordulhat, hogy a kutyának enyhe intoleranciája van az eledel valamely összetevőjével szemben, és ezért állandóan ürít, vagy egy korábbi betegség miatt speciális diétára szorul. Ez gyakran előfordul, ha például allergia miatt a kutya hosszabb időn keresztül csak egyoldalú táplálékkal, például lóhússal és burgonyával etethető, és ezeken kívül nem kap további tápanyagokat.

Konzultációink során azonban egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy a kutya tápanyagellátásában nagyon gyakran fiziológiai tényezők is nagy szerepet játszanak. Ha például az emésztőrendszert antibiotikum, fájdalomcsillapító, stressz stb. irritálja, az emésztőszervek nem tudnak megfelelően működni, paraziták terhelik a szervezetet, vagy a bélflóra meggyengül, akkor a táplálékból származó tápanyagok nem tudnak megfelelően hasznosulni, és a kutya alultáplált lehet.

Mivel még mindig nincs tudományos magyarázat a kutyák fűevésére, joggal gyanítható, hogy a lehetséges viselkedési és élettani okok mellett a táplálkozással kapcsolatos okok is szerepet játszhatnak. Ha a kutya hiányt próbál kompenzálni, akkor a fűnek bizonyos tápanyagokat kell tartalmaznia, amelyeket a kutya megpróbál általa magához venni. Nézzük tehát, milyen tápanyagokhoz jut a kutya, ha füvet eszik, és mi is pontosan a fű?

Naturavetal®-Info

Mit tartalmaz pontosan a fű?

Botanikai értelemben minden növény, amelyet általában fűféléknek neveznek, az édes fűfélék (Poales) rendjébe tartozik. A fűfélék vízben oldódó szénhidrátokat, azaz cukrokat, például keményítőt, szacharózt vagy fruktánokat (ez utóbbiak sok lótulajdonos számára ismerősek), fehérjéket (például albuminokat, globulinokat, glutelineket, prolaminokat), nyersrostokat és ásványi anyagokat, például kalciumot, magnéziumot, ként, molibdént és vasat tartalmaznak. Általában klorofillt, keserűanyagokat, például kumarinokat és kovasavat is tartalmaznak.

Ha tehát a kutya fűevéssel próbálja fedezni a tápanyaghiányt, akkor előfordulhat, hogy olyan tápanyagok hiányoznak, mint a kalcium, a magnézium, a kén, a molibdén vagy a vas. Az is lehet azonban, hogy a kutya a vízben oldódó szénhidrátoknak - azaz a cukornak - örül, hiszen szeretett kutyáink is lehetnek édesszájúak.

Naturavetal®-Tipp: Tápanyag-kiegészítés Canis Extra Ásványláppal

Canis Extra Ásványláp természetes módon tartalmaz különböző összetevőket, például kalciumot, vasat, káliumot, magnéziumot, nátriumot, cinket, rezet, mangánt, krómot, molibdént és huminsavakat. A huminsavak erősíthetik az immunrendszert azáltal, hogy segítik a bélnyálkahártya regenerálódását és ezáltal stabilizálják az egészséges bélflórát. Ezáltal a szervezet jobban képes védekezni a baktériumok, vírusok és egyéb káros külső hatások ellen.

A benne található keserűanyagok, például a kumarinok is szerepet játszhatnak. A keserűanyagok sokféleképpen támogathatják az emésztést - többek között elősegítik az emésztőrendszer nyálkahártyáinak aktiválódását, stabilizálják az epe és a gyomornedv képződését, valamint a májat és a hasnyálmirigyet is támogathatják feladataik ellátásában. (Ha többet szeretne megtudni az értékes másodlagos növényi anyagokról, kérjük, tekintse meg a témával foglalkozó útmutató cikkünket).

Naturavetal®-Tipp: Etessen egészséges keserűanyagokat a Canis Extra Ezerzöld Bio gyógynövényekkel BARF-hoz

A Canis Extra Ezerzöld Bio-Zöldfűszerek BARF-hoz  számos értékes gyógynövényt tartalmaz, például oroszlánfogat és oregánót, amelyek magas keserűanyag-tartalmukról ismertek. Kamillavirág, articsókafű, csalánfű és feketeribizli egészíti ki a gazdag receptúrát. A koncentrált bio gyógynövények igazi erőművek, és értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és másodlagos növényi anyagokkal látják el a szervezetet.

