Naturavetal Logo

Speciális nyomkövető kutyák

A kulisszák mögött - úton a gepárdnyomkövető kutyákkal Kenyában

Ebben a rovatunkban a Naturavetal® család hőseit mutatjuk be, mint például a hegyimentő kutyákat Merlint és Ivyt, a terápiás kutyákat Alaszkát és Lout, a személykereső kutyák és a fantasztikus természet- és fajmegőrző kutyák munkáját. Ebben a cikkünkben Dr. Slotta-Bachmayr Kenyába kalauzol minket, hogy megismerkedjünk a gepárdkövető kutyákkal. A gepárdnyomkereső kutyák speciálisan kiképzett kutyák, amelyek jelezik a gepárdok jelenlétét. Hogy miért van erre szükség? Ennek jártunk utána ebben a cikkünkben.

Hogyan segíthet egy nyomkereső kutya a gepárdok védelmében és a kutatások megkönnyítésében?

A gepárdkereső kutya észleli a gepárdürüléket, és így jelzi a jelenlétüket. Ezért nincs szükség a gepárdok aktív keresésére, ami a gepárdkereső kutya alkalmazását teljesen nem-invazív módszerré teszi - tehát a gepárdokat gyakorlatilag egyáltalán nem zavarja. Ha gepárdürüléket találnak, azok felhasználhatók a gepárd DNS-ének, táplálékösszetételének vagy egészségi állapotának elemzésére.

Leopold Slotta-Bachmayr kutató és kutyakiképző Salzburgban. 2022 óta dolgozik az Action for Cheetah kenyai szervezetnek, és nemcsak a kutyák és kutyavezetőik kiképzésében támogatja a szervezetet, hanem a csapatokat is Ő minősítette, és együtt dolgozott velük egy, a kutyák stresszterhelését vizsgáló projekten. 2023 októberében ismét Kenyába utazott, hogy az Action for Cheetah-val együtt gepárdok után kutasson.

Kutyák és gepárdok – mit kell tudni a gepárdnyomkövető kutyákról?

A kutyákat évezredek óta használják vadászatra, amikor is tulajdonképpen bizonyos állatfajokat keresnek, és megmutatják a hollétüket a vadásznak. Az elmúlt 30 évben a tudósok viszont egyre többször arra használták ezt a képességet, hogy a kutyák segítségével veszélyeztetett vagy ritka fajok után is kutassanak. Ehhez a kutyák kifinomult szaglását használják ki, amely nem csak az egyes fajok megbízható felismerését teszi lehetővé, hanem azt is, hogy igen nagy távolságból is megtalálják azokat. Mivel a kutyák az orrukat használják, sok ilyen fajt általában sokkal gyorsabban vagy könnyebben meg tudnak találni, mint az emberek.

A gepárd a világ leggyorsabb szárazföldi emlősállata. Úgy tartják, hogy akár 130 km/h sebességgel is képes futni. Afrikában és Ázsia egyes részein egyaránt megtalálható. Becslések szerint Afrikában mintegy 7000 gepárd él, ebből körülbelül 1500 Kenyában. Az állatokat különösen veszélyezteti az élőhelyük változtatása és részekre tagolódása, de az illegális állatkereskedelem is, és ezért válik egyre fontosabbá a gepárdkövető kutyák munkája.

A speciális nyomkövető kutyákat arra képezték ki, hogy az ürülékük kiszimatolásával észleljék a gepárdok jelenlétét. Ez nemcsak azt teszi lehetővé, hogy DNS-elemzéssel információt kapjunk a gepárdok populációjáról és elterjedéséről, hanem azt is biztosítja, hogy a védett területen megelőző intézkedéseket lehessen tenni, például a helyi lakosság háziállatai érdekében.

Az Action for Cheetah in Kenya (ACK) egy non-profit szervezet, amely az emberek és a gepárdok közötti békés viszony támogtásán dolgozik 

Mivel a gepárdok gyakran vadásznak juhokra és kecskékre is, ez konfliktusokhoz vezethet a helyi lakossággal. Az Action for Cheetah in Kenya (ACK) egy nonprofit szervezet, amely nemcsak adatokat gyűjt a gepárdok kenyai populációjáról és elterjedéséről, hanem tanácsot is ad a helyi lakosságnak, hogyan védhetik meg háziállataikat az oroszlánoktól, leopárdoktól, hiénáktól és gepárdoktól. Ennek érdekében az ACK a világ minden tájáról érkező kutatókkal és helyi terepfelderítőkkel dolgozik együtt, akik nemcsak a helyi viszonyokat, hanem az itt élő embereket is jól ismerik.

