Naturavetal Logo

Hősök 4 mancson

Mantrailing: emberkereső mentőkutya kiképzés

Amikor emberek tűnnek el, gyakran egy kutya orra az, amelyik a nyomukra tud bukkanni. De hogyan tanulhatja meg a kutya a mantrailinget, vagyis azt, hogy célzottan egy eltűnt ember nyomára bukkanjon, és ne csak a következő jutalomfalatot keresse? Ebben a különleges interjúban Haimo Ziegeleder mutatja be mantrailing kutyakiképzőként végzett munkáját.

Naturavetal®-Info

Mantrailing tréner - a karrier

salzburgi Haimo Ziegeleder főállású kutyakiképző, aki az emberkeresésre - mantrailingre - specializálódott. Önkéntesként 40 éve dolgozik egy nonprofit mentőszervezetnél, emellett több mint 10 éve kutyakiképző, és körülbelül 7 éve mantrailing kiképző. Saját labradorja is minősített emberkereső, amellyel rendszeresen vesz részt bevetéseken. Szabadúszó mantrailing kutyakiképzőként szenvedélye a kutyás csapatok kiképzése bevetésekre, sportra és hobbira. 

Fontos számára, hogy a kutyák és az emberek jól érezzék magukat és élvezzék a keresőmunkát. Mert a mantrailing szinte bárhol gyakorolható, mivel csak a kutya orra kell hozzá és nem függ egy adott kiképzési területtől. Ez teszi a mantrailinget egy nagyon különleges szabadidős tevékenységgé és egy fantasztikus hobbivá, amelyet a kutya nagy lelkesedéssel űzhet, és amely egyben igazi feladatot is ad neki. Haimót annyira lenyűgözte az érdeklődés és a munka öröme, hogy két évvel ezelőtt a "dog@work-mantrailing"-gel önálló kiképzéssé bővítette az önkéntes munkét.

Milyen feladatai vannak egy mentőkutyának?

A mentőkutyás munkának különböző ágai és képzési programjai vannak. Vannak területi keresőkutyák, amelyek nyílt, nagy területeken, például réteken, ártereken, erdőkben és út menti keresésre szolgálnak. Vannak lavina mentőkutyák - ők a hóba temetett emberek után kutatnak. Aztán vannak a romkutató kutyák - ezek az összeomlott épületekben keresnek túlélőket. Ezek a kutyák szimatoló kutyák, amelyek emberi szagot keresnek, a lehető legközelebb mennek a talált személyhez, majd összehasonlítják a személyt a megjegyzett képekkel (pl. ülő vagy fekvő személy, sérülési jelek, zavartság stb.). Ha a megjegyzett paraméterek egyeznek, akkor általában ugatással jelzik a találatot.

Aztán ott vannak a mantrailerek. A mantrailereket itthon elsősorban az eltűnt személyek felkutatására használják - az USA-ban ez a fajta keresés a bűnözők üldözésénél is nagyon népszerű. Ezeket a kutyákat akkor hívják segítségül, ha gondozási központokból tűntek el emberek, játszóterekről tűntek el gyerekek, túrázók tűntek el, vagy különösen tragikus esetekben, amikor emberek akkor tűnnek el, miután bejelentették öngyilkosságukat. A többi említett keresőkutyával ellentétben a mantrailer arra van kiképezve, hogy az eltűnt személy saját specifikus emberi szagát (egyéni szagát) keresse, amelyet a kutya a keresés kezdetén referencia szagként kap meg. Ha a kutya egyszer felvette a szagot, akkor azt optimális esetben követni is tudja a célig - de ez mindig a szag frissességétől és az időjárási viszonyoktól is függ.

Mivel Haimo szakterülete a mantrailing, a következőkben ezt a témát fogjuk bemutatni.

Mentőkutya kiképzés

Bármilyen kutyából lehet mentőkutya?

A mentőkutyának erős jellemmel és nyitott, kíváncsi természettel kell rendelkeznie - a barátságosság és a gazdájával való közös tevékenységek élvezete szintén hozzátartozik ehhez. Emellett a mentőkutyának sokféle környezeti hatást és felületet kell ismernie, és fontos a jó táplálék- és játékösztön, hogy a mentőkutya kiképzés során a kutyát könnyen lehessen jutalmazni. Mivel a mentőkutyás munka állóképességet és kitartást - azaz jó kondíciót - is igényel, nem minden kutya válhat mentőkutyává. A túl kicsi vagy túl nehézkes kutyák és a rövidebb orrú kutyák erre kevésbé alkalmasak. Azt is le kell szögezni, hogy a személyiségjegyek miatt nem minden kutya jut el a mentőkutyás munka topligájába. Ahogy az emberek, úgy a kutyák jelleme is különböző, és itt nagyon fontos, hogy a kutya szeressen találni valamit. De szinte minden kutya megtanulhatja a mentőkutyás munkát sport tréning keretében.