A benne lévő rostok is szerepet játszhatnak. Az élelmi rostok a növények rostban gazdag összetevői, amelyek közvetlenül nem emészthetők, de táplálékul szolgálnak a bélflóra számára. Mivel a bélflóra viszont különböző, a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagok szintéziséért felelős, annál fontosabb, hogy a kutyák napi étrendjükben elegendő rostot fogyasszanak.

Naturavetal®-Tipp: Etessen értékes rostokat

A nyersrostban gazdag kiegészítők, mint például a Canis Erdei bogyók, a Canis Extra Top-Fit Mix és a Canis Extra Vit/Min Pelyhek növelhetik az eledel volumenjét, elősegíthetik a bélperisztaltikát, és értékes tápanyagalapot biztosítanak a szervezet bélflórája számára. Ez nemcsak a kutyák jól ismert fűevésére lehet pozitív hatással, hanem a bűzmirigyek ürítésére is. Ha többet szeretne megtudni a kutyák bűzmirigyeiről, olvasson tovább itt.

Veszélyes-e, ha a kutya füvet eszik és mikortól jelent igazán problémát?

Sok kutyatulajdonos kényelmesen veszi, ha a kutya fűevéssel foglalja le magát, például amikor a sétáltatáskor olyan barátokkal találkozik, akikkel szeretne egy kicsit beszélgetni. Sok kutya a fűevés által csökkenti a stresszt, ezért általában nyugodtabbak a sétáltatásnál. Elsőre azt is  gondolhatnánk, hogy egyszerűen hagyhatjuk, hogy a kutya füvet egyen, hiszen ez kényelmesebb, mint állandóan behívni a kutyát. Azonban ne felejtsük a következőket: függetlenül attól, hogy a kutya csak nagyon ritkán vagy akár nagyon gyakran eszik füvet, és függetlenül attól, hogy sokat vagy keveset eszik, a fűevésnek vannak olyan kockázatai, amelyekkel kutyatulajdonosként tisztában kell lennie. 

A fűevés több okból is veszélyes lehet kutyája számára

  • A fű féregpetékkel vagy más parazitákkal, például Giardiával lehet szennyezett - kutyája parazitákkal fertőződhet meg, ha füvet eszik. (A kutyáknál előforduló giardiáról itt, a férgekről pedig itt olvashat többet).
  • Az utak, különösen a főutak mentén lévő füvek számos, az autók által kibocsátott szennyező anyagnak vannak kitéve - ezek lehetnek az autók kipufogógázaiból származó füstgázok, apró szennyeződések, például a gumiabroncsok kopása miatt, és természetesen olaj, ablaktörlő folyadék és egyéb folyadékok, amelyek az autókból lecsöpögnek, majd az esőzések az útról a füves szegélyekre mossák őket.
  • A városi parkokban, kertekben vagy mezőgazdasági területeken található füvek műtrágyával, gyomirtó szerekkel vagy növényvédő szerekkel szennyezettek lehetnek.
  • A fűfélék lehetnek éles szélűek, különösen, ha frissen nyírták, és vannak olyan fűfélék is, amelyek természetesen robusztusak és éles szélűek. Ezért a kutya számára is fennáll a sérülés veszélye, ha a füvet habzsolja.
  • A mániákusan füvet fogyasztó kutyák gyakran nem válogatják meg, hogy melyik fűszálat eszik meg. Csomókban eszik, néha még a hozzátapadó földdel együtt is. Egy fűcsomó azonban olyan növényeket is tartalmazhat, amelyeket a kutya nem tolerál annyira jól, vagy akár mérgezőek is lehetnek.
  • Ha rendkívül sok füvet és földet fogyasztanak, az nagyon megterheli az emésztőrendszert, és legrosszabb esetben bélelzáródást okozhat. (A bélelzáródás orvosi vészhelyzet, amelyet azonnal állatorvosnak kell kezelnie).
  • Az emésztetlen fűmaradványok a széklettel ürülhetnek, és előfordulhat, hogy a fűszál egy része már kiválasztódott, míg a másik része még bőven a bélben van. Ilyenkor a fűszál egyszerű kihúzása a vágás veszélye miatt a belek és a végbélnyílás sérülésének nagy kockázatát rejti.

