Naturavetal Logo

Terápiás kutya történetek

Mancs a szívre - Alaskával, a Naturavetal család terápiás kutyájával találkoztunk

Mi, emberek és kutyáink ősidők óta együtt fejlődünk. A vadászó-gyűjtögető ember megtelepedett, a vad ragadozó pedig csatlakozott hozzá, és hagyta magát megszelídíteni, persze nem minden önös érdek nélkül. Évezredek óta gondoskodunk egymásról - és gondozóként felelősséget vállalunk a boldog, egészséges és hosszú közös életért. Ez a kötelék az utóbbi évtizedekben pedig még tovább erősödött.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Terápiás kutya akcióban

Ma már sok olyan különleges kutya van, akik a mindennapokban különleges dolgokat teljesítenek az emberekért. A terápiás kutyák nagyszerű munkája sem kivétel: ezen állatok gazdái nagyon jól tudják, hogy a kutyának csúcsformában kell lennie sok életerővel, valamint erős idegekkel és kedvvel kell rendelkeznie ahhoz, hogy képes legyen elvégezni ezt a munkát, amely optimális esetben egyáltalán nem is tűnik munkának. Alaska, a svájci juhászkutya egy csodálatos fiatal kutya, akit a Naturavetal® családon belül volt szerencsénk megismerni. Rendszeres kórházi látogatásai során sok emberrel találkozik, és hozzájárul gyógyulásukhoz és jólétükhöz. Története és munkája önmagáért beszél, és örülünk, hogy továbbra is csúcsformában tud maradni eledeleinkkel.

Az első napok terápiás kutyaként

Amikor Linda-Maria Vietz 8 hetes korában átvette a fehér német juhászkutyát, Alaskát a tenyésztőtől, már egyértelmű volt, hogy a kutya egy napon terápiás kutyának fog tanulni. Linda-Maria Vietz, aki több mint 10 éve dolgozik kiképzőként az Ederbergland kutyasportklubban, egy riport révén ismerte meg, hogy az állatok milyen pozitív hatással vannak az emberekre, és milyen különleges szerepet játszhat egy terápiás kutya a rászorulók életében.

Azonnal belelkesedett, és egyre tovább érdeklődött a terápiás képzésekről. Ennek eredményeképpen Alaska a korai képzési szakaszában sokféle zajjal, gyerekekkel, más emberekkel és kutyákkal ismerkedett meg. Alaska nagyon emberközpontú volt, és már a kezdetektől fogva hajlandó volt dolgozni. Akkor is, mint most, Alaska nagyon figyelmes és hihetetlenül gyorsan tanul.

Hogyan segíthet egy terápiás kutya?

Alaska minden nap elkíséri gazdáját a kórházba. Ott többek között kemoterápiás kezelés alatt álló betegeket, a palliatív ellátásban részesülő betegeket és a stroke-on átesetteket látogatnak meg. Rendszeresen járnak egy fekvőbeteg hospice otthonba és egy idősek otthonába is. Linda-Maria Vietz szenvedélyesen írja le nekünk, milyen egyszerűen és egyben varázslatosan nagy hatással tud lenni egy kutya az emberekre: "Rövid időre elfelejtik a szenvedésüket, elterelődik a figyelmük, vagy tanulnak valami újat. Annyi minden lehetséges az állat terápiával". Azok az idősek, akik korábban maguk is tartottak állatokat, szintén szívesen emlékeznek vissza - milyen érzés a meleg bunda, az elégedett lihegés vagy a hangok, amikor a kutyával foglalkoznak, a csillogó szemek, amikor a kutyát megölelik, és a kutya orra vagy mancsa, amelyet szeretettel tesznek a kutyák a beteg lábára – természetesen egy jó kis simogatásra invitálva! Az embereknek pedig ezt nem kell kétszer mondani. 

Alaska csakugyan teljes odaadással, nyugtató, hangulatjavító hatásával teljes mértékben odaadja magát pácienseinek - mindig 100%-ot nyújt! Néha Alaska még az ágyba is befekszik a páciensekkel, amikor azok maguk nem tudnak felkelni. És ezeket a beteg emberekre gyakorolt pozitív hatásokat számos tapasztalat és tanulmány bizonyítja - ezért is van az, hogy ma már Németországban számos kórházban vagy közintézményben, például óvodákban és idősek otthonában rendszeresen jönnek a négylábú terapeuták.

Az állat terápia jótékony hatása

Az állat terápia pozitív hatásai fiziológiai téren többek között a vérnyomás csökkentése, a szív- és érrendszer stabilizálása, az egyensúly és a koordináció javítása; szociális téren pedig a szeretet és a jó közérzet közvetítése, gátlás oldás: a terápia megkönnyíti a beszélgetéseket, a gátlások leküzdését, pszichológiai téren pedig azt tapasztaljuk, hogy elősegíti a paciensek aktivitását, növeli az önbecsülést, stabilizálja a közérzetet és csökkenti a szorongást. Egyébként Linda-Maria Vietz és Alaska ezeket a küldetéseket és látogató szolgálatokat önkéntes alapon és ingyenesen, szabadidejükben végzik. Nagyszerű munkájukhoz mindkettőjüknek szüksége van finomságokra, amelyeket a betegek aztán nagy lelkesedéssel adnak Alaskának. Néha a betegeknek még apró feladatokat is meg kell oldaniuk a csillagformájú halas jutalomfalatokkal, vagy feladatokat adnak Alaszkának, és neki csendben kell figyelnie és várnia, amíg megkaphatja a jutalmat.

A terápiás kutya élete a mindennapokban

Természetesen Alaskának is lehet igazi kutya szabadideje, és élvezheti a hosszú sétákat a kutyabarátokkal, akikkel vadul és hosszan játszhat. Gazdájával elkezdték a canicross edzést is, és szeretnének részt venni a rally obedience-ben is. Alaska nagyon szereti a keresőjátékokat - hiszen egy terápiás kutyának is szüksége van a nagy felelősség mellett az egyensúlyra: Alaszkának ugyanis villámgyorsan kell észlelnie a páciensek hangulatát és alkalmazkodnia hozzá, számolnia kell a páciensek eltúlzott vagy hirtelen hangjaival vagy gesztusaival, és ezeket nyugodtan el kell tudnia viselni anélkül, hogy ő maga idegessé válna. Ez a koncentráció mindenkinek nagy feladat: annál is fontosabb az egészséges etetés, amely természetes módon látja el energiával a kutyét, növeli az állóképességet, támogatja a jó teljesítményt és a koncentrációt. Alaska gazdája is tudja ezt, és gondoskodik arról, hogy kutyája minden nap a Canis Plus Szárnyas vagy Sport eledelt egye, sőt még a jutalomfalatai is 100%-ban természetesek legyenek.

Ez a fajta szuverenitás az Alaska és gazdája közötti nagyszerű nevelés és kapcsolat eredménye, amelyet az idegek számára is egészséges eledel is elősegít. Mert a természetes táplálkozás a megfelelő mennyiségű hússal és a szintetikus adalékanyagok és ízesítők teljes hiánya fitten tartja a kutya testét és az elméjét is, hogy készen álljon egy ilyen nagyszerű teljesítményre, minden nap. Így Alaska, a terápiás kutya boldog, elégedett életet élhet a páciensei szolgálatában.

Alaszkát itt követheti a Facebookon

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 43 43-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.