Az ACK munkájának fontos részét képezik a gepárdnyomkövető kutyák. Ez nemcsak azt teszi lehetővé, hogy az ACK adatokat gyűjtsön a gepárdok elterjedéséről. Az ürülék DNS-elemzése arról is információt nyújt, hogy pontosan mely gepárdokról van szó, honnan származnak és mekkora a populációjuk.

Hány gepárdnyomkövető kutya dolgozik az Action for Cheetah számára?

Hogyan néz ki egy gepárdkövető kutya átlagos napja?

Jelenleg két nyomkövető kutya dolgozik az ACK-nak. Madi egy 8 éves rottweiler/border collie keverék kan és Persi egy 4 éves malionis szuka. Mellettük a 11 éves Warrior már nyugdíjas. Ezek a kutyák valódi munkakutyák, amelyeket vagy Nairobiban képeznek ki, vagy Samburuban küldenek bevetésre. A kutyás csapathoz 4 kutyavezető tartozik, akik a kutyákkal való munkáért felelősek. A munkájuk reggel, egyből a felkelés után kezdődik. A kutyák testét gondosan ellenőrzik, hogy nincsenek-e rajta sebek vagy paraziták. A paraziták jelentik az egyik legnagyobb veszélyt a kutyák számára Afrikában, ezért itt különös gondosságra van szükség. 

Ezután megmérik a kutyák testhőmérsékletét, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy teljesen egészségesek és készen állnak a tréningre. Ezután következik egy hosszú séta, mert a kutyák fizikai kondíciója a garancia arra, hogy később a terepen is jól tudnak majd dolgozni. Ez egy két-három órás sétát jelent. Ha a hőmérséklet lehetővé teszi, ezt követi a jelző- vagy motivációs gyakorlás, hogy biztosítsák a keresés végrehajtását a bevetéseken. Általában a déli órák körüli külső hőmérséklet nem teszi lehetővé a további munkát, és így csak estefelé kerül sor további edzésekre és sétákra.

Mi történik a gepárdkövető kutyát bevetésén?

Ha a keresés egynapos, akkor az már előző nap kezdődik, mert a kutyavezetőknek először át kell vizsgálniuk a keresési területet. Általában az történik, hogy valahol észleltek egy gepárdot, amit jelentenek az egyik terepjárőrnek. Ők továbbítják a jelentést a kutyás csapatnak, majd a kutyavezetők ellenőrzik a területet.

Különböző tényezőkre figyelnek, pl. hogy milyen a növényzet a helyszínen? Könnyen tudnak-e mozogni a kutyák?  Vannak-e más állatok a keresési területen?

A tüskés növények elterjedtek, ezért a kutyák általában cipőben dolgoznak. Felmérik, hogy vannak-e esetleg háziállatok is a környéken, és ha igen, milyen állatok? A keresési területen lévő háziállatok ugyanis megnehezítik a keresést és elvonják a kutyák figyelmét. Vannak-e esetleg más veszélyek a kutyák számára a terepen, például leopárdok, oroszlánok vagy páviánok? A veszélyek speciális megközelítést és felszerelést igényelnek a kutyák védelmére. Egyrészt a kutyák védőmellényt viselnek, hogy megvédjék őket a karmok és fogak ellen egy esetleges támadásnál. Másrészt úgynevezett spotterek biztosítják a kutyák keresését. A spotterek kijelölik a keresési sávot, hogy a kutyavezetők tudják, hol kell keresniük, és figyelik a terepet, hogy figyelmeztessenek a veszélyekre.

Maga a keresés általában vad terepen zajlik, utak és ösvények nélkül, és az útvonalat GPS segítségével tervezik meg. A koordinátor a GPS-készülék segítségével irányítja a kutyavezető mozgását, aki a kutyáját figyeli és irányítja. A kutyavezető mellett a koordinátor felel a spotterekért és a kutatóért is, aki dokumentálja és összegyűjti a kutyák leleteit. Különösen fontos, hogy legalább 30 percenként szünetet tartanak, hogy a kutyák ne hevüljenek túl. Árnyékban pihennek, vizet kapnak, és hűsítő mellényt is viselnek. A keresés csak akkor folytatódik, ha a kutyák újra fittek. Ez nemcsak a hatékony keresést, hanem a kutyák egészségét is garantálja.

Egy sikeres küldetés

Dr. Slotta-Bachmayr beszámolója

1. nap
“Azt már korábban is tudtuk, hogy a gepárdok a Barsilinga környéki területet használják. Az ACK néhány héttel ezelőtt már talált itt gepárd ürüléket és nyomokat, ezért újra át akartuk kutatni ezt a területet. Ma szerettük volna jobban megismerni ezt az élőhelyet és a lehetséges veszélyeket is. A terület jól átlátható, gyér növényzetű, és csak néhány háziállat van erre, de elefántok, páviánok és leopárdok is, így másnap kicsit óvatosabbnak kell majd lennünk."