Mikortól ad okot aggodalomra a kutya fűevése?

Az, hogy egy kutya mennyi füvet ehet biztonságosan, függ a méretétől, és természetesen attól, hogy érzékeny-e a gyomra. Azt is szem előtt kell tartani, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a kutya parazitákkal fertőződik vagy más káros anyagokat vesz magához, ha füvet eszik, még akkor is, ha csak néhány fűszálról van szó - tehát a kutyák számára soha nem teljesen biztonságos a fűevés. Az emésztetlen fűfélék az emésztőrendszerben összecsomósodhatnak, és akár bélelzáródást is okozhatnak.

Naturavetal®-Info

Bélelzáródás kutyáknál

Ha a kutya belei részben vagy teljesen elzáródnak, és az eledel, folyadékok és gázok már nem tudnak normálisan áthaladni rajta, azt bélelzáródásnak nevezzük. A bélelzáródást okozhatja idegen test, daganat, gyulladás vagy a bélcsavarodás. A kutya által mutatott tünetek nagyon különbözőek lehetnek. Kezdetben hányás, puffadás, hasmenés és hasi fájdalom jelentkezhet, később kiszáradás és apátia léphet fel, és a kutya életveszélyes sokkot kaphat. A bélelzáródás olyan sürgősségi eset, amely azonnali állatorvosi kezelést igényel.

Milyen fűféléket ehet a kutyám?

A kutyák általában a lédús, édes fűféléket kedvelik, különösen a zsenge és még fiatal hajtásokat. Egyes kutyák azonban annyira mániákusan viselkednek, hogy már nem figyelnek arra, hogy melyik füvet és mennyit esznek belőle. Ezek a kutyák sok földes vagy akár éles szélű füvet nyelnek le, és mint ahogy fentebb írtuk, ez különböző okokból (paraziták, vágások a szájban és az emésztőrendszerben, mérgek stb.) veszélyes lehet a kutyára. Ha tehát hagyni szeretné, hogy kutyája füvet egyen, akkor figyelnie kell arra, hogy milyen környezetben és mennyi füvet eszik a kutya.

Mindazonáltal még a zsenge füvek esetében, ahol a sérülés veszélye nem olyan nagy, sem tudhatjuk, hogy a kutya a füvön kívül mit nyel még le, mert amikor a kutya füvet eszik, káros anyagokat vagy parazitákat is felehet.

Milyen más növények lehetnek veszélyesek a kutyákra, ha megeszik azokat?

Különböző növények nehezen emészthetőek, vagy akár mérgezőek is lehetnek a kutyák számára. Ezek közé tartozik például a borostyán, a tiszafa, a gyöngyvirág, az örökzöld puszpáng, a saspáfrány és a lila akác.

A gombákkal is különös óvatossággal kell bánni, mert még ha vannak is ártalmatlan gombafajták, némelyikük mérgező a kutyák számára. A kutya testméretétől függően már kis mennyiség is súlyos mérgezési tüneteket okozhat. A gombáknak főszezonjuk van, különösen ősszel (bár más évszakokban is teremnek bizonyos gombafajták), és többnyire kellemes illatuk teszi őket érdekessé a kutyák számára. Mivel a gombák nemcsak az erdőkben, hanem a réteken is nőnek, különböző fűfélék között elrejtve, előfordulhat, hogy az itt füvet mohón fogyasztó kutya véletlenül olyan gombát eszik, amely számára mérgező lehet.

Az "Áttekintés: A kutyák számára mérgező ételek" címmel többet megtudhat a kutyák számára mérgező ételekről.

Milyen hatással van a kutya étrendje a fűevésre?

