AZ ÖN FIÓKJA
Kereső naturavetal.hu
Kleiner Hund auf einer Wiese schaut nach oben

A kutyám étvágytalan: a szokatlan viselkedés okai

A kutyák jellegüknél fogva hús- és dögevők, és a macskákkal ellentétben nem ínyenc állatok. Kiváló szimatukkal felkapják a zsákmány illatát. Ha az illat jó, az azt is jelenti, hogy minél hamarabb fel kell falni belőle, amit csak lehet, mielőtt jön egy rivális, aki meg akar harcolni a részéért. Ezért is meglepő, ha a kutya étvágytalan. Ennek egészségügyi okai is lehetnek, mint például valamilyen gyulladás, gyomor-bélrendszeri fertőzések, hormonális hatások, lázas fertőzések vagy mérgezés. A kutya addig nem eszik, amíg meg nem gyógyul, mert az éhség nem használ a betegség idején. Ezeket a zavarokat általában erős fizikai tünetek, fájdalom és viselkedési problémák is kísérhetik, így a tulajdonos ilyenkor tudatában van annak, hogy valami nincs rendben, és állatorvoshoz kell, hogy forduljon.

De mi van, ha az egészséges és amúgy jó állapotban lévő kutya egyszerűen megtagad egy bizonyos ételt? Esetleg inkább a nagypapa májaskenyerét vagy a színes jutalomfalatokat akarja habzsolni, amit a szomszédnál szokott ajándékba kapni? Számos oka lehet annak, ha az egészséges kutya nem szívesen eszik. Nevelési gond is lehet, például ha a kutyát a múltban sokféle jutalomfalattal vagy különleges etetési szokásokkal elkényeztették, amiket továbbra is ki szeretne követelni magának. Esetleg az új eledelnek más szaga van és eltérő állagú, mint amit megszokott, és ez irritálja a kutyát.

A kutya nem akar enni, mert ízfokozókhoz van szokva

A Naturavetal® teljes Canis Plus® kínálata sokféleképpen különbözik a hagyományos eledelektől. Fontos szempont itt az összes ízfokozó és aromák hiánya. A kutyák viszont lehetséges, hogy évek óta hozzá voltak ezekhez szokva a nagyipari eledelekből. Ez ahhoz vezethet, hogy a természetes kutyaeledelt tétovázva fogadja, mert nem annyira „csábító”, azt mint megszokták – és a kutya máris nem eszik. Egyes kutyák még az aromás snackkel való próbálkozás után is megkísérlik megtagadni az egészséges eledelt – abban a reményben, hogy utána kapnak valamit, amiben van ízfokozó.

Más kutyák pedig már pozitív tapasztalatokat gyűjtöttek az étel visszautasításával kapcsolatban. Tudják, hogy a gazdi majd valami különleges finomságot kever az eledelbe, vagy másfajta ételt kapnak, ha tétovázva állnak a táljuk elé, és nagy boci szemeikkel szomorúan néznek rá. Az új, izgalmas táp iránti kezdeti lelkesedés pedig lehetőséget ad arra, hogy majd ha már azt is megunja, megpróbáljon megint valami újdonságot szerezni – ez egy olyan ördögi kör, ami gyakran évekig fennáll, a gazdi pedig egyre jobban kétségbeesik.

Tehát mi a teendő, ha a kutya nem hajlandó enni?

A természetes, hidegen sajtolt Canis Plus® szárazeledeleink és az előző tápok keverése negatív hatással lehet a kutya válogatósságára is. Az eltérő gyártási folyamatok miatt a táptípusok eltérő ideig emésztődhetnek a gyomorban vagy a bélben. A keverés emiatt kellemetlen érzést is okozhat a gyomorban. Ha a kutya ezt a rossz érzést hozzákapcsolja az új eledelhez, akkor előfordulhat, hogy a következő étkezéskor azt már megtagadja és nem eszik. Ezért azt javasoljuk, hogy váltson közvetlenül az egészséges és természetesen tiszta Canis Plus® eledelekre. Ezen kívül az ízfokozókról és aromákról való leszokás is tovább tart, ha ezeket az anyagokat tartalmazó tápot összekeverik a természetes eledellel. Előbb vagy utóbb ugyanaz a probléma fog felmerülni, és a kutya megint nem akar majd enni.

