Naturavetal Logo

Mentés a hegyekben

Lavina mentőkutyák: Labrador Ivy akcióban

Néhány történet különlegesen megérinti az embert. Számunkra ezek azok a történetek, amelyekben kutyák és emberek szorosan és feltétlen bizalomban dolgoznak együtt, és így gazdagítják, vagy akár megmentik más emberek életét. A terápiás kutyaként dolgozó gyönyörű Alaszkát vagy Lout már bemutattuk a terápiás kutya cikkünkben, a mantrailing cikkünk a személy kereső kutyákról szól, hegyimentőkutyás különszámunkban pedig Merlinről számolunk be, aki lavina mentőkutyaként dolgozik. Ez a történetünk pedig Ivy-ról, a labradorról szól. Ő is lavinakutya, és gazdája, Egon Kaufmann, aki önkéntes lavina- és keresőkutya-kiképzőként dolgozik a tiroli hegyimentő szolgálatnál, mesél nekünk Labrador Lady Ivy pályafutásáról és egy 2019. december 17-én, a tiroli Kalkkögel-hegységben történt bevetésről, amelynek során Ivy felejthetetlen módon megmentett egy emberéletet.

Naturavetal®-Info

Labrador Retriever

A labrador családi kutyaként nagyon népszerű. Jólelkűek, mindig barátságos és nyitott természetük, valamint kíváncsiságuk jellemzi őket. Élveznek minden figyelmet, szívesen kedveskednek szeretteiknek, és szeretnének a család része lenni. Gyors felfogású, ezért nagyon tanulékony, és szereti, ha lefoglalják. Általában azonban türelmes és kiegyensúlyozott partner marad. Emellett nyitott és nem nagyon fél az idegenektől. Igazi retriever kutyaként különös előszeretetet mutathat a különféle játékok iránt, és szívesen apportoz is. Emellett sok labrador nagyon lelkes úszó, aki minden alkalmat szívesen kihasznál, hogy egy nagyot csobbanásra.

„49 éves vagyok, és 2007 óta önkénteskedem kutyáimmal a tiroli hegyimentő szolgálatnál lavina- és keresőkutya vezetőként. A Naturavetalról 2016-ban szereztem tudomást, és azóta is ennél az eledelnél maradtam. Ez a beszámoló arról a legnagyobb sikerről szól, amit 2019-ben a labradorommal, Ivyval élhettem át.“
Egon Kaufmann, Önkéntes lavina- és keresőkutya-kezelőként a tiroli hegyimentő szolgálatnál

Labrador Ivy - lavinakutya kiképzés

Ivy, a fekete labrador szuka, 8 hetes korában került hozzám. Élete első két évét a másik kutyám, Nico, egy fekete hosszúszőrű juhászkutya mellett töltötte – Nico is lavinakutyaként  dolgozott.

Ivy a labrador már ebben a fiatal korban elkezdte a tiroli hegyimentő szolgálat lavina- és keresőkutya képzését. Az első hetekben, hónapokban és években számtalan órányi gyakorlatot kellett teljesíteni. Ivyval 2019 áprilisában sikerült megszerezni a bevetési képesítést.

Labrador Ivy - Lavina kutya akcióban

Aztán eljött 2019. december 17-e. Pontosan 9:45-kor, éppen szünet volt az iskolámban, amikor jött a riasztás csipogón keresztül. "Axamer Lizum lavina". Digitális rádión keresztül jelentettem a tiroli irányítóközpontnak, hogy készen állok a bevetésre, mivel az iskolában általában Ivy is mellettem van, a hátizsákom és a hegyi felszerelésem pedig mindig be van csomagolva. Egy késés miatt csak 10.12-kor vett fel a helikopter. A baleset helyszínére való repülés további 20 percig tartott. A helikopterben közölték velem, hogy a hótömegek alatt biztosan egy LVS (lavina adó-védő) készülék nélküli személy fekszik. Ráadásul más kutatócsapatokat nem engedtek be a lavinakúpra, mivel nagyon nagy volt a másodlagos lavinaveszély.

Ezért egyértelmű volt, hogy csak a kutyám segíthet a lehető leggyorsabban megtalálni az eltemetett áldozatot. Ezek után a hírek után túlélőre már szinte gondolni sem lehetett.

Naturavetal®-Info

A lavina adó-vevő (LVS készülék)

A lavinajeladó készüléket a lavina áldozatainak keresésére használják. Ez egy elektronikus eszköz, amelyet a testhez közel kell viselni, mivel rendszeres időközönként rádiójeleket továbbít, hogy felgyorsítsa és megkönnyítse a lavina által eltemetett áldozatok felkutatását. A készüléknek van egy jeladási és egy keresési üzemmódja, amelyek közül egyszerre csak egy üzemmód lehetséges. Általános szabály, hogy soha ne egyedül, hanem csoportosan mozogjon a terepen, a csoport egyes tagjai a lavina adó-vevő készüléket adás üzemmódra állítják, és távolságot tartanak egymástól, hogy lavina esetén ne temesse el mindannyiukat a lavina. 

