Naturavetal Logo

Terápiás kutya képzés

Mancsot a szívre! Lou, a finn lappkutya terápiás kutya lesz

Lou, a kis finn lappkutya 2022 június vége óta teszi boldogabbá a geriátriai osztályon fekvő betegek életét. A március végén született kiskutya június eleje óta él Linda-Maria Vietz-nél Alaszkával és Itchyvel együtt.

Ebben a különleges cikkben beszámolunk Lou-val, a terápiás kísérőkutya kiképzést végző finn lappkutyával töltött első napokról és a "Mancs a szívre" csapattal végzett terápiás munkába való beilleszkedéséről.

Naturavetal® szakértői tanácsadás

Szakértőink személyesen segítenek.

Ha kérdése van ezzel a témával kapcsolatban, szívesen segítünk egyénre szabott tanácsokkal. 

Hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 óra
között érhet el minket

Naturavetal®-Info

Alaska, a terápiás kutya 

A "Mancs a szívre – ismerjék meg Alaszkát, a Naturavetal® család terápiás kutyáját" című cikkünkben többet megtudhat Alaszka, a gyönyörű terápiás kutya munkájáról.

Lou, a terápiás segítő kutya első napjai - az ismerkedési szakasz

Lou és új falkája a kertben ismerkedtek meg egymással. Ott minden kutyának rengeteg hely állt rendelkezésére, hogy szaladgálhassanak és megszaglásszák egymást. Az első héten Alaska, a tapasztalt terápiás kutya még mindig nem volt biztos abban, hogy hogyan is kellene a kis energikus Lou-t befogadnia a falkába. A második héttől azonban már elválaszthatatlanok voltak. Közös ágyban aludtak és addig játszottak a kertben, amíg csak bírtak. Az etetés is együtt zajlik az összes kutyával egyszerre.

A felnőtt kutyák napi kétszer kapnak enni, reggel és este, és Lou már az első nap megtanulta, hogy csak akkor ehet, ha a gazdája ezt megengedi. Ez azt jelenti, hogy Alaszkához és Itchyhez hasonlóan neki is meg kell várnia, amíg a "tiéd" parancsot kapja, mielőtt ehetne. Amíg Lou kölyök volt, ebédidőben is kapott mégegyszer enni, jutalomfalat formájában. Az első 14 napban együtt nyaralt a kis falka, amíg a finn lappkutyának, Lou-nak eljött az első munkanapja a kórházban.

Naturavetal®-Info

A finn lappkutya

A finn lappkutyát emberközpontú, társaságkedvelő és békés kutyának tartják, amely szívesen dolgozik együtt az emberrel, nagy örömét leli a tanulásban, és nyugalmat és higgadtságot sugároz. Barátságos, nyitott természete, intelligenciája és segítőkészsége, valamint önállósága különleges családi kutyává teszi, amely minden helyzetben hűségesen és bátran kiáll családja mellett.

Lou, a finn lappkutya megismerkedik leendő terápiás munkájával

A munkahelyén töltött első héten Lou csak a napi rutinnal, a kollégákkal, valamint a boxával és a takarójával, mint visszavonulási hellyel ismerkedett meg. Alaszkához hasonlóan Lou is a Rhein-ben, a M.I.T.T.T.T.-nél végzi a  terápiás kutyakiképzését. A vizsgát 18 hónapos korában tudta letenni, addig pedig a tapasztalat-gyűjtéssel volt elfoglalva.

A kiskutya boldogan kísérte gazdáját a kórtermekbe, mivel gorsan rájött, hogy ott rengeteg finomság és ölelés vár rá. A finn lappkutya megtanulta, hogy kanálból vegye el a jutalomfalatokat, ha egy beteg nem akarta kézből etetni, megtanult megemelt helyzetben ülni vagy feküdni, hogy a betegek megsimogathassák, különböző trükköket tanult, például az apportírozást, de mindenekelőtt azt sajátította el, hogy minden helyzetben nyugodt maradjon.

Milyen tulajdonságok jellemzik a jó terápiás segítő kutyát?