Van-e minimális vagy maximális életkor a mentőkutya képzés megkezdésére?

Alapvetően nagyon apró, játékos és szórakoztató lépésekben lehet elkezdeni a tréninget kölyökkutyaként, körülbelül 10 hetes kortól. Ami a maximális életkort illeti, azt kell szem előtt tartani, hogy a mantrailerré való kiképzés körülbelül két-három évet vesz igénybe, és a kutyát ezután még egy ideig gyakoroltatni kell. Személy szerint én a munkakutyaként való kiképzés megkezdésének abszolút maximális életkorát 4 évnél határoznám meg.

Vannak olyan kutyafajták, amelyek különösen alkalmasak a mantrailing mentőkutya kiképzésére?

Igen, természetesen vannak olyan kutyafajták, amelyek jobb tulajdonságokkal rendelkeznek a mantrailinghez. Ezek közé tartoznak többek között a vérebek és a vadászkutyák. Ez azonban nem jelenti azt, hogy más kutyafajták alkalmatlanok lennének!

Milyen kritériumoknak kell megfelelniük a kutyatulajdonosoknak ahhoz, hogy mantrailinget tudjanak végezni?

Valójában, ami a kutyára, az ránk is vonatkozik - ez alatt azt értem, hogy ha szeretünk minden időjárási viszonyban a szabadban lenni, rendelkezünk a szükséges szellemi és fizikai erőnléttel, türelemmel és kitartással a gyakran megerőltető kereséshez, és szeretjük az embereket, akkor a mentőkutyás munka megfelelő elfoglaltság számunkra. Emellett csapatjátékosnak is kell lenned - mert a keresés mindig csapatmunka, és ne feledd: élvezd a közös munkát és tanulást a kutyáddal, és legyen elég türelmed és időd kedvenced kiképzésére.

Mennyi ideig tart a mentőkutyává válás?

Ez szakterületenként változik. A mantrailer képzés körülbelül két-három évig tart. Mivel a kutyát és a kutyavezetőt csapatként képzik ki, mindig az ember és a kutya karakterétől függ, hogy milyen gyorsan tudnak együtt tanulni és elérni a következő célt.

Milyen gyakran tréningeztek a mantrailing képzés során?

Tapasztalataim szerint úgy lehet jól haladni, ha a fiatal kutyákat hetente egyszer tréningezik. Amikor a kutya körülbelül egyéves lesz, ezt heti két edzésre lehet bővíteni. Amikor pedig a mantrailing csapat elérte a bevetési készenlétet, heti egy gyakorlás is elegendő a továbbiakban.

Hogyan néz ki egy tipikus mantrailing gyakorlat, és milyenek egy mantrailer mindennapjai?

Minden edzés más és más. Mivel egyik kutya sem tanul ugyanúgy, mint a másik, trénerként nagyon egyéni megközelítést kell alkalmaznom csapatonként. A tréningek a képzési szintnek megfelelően vannak megszervezve. Fiatal kutyáknál egy egyszerű szagnyomot követünk 2-3 sarok körül, szórakoztató és játékos módon, míg a haladóbb kutyáknál a tréningek nehezebbek és összetettebb feladatokat tartalmaznak. Mivel a mantrailer mindig csapatként dolgozik a kutya vezetőjével, így ő is feladatokkal szembesül, és megtanulja, hogy a lehető legjobban támogassa kutyáját, ha a keresés során nehézségek adódnak.

Nem számít, hogy egy edzés mennyire jól vagy nehezen zajlik vagy szerveződik, a legfontosabb, hogy a csapat mindig pozitív eredménnyel térjen haza. Ezért soha nem lehet pontosan megmondani, hogy egy edzés mennyi ideig fog tartani.

Mire összpontosít a képzési program?

A képzési program témái a következők:

  • Egyedi szag – a szag megjelenése és a szagterjedés
  • Tájékozódás és navigáció GPS-szel és anélkül
  • Elsősegélynyújtás embereknek és kutyáknak
  • A kommunikáció eszközei
  • Hogyan működik a kutya orra
  • Hogyan tanul a kutya
  • Állatjólét és állatvédelem

Milyen dolgokat kell megtanulnia a kutyának ahhoz, hogy mantrailing mentőkutya lehessen?

A kutya megtanulja, hogy a bemutatott referencia szag alapján felvegye a keresett szagot (a nyomot), és kövesse azt a célig. Ahogyan nálunk, embereknél is, a tanultakhoz tapasztalat is társul, és ezek együttesével lesz a kutyából egy jó mentőkutya.

Mit kell még tudni a kutya mantrailingről?

Mint sok más dologhoz, a mantrailinghez is jó kiképzésre van szükség, és időre, amelyben mind a kutya, mind az ember egyre tapasztaltabb lesz. Minél idősebb lesz egy mantrailingező kutya - minél hosszabb ideje gyűjthetett tapasztalatokat, annál magabiztosabban és önállóbban tud döntéseket hozni munka közben.

