Naturavetal Logo

Nyomkövető kutyák a környezetvédelemért

Természetvédelmi munkakutyák: bevetésen a természet- és fajvédelem érdekében

A kutyák gazdagítják mindennapjainkat - ezt a kutyatulajdonosok saját tapasztalatból tudják. Az emberek azonban gyakran alábecsülik, hogy a kutyák ma már milyen sok más fontos feladatot látnak el az emberek számára, és hogy mukájuk mennyire értékes a különböző bevetési területeken.

Ezért különösen szívesen mutatjuk be azokat a kutyákat, amelyek az emberekért és az emberekkel együtt dolgoznak azért, hogy a világot minden nap egy kicsit jobbá tegyék. A kutyák munkájának felhasználási lehetőségei rendkívül változatosak. Míg eredetileg főként vadászatra használták őket, ma már nélkülözhetetlenek a rendőrség, a vámhatóság, a katonaság és a mentés területén. A kutyákat kb. 30 éve egyre gyakrabban használják kutatási és természetvédelmi projektekben is.

A NATURSCHUTZHUNDE egyesület teljes mértékben elkötelezett a kutyakiképzés iránt ezen a területen, és egyben platformot kínál a szakmai párbeszédhez. Brigitte Komposch, biológus és kutyakiképző, az egyesület 2019-es megalakulása óta tagja az egyesületnek, részt vesz a csapatok képzésében, és angol springer spániel kutyájával különböző projektekben is dolgozik.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a NATURSCHUTZHUNDE egyesület időt szakított arra, hogy válaszoljon a természet- és fajvédelmi munkakutyák lehetséges bevetésével, kiképzésével és minősítésével kapcsolatos számos kérdésünkre. Egy izgalmas riport készült ebből, amely a természetvédelmi munkakutyák lenyűgöző világába vezet minket.

A mai időkben, amikor az ember és a természet közötti kapcsolat minden eddiginél fontosabbá vált, a természetvédelmi munkakutyák nélkülözhetetlen segítőkké válnak. Cikkünkből megtudhatja, hogy munkájukkal nemcsak a vadon élő állatvilágot védik, hanem hidat is építenek a természet, az állatok és az emberek között.

Kutyák és természetvédelem

Mit csinálnak a természetvédelmi munkakutyák?

A természetvédelmi munkakutyák speciálisan kiképzett nyomkereső kutyák, amelyek ritka, rejtett helyen élő állat- és növényfajok után kutatnak, vagy a jelenlétükre utaló nyomokat keresnek (pl. ürüléket, odút/fészket, szőrt, tollakat, gyökereket, magvakat stb.). Mindig csapatban dolgoznak vezetőjükkel.

Jelezhetik például a farkasok jelenlétét, ami lehetővé teszi a megelőző intézkedések megtételét az állományvédelem területén, vagy jelezhetik a szigorúan védett fajok jelenlétét, ami betekintést nyújt a populációikba, vagy lehetővé teszi a védőkörzetek kijelölését. 

Segítenek a ragadozó madarak illegális vadászata elleni küzdelemben, arany sakálok, hiúzok vagy vadmacskák, illetve azok ürülékének megtalálásában, és így biztosítják, hogy az emberek többet tudjanak meg az elterjedésükről.

Milyen előnyei vannak a természetvédelmi munkakutyák bevetésének?

A kutyák például messze jobban teljesítenek az embernél a denevérek és madarak tetemeinek keresésében a szélturbinák alatt. A szélturbinák védett fajokra gyakorolt hatásának felmérése érdekében a kutyák keresik a balesetben elhullott állatok maradványait. A kutyák több és kisebb tetemet is megtalálnak, mint az emberek, és ehhez lényegesen kevesebb időre van szükségük. Olyan területeket is át tudnak kutatni, amelyek sűrűn benőttek növényekkel.

A fák üregeiben és hasadékaiban élő denevérfajok búvóhelyeinek felkutatása szintén nagyon összetett feladat. Az EU-ban minden denevér szigorúan védett, és tilos a szaporodó- és pihenőhelyeik zavarása vagy rongálása. A kutyák megtanulják felismerni a denevérek ürülékét, majd jelzik a búvóhelyeket, még akkor is, ha éppen nincs ott a denevér. A lakott faüregeket több méter magasan is sikerül megtalálniuk.

Az emlősök, madarak és hüllők mellett a kutyákat kétéltűek, halak, puhatestűek, rovarok és növények kiszimatolására is használják.

Bármelyik kutyából lehet természetvédelmi munkakutyát képezni?

Ha a kutya élvezi a munkát, fizikailag fitt és jól együttműködik a gazdájával, akkor a származás és a fajta nem számít.

Azok a kutyák, amelyek szeretik használni az orrukat, könnyen motiválhatók játékokkal vagy étellel, könnyen irányíthatók és fizikailag képesek sok órán át dolgozni a gyakran nehéz terepen, különösen alkalmasak természetvédelmi munkakutyának.

Van-e minimális vagy maximális életkor a képzés megkezdésére?

A játékos kiképzés már kölyökkutyakorban elkezdődhet és amíg a kutya egészséges és fitt, addig lehet dolgozni.

Milyen kritériumoknak kell megfelelniük a kutyavezetőknek?

A kutyavezető feladata, hogy jól megértse a kutyát, és a lehető legjobban támogassa a keresés során. Ez azt jelenti, hogy a kutyavezetőnek - a terepviszonyoktól, növényzettől, szélviszonyoktól stb. függően - lehetőséget kell adnia a kutyának, hogy a szagot felvegye az orrával. Emellett a csapat emberének is képesnek kell lennie a terepen való tájékozódásra, jó irányérzékkel kell rendelkeznie, és el kell tudnia végezni a projekthez kapcsolódó feladatokat.