Lou már most is nagyszerű jellemvonásokkal rendelkezik. Nagyon kíváncsi, nem félénk és nagyon erős az akarata - ami a finn lappkutyákra jellemző. Nyugodt, higgadt és erős jellemű, szereti megfigyelni a dolgokat. Nyitott és örömmel találkozik minden emberrel, beleértve a gyerekeket is.

A terápiás kutyánál a fontos tulajdonságok attól is függnek, hogy a kutya később milyen területen fog dolgozni. Minden terápiás kutyának megvannak az erősségei és természetesen a gyengeségei is, de ettől függetlenül kiválóan végzi a munkáját. Nem minden terápiás kutya jön ki jól bármelyik kliensével. Természetesen minden terápiás kutyát gondosan felkészítenek és kiképeznek a munkájára, de nem minden terápiás kutyát lehet bármilyen területen alkalmazni. A már tapasztalt Alaska például szívesebben dolgozik a betegekkel (apportíroz vagy trükköket csinál), de nem szereti, ha hosszú ideig simogatják. A munka közbeni aktivitást élvezi a leginkább. Lou-t viszont órákig lehet ölelgetni és simogatni, és nagyon élvezi a figyelemnek ezt a formáját.

A sikeres együttműködéshez nagyon fontos, hogy ne csak az ember, hanem a kutya is élvezze a munkát. Ezért nagyon fontos, hogy a gazda jól ismerje a kutyáját, hogy a személyiségének leginkább megfelelően tudja bevetni.

Finn lappkutya gyakorlás közben: Tanulás a szabadidőben is

Otthon is rengeteget gyakorol. A finn lappkutya Lou imád dolgozni, figyelmes és nagyon gyorsan tanul, és kedvence a klikker-tréning. Az első trükköt, a pacsit például nagyon rövid idő alatt megtanulta.

Még sok más trükk és feladat is következett ezután, mint például az „alvás“ (pl. ágyhoz kötött betegek számára), labdázás, jutifalatos zacskó visszaszerzése, tárgyak, pl. zoknik húzása stb. A kiképzésben, mint minden más kutyánál is, fontos, hogy a mindennapi életben is kihasználjunk minden olyan lehetőséget, amelyekkel a kutyát szellemileg le lehet foglalni.

Az "alvás" feladat például azt jelenti, hogy Lou nyugodtan fekszik az oldalán. Ez megkönnyíti az ágyba helyezését. A páciensek vagy aktívan megsimogathatják, vagy ha ez nem lehetséges (pl. vegetatív állapotban), passzívan érezhetik a közelségét és melegét maguk mellett. A finn lappkutya Lou tehát társaságot nyújt nekik, és ezért képesnek kell lennie arra, hogy egy ideig nyugodtan feküdjön.

Lou megtanulja például a zokni fel- és levételét, valamint más tárgyak (pl. a szekrényajtókon lógó szalagok) meghúzását, hogy kinyissa azokat. Megismerkedik a különböző munkaeszközökkel (pl. a Ki nevet a végén játékhoz szükséges dobókockával vagy a katapulttal (ez a katapult eszköz érintésre jutalomfalatot dob, amit a kutya el tud kapni, és a kutya vagy az ember is tudja működtetni).

A terápiás kutyás munka céljai az idősgyógyászatban

A geriátria az időskorban lévő, tipikusan időskori betegségekkel küzdő betegeket kezeli és gyógyítja.

A megfelelő karakterű állat értékes segítséget nyújthat a betegeknek. Ugyanakkor maga a kutya is jól szórakozik, napja tele van magas színvonalú feladatokkal, amelyek szellemileg és fizikailag is lekötik.

A terápiás segítő kutya tehát a geriátria különböző területein vagy változatos feladatokra használható:

  • Kommunikáció: beszélgetések kezdődnek, a kutya oldja a gátlásokat
  • Finommotorikai készségek: a kézügyesség javítása
  • Nagymozgás fejlesztése: pl. bowling, labda célbadobása, erőfelmérés
  • Memória tréning és megtartás
  • Állóképességi edzés
  • Erőfelmérés (tárgyak dobása és ütése)
  • Koordinációs képességek fejlesztése
  • Viselkedési rendellenességek enyhítése (pl. nagyon nyugtalan vagy akár agresszív betegek esetében).