A kutyaeledelnek elvileg mindig természetesnek és könnyen emészthetőnek kell lennie. A gyártónak nyílt összetevőlistát kell alkalmaznia, és nem használhat rosszabb minőségű állati vagy növényi melléktermékeket, mint például karmok, tollliszt, levelek vagy szárak, sem szintetikus vitaminokat vagy tartósítószereket, hanem csakis kiváló minőségű összetevőket, mint a Canis Plus® esetében. Az olyan szintetikus adalékanyagok, mint a tartósítószerek vagy vitaminok, az olyan gyengébb minőségű melléktermékek, mint a karmok vagy levelek, a rejtett cukrok és a kutya igényeihez nem igazodó összetételű eledel megterhelik az állat anyagcseréjét, irritálhatják az emésztőrendszert, és összességében hozzájárulnak a szervezet kiegyensúlyozatlanságához, ami hajlamosabbá teheti a kutyát a fűevésre.

A kutyák fűevésének lehetséges okai miatt többféle megközelítést is alkalmazhatunk arra hogy leszoktassuk kutyánkat a túlzott fűevésről. Tapasztalataink azt mutatják, hogy nincs rá általános megoldás. Mielőtt azonban gyanú alapján esetleg gyógyszerhez folyamadna, javasoljuk, hogy először állatorvosával vagy terapeutájával készíttessen diagnózist. Addig is, ha le akarja szoktatni kutyáját a fűről, alaposabban megvizsgálhatja kutyája étrendjét, és kipróbálhatja az olyan természetes eszközöket, mint a Canis Extra Ásványláp vagy a Canis Extra Ezerzöld Bio-Zöldfűszerek BARF-hoz zöldfűszerek, ha le akarja szoktatni kutyáját a fűevésről. Néha egyszerűen ki kell próbálnia különböző megközelítéseket és kombinálnia őket, amíg meg nem találja a kutyája számára optimális megoldást, és ez már az etetéssel kezdődik.

Míg az egyik kutya jobban bírja a hidegen sajtolt szárazeledelt, addig egy másik kutyának nedves eledelre lehet szüksége, és itt is vannak különbségek, amelyek befolyásolhatják a kutya fűevési szokásait. Egy átlagosan aktív kutyát olyan étrenddel kell etetni, amely kb. 70% hús- és 30% növényi kiegészítőt tartalmaz, mint a Canis Plus® Komplett menük. A 70%-os hústartalom azonban túl magas lehet az érzékeny vagy idősebb kutyák számára. Ezek gyomor-bélrendszeri irritációval reagálhatnak, ami fűevéssel járhat. Ilyen esetekben vagy kiegészítheti Canis Plus® komplett menüinket Canis Extra Top-Fit-Mix vagy Vit/Min pelyheink hozzáadásával, hogy alacsonyabb hústartalmat érjen el, vagy közvetlenül áttérhet a Canis Plus® hústálainkra, és ezeket pelyheinkkel és egy természetes kalcium- és olajforrással együtt etetheti.

Naturavetal®-Tipp: Fűevés és BARF

A nyers hús, friss zöldségek és gyümölcsök etetése, értékes gyógynövényekkel és más természetes kiegészítőkkel kiegészítve, a kutyák megfelelő táplálásának csodálatos formája. Azonban újra és újra azt tapasztaljuk, hogy az érzékeny kutyáknál problémák alakulnak ki a nyers hús emésztésével, amint a BARF adag hústartalmát hosszabb időn keresztül túl magasra állítjuk, vagy amikor a kutyák lassan öregedni kezdenek, és ilyenkor elkezdenek túlzottan sok füvet enni. Ezekben az esetekben a következőket tanácsoljuk:

  • Csökkentse a hús mennyiségét.
  • Váltson könnyebben emészthető húsforrásokra, például csirkére, bárányra vagy halra.
  • Váltson főtt húsra, pl. tiszta hústálakra vagy húsroládokra.
  • Egészítse ki az eledelt a Canis Extra Ásványláp termékünkkel 2-4 hétig, hogy támogassa kutyája emésztőrendszerét.

Mit tehetek, ha a kutyám füvet eszik és utána hány?

Egyes kutyák megeszik a füvet, majd újra kihányják. Ha ez időről időre előfordul, és a kutya egyszerűen csak kihányja a füvet némi folyadékkal együtt, az általános állapota pedig jó, akkor eleinte nem kell aggódnia emiatt. Ha azonban ez rendszeresen előfordul, vagy kutyája folyamatosan kihányja az eledelét és a füvet is, akkor forduljon állatorvoshoz.