Mennyi ideig tart egy természetvédelmi kutya kiképzése?

A NATURSCHUTZHUNDE egyesület által kínált képzés elsősorban az embereket képezi ki arra, hogy kutyáikat lépésről lépésre a kívánt viselkedésre vezessék. A képzés elméleti részekből áll webináriumok (önálló tanulás) és gyakorlati hétvégi tanfolyamok (péntektől vasárnapig) formájában. Ezeken addig vesznek részt, amíg a kutya nem tanulja meg a kívánt viselkedést. A kutya és a kutyavezető képzettségi szintjétől és tapasztalatától függően a képzés körülbelül egy évig tart.

Hogyan néz ki egy gyakorlati hétvége a NATURSCHUTZHUNDE szervezetnél?

A tanfolyami hétvégéket a résztvevők képzési szintjének megfelelően szervezik. A csoportok összeállítása a tanfolyam első napján történő megfelelő kiértékelést követően történik. Egy tréner maximum hat ember-kutya csapattal dolgozik. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlatok egyénre szabott felépítésére, mind a tartalom, mind a képzési lépések tekintetében. Minden tanfolyami hétvége végén minden résztvevővel megbeszéljük a következő lépéseket. A következő tanfolyamig a csapatok önállóan gyakorolnak, és lehetőségük van arra, hogy videókat küldjenek be a tréningekről, hogy visszajelzést kapjanak a tréningcsapattól.

A tanfolyamokat Ausztria különböző szövetségi államaiban tartják, és jelenleg évente hat-hét tanfolyamot kínálnak.

Mire összpontosít a képzés? 

Mit kell megtanulnia a kutyának ahhoz, hogy természetvédelmi munkakutyává váljon?

A képzés a pozitív megerősítésen alapul. Ez idő alatt a kutya megtanulja felismerni a kívánt célszagot, megkeresni azt a terepen, és a kutyavezető számára egyértelmű módon jelezni azt.

Lehet vizsgázni a NATURSCHUTZHUNDE-nál?

Az egységesen magas színvonalú képzés garantálása érdekében szervezetünk speciális vizsgaszabályzatot (egyben tanúsítást) dolgozott ki. Ezek különböző kategóriákban határozzák meg a vizsgálati kritériumokat. Minden csapat, amely megfelel ezeknek a követelményeknek, kérelmezheti a tanúsítást. A tanúsítás két szakaszban történik:

A. rész - A célszag biztos jelzésének ellenőrzése

B. rész - A keresési teljesítmény ellenőrzése

A bevetések gyakoriságától függően 18 vagy 24 hónap után újbóli tanúsítás szükséges.

Milyen alkalmazási lehetőségek vannak a természetvédelmi munkakutyaképzés után?

A képzés végén a csapatot a NATURSCHUTZHUNDE egyesület tanúsítja. A csapat ezután mehet terepre dolgozni. A tanúsítás után a szervezet speciális coachingot is kínál, hogy megkönnyítse a képzésből a gyakorlatba való átmenetet. A szervezetünk által kiképzett csapatokat jelenleg a vadon élő állatok kezelésében, a védett fajok illegális üldözése esetén, a szélerőművek alatti áldozatok felkutatásában és különböző tudományos projektek támogatásaként vetik be.

Milyen képesítéssel kell rendelkeznie egy kiképzőnek ahhoz, hogy természetvédelmi kutyát képezhessen ki? Ön hogyan került ehhez a munkához?

Szervezetünk minden kiképzője speciális képzést végzett, és legalább egy minősített kutyával rendelkezik, amelyet saját maga képzett ki. A NATURSCHUTZHUNDE-ra biológusként végzett munkám során találtam rá, és azonnal lenyűgöztek a gyakorlati bevetési lehetőségek. A NATURSCHUTZHUNDE tökéletes lehetőség arra, hogy a biológia és a kutyák iránti szenvedélyemet összekapcsoljam.

Hogyan talál egy érdeklődő természetvédelmi munkakutyás csapatot?

A szövetség honlapján (www.naturschutzhunde.at) megtalálható a bevetésre kész csapatok listája. Ezeket kérésre össze is lehet hangolni (info@naturschutzhunde.at).

Naturavetal®-Info

Zárószavak

Szeretnénk köszönetet mondani a NATURSCHUTZHUNDE egyesületnek ezért a nagyszerű betekintésért. Reméljük, hogy segít a természetvédelmi kutyákkal kapcsolatos ismeretterjesztésben és a természetvédelmi munkakutyák bevetési lehetőségeinek megismertetésében. 

Egy olyan világban, amelyet egyre inkább a környezettudatosság jellemez, a természetvédelmi kutyák nélkülözhetetlen munkát végeznek a természet- és fajvédelem szolgálatában. Ezek a kutyák egyedülálló képességeik és emberi társaikhoz való szoros kötődésük révén segítenek a veszélyeztetett élőhelyek védelmében és a veszélyeztetett fajok megőrzésében. Elkötelezettségük nemcsak lenyűgöző, hanem inspiráló példája annak is, hogy az ember és az állatok közötti partnerség hogyan gyakorolhat tartós hatást környezetünkre. Reméljük, hogy erőfeszítéseik továbbra is segítenek megőrizni természeti világunk sokszínűségét az elkövetkező generációk számára.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 43 43-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.