Ha lezúdul a lavina és egyes embereket eltemet, a csoport többi tagja vételi üzemmódba állíthatja lavina adó-vevő készülékét, és megkezdheti az eltemetett áldozatok felkutatását. Az eltemetett lavinaáldozatok felkutatásakor az idő kulcsfontosságú, a lavina okozta sérülések kockázata nagy, a hótömegek nyomása, amely az eltemetett áldozatokra nehezedhet, óriási lehet, és a test gyorsan lehűl - már 15 perc elteltével drámaian csökken az eltemetett áldozatok túlélési esélye.

Labrador Ivy - A lavina kutya bevetése

Amikor megérkeztünk Axamsba, először le kellett szállnunk a parkolóban. Ivy-t és engem kötéllel kellett felrepíteni a lavinára, mivel a terep nagyon meredek volt. Amikor a repülő mentő letett a lavinára, én pedig elküldtem Ivy-t keresni, kevesebb mint két percbe telt, mire elkezdett ásni a hóban. Alig hittem a szememnek, amikor a harmadik szondázásnál egy emberi testet éreztem a keresés helyén. Manfred Prantl kutyavezető barátommal együtt azonnal elkezdtük kiásni a lavina áldozatát. Először a hegymászó hátizsákjára bukkantunk. Aztán felismertük a haját, és azonnal tudtuk, hol találjuk a fejét és a száját az elsősegélynyújtáshoz. A hideg futkosott a hátunkon, amikor az betemetett ember megszólalt, ahogy megtisztítottuk a száját. Ezután minden erőnket bevetve sikerült kiásni az áldozat egész testét.

Mivel a lavina ennyire kitett területen történt, egy úgynevezett "sürgősségi-mentést" hajtottak végre. A lavina áldozatát kórházba szállították, akit másnap, miután az éjszakát a kórházban töltötte, hazaengedték.

Naturavetal®-Info

Azonnali mentés ("crash recovery")

A "sürgősségi mentés = crash-mentés" akkor kerül végrehajtásra, ha a környezeti feltételek vagy az áldozat állapota annyira rossz, hogy a tervezett módon végrehajtott elsősegélynyújtás túl veszélyes lenne, és veszélyeztetné az áldozat életét. Az embert tehát gyorsan kimentik az életveszélyes helyzetből, például mert újabb lavina fenyeget, fennáll az beomlás veszélye, vagy a betemetett személy nagyon rossz egészségi állapotban van. 

Míg a kíméletes mentés során először a helyszínen egy átfogó diagnózist végeznek el a megfelelő elsősegélynyújtási intézkedésekkel, addig az azonnali mentésnél ezt ki kell hagyni, mivel az érintett személy élete közvetlen veszélyben van. A helyszínre érkező sürgősségi orvos kezdeményezi az azonnali mentést, amelynek elsődleges és fő célja, hogy az érintett személyt először kiszabadítsa az életveszélyes helyzetből. Ennek során az arányosság elvének figyelembevételével megkockáztatják az áldozat esetleges további sérülését, és csak azzal foglalkoznak, hogy az érintettnek egyáltalán van-e esélye a túlélésre.

„Nagyon büszke voltam rá, hogy az én kis labradorom, Ivy 2019. december 17-én első bevetését bravúrosan teljesítette. Nagy koncentrációval és motiváltan állt hozzá a feladathoz. Hónapok óta gyakoroltunk ezekre a helyzetekre, de más, amikor már nem csak egy gyakorlati helyzetről van szó, hanem amikor valóban emberek élete forog veszélyben. Nem is lehetnék elégedettebb a teljesítményükkel. “
Egon Kaufmann és lavina mentőkutyája, Ivy - a küldetés összefoglalója

Köszönet

Szeretnénk megragadni ezt az alkalmat, hogy köszönetet mondjunk Egon Kaufmannak és természetesen az összes többi önkéntesnek, akik életüket kockáztatják segítőként, például a tiroli hegyimentő szolgálatnál, amikor mások élete veszélyben van.

Ha kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal telefonon, átfogó tanácsokkal állunk rendelkezésére. Hétfőtől péntekig 8.00-tól 16.00-ig a 06 70 883 43 43-as telefonszámon vagy e-mailben a info@naturavetal.hu címen érhet el minket.

Naturavetal® Termékminta

Szívesen küldünk Önnek termékminta és segítünk kiválasztani a megfelelő fajtát.
 

A Naturavetal®-hírlevél

Hírlevelünkben a természetes, egészséges kutyaeledelekkel és a faj igényeinek megfelelő macskaeledelekkel kapcsolatos legfrissebb híreinkről tájékoztatjuk.