Ha megfigyelte, hogy kutyája füvet eszik, és általános állapota (azonnal vagy késleltetve) romlik, majd rendszeresen hányni kezd, azonnal forduljon állatorvoshoz. Lehet, hogy kutyája a fű mellett idegen testet vagy mérget is felevett.

Meg tudom-e tanítani a kutyámat, hogy ne egyen füvet?

Ha a kutyák fűevésének alternatíváit keresi, akkor meg kell figyelnie a kutyáját, hogy fel tudja mérni, miért és mikor eszik füvet. Ha azt veszi észre, hogy kutyája sok füvet eszik, amint stresszel, esetleg unatkozik vagy frusztrált, akkor kutyája fűevése viselkedési  probléma. Megpróbálhatja megakadályozni, hogy kutyája olyan helyzetekbe kerüljön, amelyek ilyen módon stresszelik, vagy - ha szükséges, kutyakiképző segítségével - elkezdheti kutyája tanítását, hogy alternatív viselkedési formákat mutasson neki. Például megtanulhatja, hogy először keresse a kapcsolatot Önnel, mielőtt puszta stresszből vagy frusztrációból elkezdene füvet enni.

Naturavetal®-Tipp: Viselkedés és táplálkozás

Az etetés óriási hatással van a kutya fizikai és mentális egészségére egyaránt. Természetesen a nevelés típusa és az életkörülmények is nagy szerepet játszanak, és más dolgok is vezetnek a kutyák viselkedési problémáihoz, a genetikától kezdve a környezeti tényezőkön át a gyógyszerek mellékhatásaiig. Mindezeket a tényezőket negatívan vagy pozitívan befolyásolhatja az etetés. Kutyatulajdonosként nem tudunk mindent távol tartani kutyáinktól, ami potenciálisan káros lehet - de a táplálkozásukat nap mint nap befolyásolhatjuk a felesleges vegyszerek kerülésével, ugyanakkor természetes és egészséges etetéssel. Ez pozitívan befolyásolhatja a kutyák általános viselkedését. Ha többet szeretne megtudni a kutyák táplálkozása és viselkedése közötti összefüggésről, kérjük, tekintse meg a témával kapcsolatos útmutatónkat.

A kutyák fűevésének kategorizálása - figyeljük meg kutyánkat alaposan!

Itt talál egy kérdéslistát, amely segítséget nyújt Önnek az állatorvossal vagy terapeutával folytatott konzultáció során.

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok segíthetnek állatorvosának vagy terapeutájának pontosabban felmérni, hogy kutyája fűevése normális viselkedés-e, vagy esetleg nagyobb problémáról van-e szó.

A kérdések nem helyettesítik az állatorvos felkeresését, különösen akkor, ha a kutya viselkedése hirtelen megváltozik vagy rosszul érzi magát.

Megváltozott a kutyája viselkedése?

  • A kutyám amúgy nagyon kevés füvet eszik, de most hirtelen úgy viselkedik, mint egy legelésző tehén.
  • A kutyám azóta eszik füvet, amióta gyomor-bélrendszeri fertőzése volt, vagy gyógyszeres kezelést/féreghajtást kapott.
  • A kutyám füvet eszik, mióta tüzel.
  • A kan kutyám füvet eszik, mióta a szukák tüzelnek a környéken.

 

Milyen helyzetekben eszik füvet a kutyája?

  • Amikor barátaimmal találkozom egy beszélgetésre, telefonálok, vagy más módon elterelődik a figyelmem a kutyasétáltatás közben.
  • Miután megszidtam.
  • Amikor stresszel.

 

Mikor eszik a kutyája füvet?

  • Minden alkalommal.
  • Közvetlenül felkelés után.
  • Etetés után.
  • Csak az év egy bizonyos időszakában.
  • Csak egy bizonyos napszakban.
  • Csak meleg napokon, vagy miután különösen aktív volt.

 

Milyen füvet eszik a kutyája?