Hogyan működik egy igazi mantrailing bevetés?

Mivel minden valós bevetés más és más, nehéz leírni egyet. Az elején mindig ott van a riasztás - azaz a bevetésünk jelzése. Az ügyféltől (pl. rendőrség vagy mentőszolgálat) függően a műveleteket ezután az ő kívánságaik és követelményeik szerint szervezzük meg. Minden érintett részéről fontos a csapatmunka és a rugalmasság.

Ki dönti el, hogy mikor kerül bevetésre egy mentőkutya - kihez kell fordulni, ha mentőkutyára van szükség?

Az eltűnt személyek felkutatása elvileg mindig rendőrségi munkaEzért mindig a rendőrségnek kell lennie az első számú kapcsolattartónak, ha valaki eltűnik. A rendőrség ezután dönti el, hogy saját kutyáit vagy a partnerszervezetek kutyáit használja-e. Keresőkutyákat a mentésirányító központokon keresztül is lehet kérni (pl. Vöröskeresztnél). Ezek azután továbbítják az információt az illetékes hatóságoknak.

Hogyan lehet érdeklődőként mentőkutyához jutni? Lehet kiképzett mentőkutyát kapni, vagy mindig a gazda saját maga képzi ki a kutyát?

A leendő mentőkutyát a leendő gazda választja és fizeti ki - tehát a mentőkutya a kutyavezető tulajdona. A gyakorlatban ez egy családi kutya, amely munkát is végez, és a kutyavezető maga képzi ki a kutyáját. A legtöbb kutyamentő csapatnál a kiképzés ingyenes, ha a kiképzést követően a küldetésekhez rendelkezésre áll a kutya. Jellemzően egy elhivatott kutyavezető további képzéseket és tanfolyamokat végez - akár az adott szervezetén kívül is.

Milyen hatással van a megfelelő eledel a mentőkutya kiképzésére?

Tapasztalatból mondhatom, hogy csak egy egészséges kutya képes optimálisan dolgozni, ezért számomra egyértelmű, hogy csak kiváló minőségű táplálék jöhet szóba egy munkakutya számára. Munkakutyavezetőként teljesítményt követelek meg a kutyától, ezért a kutyát optimális etetéssel kell támogatni. Ebben nagyon sikeresen dolgozunk együtt a Naturavetal®-lal.

Milyen speciális képesítéssel kell rendelkeznie kiképzőként ahhoz, hogy mentőkutyát képezhessen ki?

Trénerként nagy empátiával kell végigvezetni a csapatokat a tréningeken. A képzés során elkövetett hibákat később sok időbe telik kijavítani.

A mentőkutyák mantrailing kiképzőjének természetesen saját kutyáját is bevetésre készre kell képeznie, és valódi bevetéseken kell tapasztalatot szereznie.

Van ehhez valamilyen speciális tanúsítvány?

A mantrailing még mindig nagyon fiatal ága a mentőkutyás munkának. Az első években az USA-ban a rendfenntartó szervek mantrailereitől lehetett sok információhoz jutni. Ezt a tudást a mi igényeinkhez igazítottuk az emberkeresés során.

A mantrailing valódi trenddé vált - számos klub és magánedző is kínál képzéseket mantrailing tréner képesítéshez. Az érdeklődőknek saját maguknak kell eldönteniük, hogy milyen minőségűek ezek a képzések.

Mantrailing és Naturavetal® - összefoglalónk

Mindig is lelkesen követjük figyelemmel, hogy a kutyák hogyan gazdagíthatják az emberek mindennapi életét. A kutya és gazdája közötti kötődés hosszú távon megerősödik, ha a gazdi olyan feladatokat taníthat meg a kutyájának, amelyeket a kutya aztán sikeresen el tud végezni. A kutya és a gazdi számára különösen előnyös, ha ezek a feladatok a kutya természetének megfelelő területen történnek. A mantrailing ezért is olyan izgalmas terület, hiszen a kutya és a gazdi közötti kommunikáció és kötődés, valamint az orrmunka, a mozgás és a kutya részéről a kitartás is nagy szerepet játszik.

A kutyáknak rendszeresen a legjobb formájukat kell hozniuk, ezért nagyon fontos a természetes etetés, mint a Canis Plus®, mely mindent megad a kutyának, amire munkakutyaként szüksége van. A táplálék nagy hatással lehet a kutya viselkedésére, és tartósan befolyásolja a teljesítményét és állóképességét. Erről még többet olvashat  "A táplálkozás és a kutyák viselkedése közötti kapcsolat" című útmutatónkban.

Köszönet

Ezúton szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy megköszönjük Haimo Ziegeleder izgalmas beszámolóját és a kulisszák mögé való betekintést, és reméljük, hogy felkeltettük néhány rejtett tehetség érdeklődését egy új, izgalmas hobbi iránt! Haimo Ziegeler és Gizmo munkáját ezen az oldalon követhetik: www.dogatwork.at.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 43 43-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.