2. nap
"Másnap reggel pontosan 5:30-kor, teljes sötétségben hagytuk el a tábort, és 7:00-kor megkezdtük a keresést. Optimálisak voltak a körülmények: enyhe szél, viszonylag hűvös és nincsenek háziállatok sem a környéken. A koordináció a kutyavezető és kutyája, a széleken dolgozó két spotter és a keresési koordinátor között tökéletesen működött. Minden 30 percben 10 perc szünet következett, hogy a kutya szusszanhasson egyet, így a keresés közel 3 órán át tartott, 100 méter széles csapásokkal. Délelőtt 10.00 óra körül az 1 km²-es területnek valamivel több mint a felét bejártuk. Aztán túl meleg lett, de a következő nap folytatjuk majd, amikor a terület többi részét is átkutatjuk. Sajnos ma nem találtunk semmit, de Madi nagy érdeklődést mutatott a jelzőfa iránt, úgyhogy legalább ennek gepárdszaga volt."

3. nap
"A következő nap Barsilingában folytattuk. A terület második részét még át kellett kutatni, és mivel Persi még mindig sérült volt, ismét Madi jöhetett velünk. A tökéletes napfelkelte máris friss gepárdnyomokkal indult, amelyeket Chris Lentaam, az ACK tereptisztje fedezett fel a keresés előtt egy jól ismert jelölőfánál. A keresés során Chris további nyomokat talált, majd én is egy gepárdnyomra bukkantam. Majd Madi talált egy új, ismeretlen jelölőfát gepárdürülékkel. Ez tette végül a gyakorlatot és a keresést teljesen eredményessé. A gepárdürüléket összegyűjtöttük, becsomagoltuk és elküldtük a laborba. Visszahajtottunk a táborba, és a sikeres keresés után már nyugodtan aludhattunk."

A küldetés eredménye

A hosszan tartó szárazság miatt a gepárdok száma a területen jelentősen csökkent. A gepárdürülék laboratóriumi elemzése után azonban megállapították, hogy az egy olyan állattól származik, amely "új" ezen a területen. Ez annak a jele lehet, hogy a gepárdok lassan visszatérnek a területre az aszályos időszak után. Ez az információ pedig közvetlenül hozzájárulhat a populáció és a gepárdok védelméhez.

Naturavetal®-Info

Dr. Slotta-Bachmayr – egy izgalmas karrier

Dr. Leopold Slotta-Bachmayr, a salzburgi biológus és kutyakiképző a biológia, a cinológia és az állatok viselkedése terén szerzett lenyűgöző szaktudását ötvözi. Önálló vállalkozóként 2015 óta a kutyatartás és a kutyakiképzés szakértőjeként tevékenykedik. Változatos szakmai karrierje során állatkertekben és állatmenhelyeken töltött be vezetői pozíciókat, valamint kiterjedt tudományos munkát folytatott, különösen a mentőkutyás munka területén. 

Az Osztrák Vöröskereszt mentőkutyáinak szövetségi koordinátoraként 2018 óta az Osztrák Vöröskeresztnél a mentőkutyák és a természetvédelmi kutyák kiképzése terén kamatoztatja széles körű ismereteit. Magával ragadó előadói tevékenysége az egyetemeken és az állatgondozói képzésben tükrözi elkötelezettségét a kutyák viselkedésével, a kutyák stressz-szintjével és a rendőrkutyakiképzés innovatív megközelítéseivel kapcsolatos szaktudás átadása iránt. Dr. Slotta-Bachmayr nemcsak kiváló szakember, hanem az emberek és kutyák harmonikus együttélésének szenvedélyes szószólója is.

Köszönet

Köszönjük Dr. Slotta-Bachmayrnak, hogy időt szakított arra, hogy beszámoljon nekünk az Action for Cheetah-ról és lenyűgöző kenyai gepárdnyomkövető kutyáikról.

Az Action for Cheetah-nál az ember és a kutya közötti partnerség segít megvédeni a fenséges kenyai gepárdokat. Itt az emberek és a kutyák nemcsak egy jól összehangolt csapatot alkotnak, hanem hidat képeznek a természetvédelem, az állatvédelem és a közösségi támogatás között. A kutyák a gepárdokat és az embereket egyaránt védik, miközben az emberekkel együtt lelkesen fedezik fel Kenya vadonját.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.