  • Csak frissen kaszált füvet.
  • Csak a fűszálak hegyeit.
  • Egész fűcsomókat eszik.
  • Füvet és földet is eszik.
  • Mindenféle füvet megeszik.
  • Csak bizonyos fűféléket eszik.

 

Hogyan eszik a kutyája füvet?

  • Néhányszor megrágja a füvet, majd kiköpi.
  • Rágcsálja, majd lenyeli.
  • Úgy falja fel a füvet, hogy előtte meg sem rágja.

További információk és gyakran ismételt kérdések (GYIK) a kutyák fűevéséről

Normális, ha a kutyák füvet esznek?

Normális dolog, ha a kutyák időről időre füvet esznek. De ha a kutyája mániákusan keresi a füvet, és úgy viselkedik, mint egy legelő tehén, akkor érdemes erre odafigyelnie, mert ez a viselkedés nem normális. Akkor is, ha kutyája ritkán rágcsál egy kis füvet, majd hirtelen elkezd sok füvet enni - más szóval, megváltoztatja a normális viselkedését - érdemes foglalkozni a problémával.

Lehet-e a kutyák fűevése betegség jele?

Tudományosan még nem tisztázott, hogy a kutyák miért esznek egyáltalán füvet. Az egyetlen dolog, ami világos, hogy nem minden fűevés jelenz feltétlenül betegséget. Különböző hipotézisek próbálják megmagyarázni a kutyák fűevését, de nagyon nehéz pontosan kutatni ezt a viselkedést. Minden kutya egyedi. A genetikai alapok, a fizikai jellemzők, a jellem, az életkor, a nem és az életkörülmények kutyánként nagyon eltérőek lehetnek - de mindezeket a tényezőket figyelembe kell venni, ha pontosabban meg akarjuk magyarázni a kutyák fűevését. Ezért nem lehet általánosító kijelentést tenni, hogy egy fűevő kutyának mindenképpen betegsége vagy emésztési gondjai lennének.

Ön ismeri legjobban a kutyáját, és pontosan meg tudja ítélni, mikor változik meg a viselkedése. Ha általában hetente 2-3 alkalommal rágcsál egy kis füvet, de hirtelen legelő tehénné változik, akkor legyen figyelmes, és forduljon állatorvoshoz vagy állatgyógyászhoz, hogy kiszűrje, nem lehet-e beteg a kutyája.

Erről a témáról többet megtudhat "Rosszul van a kutyám - mikor menjek állatorvoshoz?" című útmutatónkban.

A fűevés lehet a stressz vagy a szorongás jele a kutyáknál?

Ha kutyája stressztől vagy szorongástól szenved, akkor más tényezőkkel együtt ez is felelős lehet azért, ha füvet eszik. Sok kutya a rágással oldja a stresszt, és az is jó figyelemelterelés, ha a kutya a fűevéssel tudja magát elfoglalni. A hosszan tartó stressz az egész szervezetre is negatív hatással lehet, és hozzánk, emberekhez hasonlóan a gyomrot sem kíméli - a fűevés ekkor már nem csupán a stressz kompenzálására szolgál, hanem az emésztőrendszeri probléma jele is lehet, amelyet a stressz váltott ki.

A viselkedés és a táplálék nagymértékben befolyásolhatják egymást - erről többet megtudhat "A táplálkozás és a viselkedés közötti kapcsolat a kutyáknál" című cikkünkből.

Lehet a fűevés az unalom jele a kutyáknál?

Az unalom is felelős lehet azért, hogy a kutyák füvet esznek. Sok kutya csak akkor eszik füvet, ha a gazdi figyelmét elterelik, például mert beszélget vagy telefonál.

Befolyásolja-e a fűevés a kutyám emésztését?

Igen, a fűevés sokféleképpen befolyásolhatja a kutya emésztését, mivel a kutya megfertőződhet parazitákkal, vagy akár meg is sérülhet a fűtől. Erről többet megtudhatsz a fenti útmutatóban. A "Természetes táplálás féregfertőzött kutyák és macskák esetében" című útmutatónk szintén hasznos tippeket ad a kutyák és macskák féregfertőzöttsége témakörében.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 4343-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.