Az etetés: hasznos tippek, ha a kutya nem eszik

Ha szeretne változtatni a kutya étkezési szokásain, a fegyelmezés és a következetesség nagyon fontos szerepet játszanak. Kínálja fel a kutyának az eledelt kb. 15 percig. Ha ebben az időben nem eszik, és nem mutat étvágyat, határozottan tegye el az ételt, és csak a legközelebbi etetésnél kínálja fel megint. A következetesség a siker kulcsa. A kutya megpróbálja majd az ételt kikönyörögni, de fontos, hogy a gazda türelemmel és határozottsággal kitartson. Hogy az étel érdekesebb legyen, a kézzel való etetés is szóba jöhet. A kutya ezzel úgy érzi, hogy valami különlegességet kap majd, ami leegyszerűsítheti az átállást. Ezenkívül a kézi etetés erősíti a köteléket a gazdi és a kutya között, és mellékesen is megejthető séta közben vagy otthoni játékként.

Van értelme valami finomságot tenni az eledelbe, ha a kutya nem akar enni?

Úgy is kedvezhet a kutyának, ha szárított bendőt vagy valami hasonló “illatos” snacket helyez az eledel zsákjába. A szagot ezután az eledel is átveszi. Ugyan ez nem hosszútávú megoldás, de sok kutyánál gyorsan pozitív kapcsolódáshoz vezet, és ezáltal jobban elfogadja majd az ételt. Ha a kutya még így sem akar enni, akkor az utolsó lépés legyen az étel finomítása. Ha nem tudta rávenni az evésre ezekkel a kísérletekkel sem, keverjen az eledelhez kis mennyiségű túrót, joghurtot, friss húst, zöldséglevet vagy egy falat Canis Plus® komplett menüt, hústálat vagy húsroládot. Fontos megemlíteni, hogy a kutya nagyon gyorsan hozzászokik ezekhez a finomságokhoz, és valószínűleg hosszú távon is elvárja majd őket. A leszoktatás azt is jelentheti, hogy a kutya megint megtagadja az evést, és kezdődik az ördögi kör, a kutya megint nem eszik. Ezért a gazdi következetessége általában a jobb és sikeresebb módszer hosszabb távon.

Mennyire fontos a nevelés az etetésnél

Sok kutyatulajdonos szeret mindennap valami különlegeset adni az eledelhez – és persze a kutya is mindig örül ennek. Az egyetlen dolog, amelyet figyelembe kell venni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a válogatósság komplikálttá válhat. Például, ha ideiglenesen más vigyáz a kutyára, mert a gazdinak pl. kórházba kell mennie. De még akkor is, ha a kutyával nyaralni megy, és azt szeretné, hogy a helyszínen a lehető legkönnyebben menjen az etetés – a kutyának nem szabad megtagadnia az eledelt. A legrosszabb esetben pedig, ha a kutya speciális étrendet igényel valamilyen betegség miatt: ilyenkor sem lehet az az opció, hogy a kutya nem eszik.

Végső soron megállapíthatjuk, hogy a gazda az, aki eldönti, hogyan szeretné etetni az állatát. A neveléses módszert választóknak a következőt mondhatjuk megnyugtatásképpen: csak az első napok nehézek, amikor a kutyának meg kell tanulnia, hogy semmi különlegeset nem kap az eledelbe, és nem kap másfajta eledelt sem. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csak néhány napig tart, amíg a kutya ezt megszokja és újra örömmel eszik – a válogatósság pedig a múlté.

Tehát ha kizártuk a betegségek lehetőségét, és a kutya visszanyerte nyugalmát, világossá válik, hogy az igazán egészséges, adalékmentes eledel melletti döntést az embereknek kell meghozniuk, nem pedig az állatoknak. A döntés jutalma pedig a kutya látható egészsége és életereje.

Szakértő csapatunk szívesen segít Önnek személyesen az összes kérdésével kapcsolatban: hétfőtől péntekig a +36 70 883 4343 telefonszámon vagy e-mailben: info@naturavetal.hu

Téged is érdekelhetnek ezek a bejegyzések

Oszd meg ezt a posztot

Share on email
E-Mail
Naturavetal Newsletter
Naturavetal Logo

Hírlevelünk értékes tippekkel, információkkal és újdonságokkal

Regisztráljon most gyorsan és egyszerűen hírlevelünkre! Ebben tájékoztatjuk Önt a tisztán természetes, egészséges kutyaeledeleinkről és a megfelelő összetételű macskaeledeleinkről szóló újdonságainkról – és értékes tippeket adunk az etetéshez és tartáshoz is, mely hosszú és egészséges életet biztosít kutyájának és macskájának.