Terápiás kutya kiképzés

A finn lappkutya Lou jelenleg hetente egyszer jár terápiára. Mindent játékos és nem feszített módon tervezünk és szervezünk. Minden terápiás ülés előtt elmagyarázzuk a pácienseknek, hogy Lou még fiatal kutya, és még sokmindent meg kell tanulnia. A betegek pedig nagyon örülnek, hogy segíthetnek ebben a kiképzésben, és hogy Lou mindent pozitívan fogad.

Alaska viszont már régi motoros a terápiában. Régóta látogatja az idősek osztályát és alkalmanként egy hospice-t is. A találkozások nem csak a betegeknek jelentenek csodálatos élményt, a kutyák is mindig örülnek, hogy ennyi szeretettel fogadják őket a munkahelyükön.

A Mancs a szívre csapat kéz a kézben dolgozik egy foglalkozás-terapeutával és egy logopédussal. Egy-két beteget vagy kis csoportokat választanak ki, amelyben az állatok jól tudnak segíteni, egyeztetik a terápia céljait, és a terápiás egységeket gondosan előre megszervezik. Míg a foglalkozásterápia inkább a nagymozgásos és finommotorikus képességek, az erőnlét, a koordináció és a memória edzésére irányuló gyakorlatokkal foglalkozik, addig a logopédia a kommunikáció formáival. 

A páciensek történeteket mesélnek a múltjukból és a mindennapi életükről, énekelnek, és remek beszélgetések alakulhatnak ki, amikor a kutya oldja a gátlásokat. Az általában nagyon csendes és keveset beszélő páciensek hirtelen elkezdenek beszélni a kutyákkal kapcsolatos élményeikről. Sok idősebb betegnek korábban magának is volt kutyája, és szívesen beszélgetnek róla, ami nemcsak a kommunikációt segíti elő, hanem az emlékezetet is edzi.

Természetes etetés a finn lappkutya Lou számára

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás nagyon fontos az olyan terápiás kutyák számára, mint Alaska és Lou, ezért megkérdeztük gazdájukat, hogy milyen tapasztalatokat szerzett ennyi év után az eledeleinkkel kapcsolatban, és milyen falatokat  használ szívesen a munkájához:

"Több mint 10 éve etetem a Naturavetal® kutyaeledeleket. Minden kutyám nagyon jól emészti, és a szárazeledel és a komplett menük tökéletesen kombinálhatók. Mivel a terápiás foglalkozásokon csak száraz jutalomfalatokat használhatunk, ezért nagyon szeretjük a "Halas csillagok" jutalomfalatokat. Ezek nem csak kétszínűek, hanem remek formájúak és méretűek is. A kutyáknak nem kell sokáig rágniuk, és remek ízűek. De a normál szárazeledelt is használjuk jutalomfalatként."

Canis Plus® Csillagok halas jutalomfalat

A változatos, három különböző típusú halból álló mini csillag jutalomfalatokkal minden feladat könnyűvé válik. Az értékes haltartalom mellett a tönkölyliszt és a lazacolaj különösen egészséges receptúrát biztosít, amelyet még az érzékeny kutyák is nagyon könnyen emésztenek. A kis csillagok tökéletes hozzávalók minden edzéshez vagy hosszú sétához.

Mancs a szívre

A "Mancs a szívre" terápiás csapat történetét a Facebook-oldalukon követheted nyomon. 

Lou-t az Instagramon "lappi_lou" néven találod meg. 

Mindig lenyűgözőnek találjuk azt a munkát, amely embereket és kutyákat hoz össze ilyen módon, és nagyon örülünk, hogy már hosszú időn keresztül kísérhettük és támogathattuk Alaszkát és most már Lou-t is.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 43 43-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.